Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 13. travanj 2015.

Svečana gibanica s orasima i makom poput kuglofa

Jadranka Blagec, 34-godišnja je kći Nade Tučkar, majka Magdalene (12), Gabrijela (10) i Jane (4) te supruga obrtnika Tomislava, tapetara koji uređuje i namještaj i brodove. Kanila je i ona biti obrtnica, frizerka, završila je i srednju školu za to, ali ni dana nije prala i i bojila te šišala i tapirala kosu. Pošto je 10 godina radila s djecom s posebnim potrebama, opredijelila se za spajanje tradicije i prirodu odnosno za sadnju vinograda i starih sorta voćaka, cvijeća… Sudjeluje u razmjenama sjemena starih sorta i, sve češće, na izložbama starih jela.

Dobro se, kaže nosi, s ne baš rijetkim podsmjesima vršnjakinja koje rade na finijim poslovima, ali, što može, kad je zaljubljena u starinu i isprobavanje receptura koje čuje ili ih se sjeća. Baka Ivana, po tati, dugo je živjela i od nje je svašta naučila, kao i od majke, koja je u tome, te zajedno nastupaju svaka  sa svojim izložbenim stolom. Jednostavno volim održavati tradiciju, dodaje gospođa Jadranka.

Jadranka Blagec na donjestubičkome prvom ocjenjivanju vrtanja uoči Cvjetnice 2015. (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)

Jadranka Blagec na donjestubičkome prvom ocjenjivanju vrtanja uoči Cvjetnice 2015. (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)

Zaljubljena je osobito u gljivarenje, jer je odmalena, kaže, s majkom gljivarila. Od toga su i živjeli. Čudi se što njezini vršnjaci žive kraj svega toga, a uopće ih ne zanima. Niti poznaju svoje šume niti prošlost.

Razmišlja u posljednje vrijeme i o osnivanju OPG-a kako bi mogla svoje razmnožene usjeve, primjerice bijelu i crvenu kururuzu, napokon i unovčiti. To prije, što sve što uzgoji i prerađuje. i voće i povrće. A neprestano razmjenom i razgovorom sa starim ženama dolazi i do starih sorta bažulja, big bažulj, ljubičastoga i zlatnoga, ili pak do božičnoga bažulja, također krupna zrna, ali koji se kuhao samo o Božiću.

Drago joj je da djeca prihvaćaju njezinu kuhinju i radnim danom, dvaput tjedno bažul, a i blagdanom i suprug, podrijetlom iz Gornje Stubice. Drago joj je da i njezina obitelj voli poput nje biti u njihovoj vikendici s pogledom na različite stare sorte božićnicu, kanadu, petrovku od jabuka, pa dunju, mušmulu, a traži i sadnicu bijele trešnje, koje su nekad kod njih posvuda rasle a danas su gotovo iščezle. Drži kako je mnogo toga ovisi o odgoju. Kako ne drži stoku, kad joj, za bučnicu primjerice, trebaju maslac i sir kupuje ili kod žena u selu ili u prodavaonicama.

Jadranke Blagec izložbenim se stolovima prvi put pridružila prošle godina na Stubičkim obliznekima svojoj uspješnoj i gotovo redovito nagrađivanoj majci Nadi Tučkar. Stanuju jedna od druge na stotinjak metara. Jadranka je s obitelji, kako se to kaže kod njih, ostala na domovíne, i odmah krenula njezinim stopama: primijećeni su i nagrađeni njezini ukrsni stolovi s vrtanjima na izložbama i u Gornjoj i Donjoj Stubici.

Mene se, mešutim, osobito dojmila gibanica pečena u starome, visokom  kalupu da izgleda poput svečanog visokog kuglofa s rupom u sredini. Vidjela je to i po selu, ali samo o Uskrsnu i Božiću. Gibanica je to posve ista kao obična, ali ljepše izgleda, kao na kat. S radošću vam je prenosim iz kuhinje mlade čuvarice zagorske baštine.

Svečana gibanica s orasima i makom poput kuglofa (Jadranka Blagec, Donja Stubica)

Uobičajen, ali izazov za oči i za nepca (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)

Uobičajen, ali izazov za oči i za nepca (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)Sastojci (za jedan kalup)

Tijesto

 • 500 g glatkog brašna
  1 svježi kvasac
  1,5 dl ulja
  100 g šećer
  malo soli
  2 žumanca

Nadjev od oraha

 • 150 g mljevenih oraha
  1 dl mlijeka
  100 g šećera
  2 bjelanca

Nadjev od maka

 • 150 g mljevenog maka
 • 1 dl mlijeka
 • 100 g šećera
 • 1 žlica krute svinjske masti ili margarina
Kriška gibanice-kuglofa (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)

Kriška gibanice-kuglofa (Snimila Bpžica Brkan / Oblizeki)

Priprema

Kad kvasac na malo šećera i toplog mlijeka uzraste, umijesite tijesto i ostavite da se digne. Zatim g ravucite suže i tanje nego za običnu gibanicu, pa pola najednite orasima, a pola makom.  Nadjev pripremite tako da ukuhate orahe odnosno mak  sa mlijekom i šećerom te dodate u orahe tučena bjelnaca, a u mak svinjsku mast. U kalup premazan svinjskom masti složite po želji gibanicu s jednim pa s drugim nadjevom i stavite je peći u zagrijanu pećnicu. Kad je pečena, siresite je iz kapupa naopako da dođe do zraka, a kad malo predahne i malo s eohladi, otprilike desetak minuta, vratite je u kalup i pokrijte. Nekad se rezala u sire kriške uzduž, kako bi svatko dobio i od jednoga i od drugoga nadjeva.

Nije naodmet

Koliko peći, ovisi o pećnici Jadranka peče svojun gibanicu u šparetu na drvu te kako nikad ne može biti sigurna, ostavi oko 45 minuta. Ako treba i duže, jer je gibanica visoka.

Objavljeno 13. travnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/nada-tuckar-za-17-kriske-oblizeke-ozivjela-svadbenu-tortu-sahovnicu-otpije-60-godina-13643

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] trendy gibanicu umiješenu od kukuruzna i pšenična brašna i nadjevenu bučinim košticama, a prva nagrada otišla je mladoj Jadranki Blagec, kćeri gospođe Nade, za diganicu, kuglof nadjeven o…kakvim se je predstavila na uskrsnoj izložbi u Majsecovu mlinu na ocjenjivanju vrtanja. Na svome je […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.