Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 28. prosinac 2013.

Sušene buče ili Kostajničke pletenice za badnji post i dijetu

Jesenas sam na ivanićkoj Bučijadi kupila sušene buče. Pomislila sam da ih moram isprobati, jer bi se, možda, dobro uklopile u Gastroradionicu Oblizeka odnosno temu Buče – nadahnuće za cijelu godinu. Ako se mogu zamrzavati, zašto se ne bi mogle sušiti.

A uz to, imaju izuzetno zanimljivu priču.

Prodavao ih je Lovro Lenac odnosno njegov OPG Lovro Lenac iz Hrvatske Kostajnice. Tamošnja ga je Turistička zajednica 2012. godine proglasila i suvenirom grada kao Kostajničke pletenice.

Lovrina obitelj tako buče prerađuje već više od 100 godina. Tada su ih vjerojatno radile i druge obitelji, a sada samo njegova, jer je taj 36-godišnji prehrambeni tehničar, koji nikad nije radio u struci, 2011. obnovio tu tradiciju vezanu uz post na Badnjak kao svoj posao.

Lovro Lenac sa zrelom svinjskom bučom i prerađenom zelenom na ivanićkoj Bučijadi 2013. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Lovro Lenac sa zrelom svinjskom bučom i prerađenom zelenom na ivanićkoj Bučijadi 2013. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ljeti, u vrijeme kada ima običnih svinjskih tikava, zelenih, koje mogu i požutjeti, režu se u duge rezance i odmah suše izravno na suncu viseći s balkona obiteljske kuće, koja je inače na brdu. Ako je sunčano i suho, osuše se u dva dana.

Svinjska se pokazala najboljom za preradu

Pokušao ih je sušiti i na moderniji način, primjerice u sušilicama, ali se to nije pokazalo dobrim. Također je izumio i stroj za guljenje obične svinjske buče, koja se, iako je pokušao sušiti i različite druge buče, za to pokazala ipak najboljom.

Osim što ih suši, poduzetni Kostajničanin svinjske tikve i kiseli (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Osim što ih suši, poduzetni Kostajničanin svinjske tikve i kiseli (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Najbolje su zelene buče koje pri rezanju ne pucaju, nekad su najviše cijenili teške 10-14 kilograma, a iako je pokušavao i s onima teškim 50 kilograma, Lovri su se najboljima pokazale one teške 4-5 kilograma. Kada ih narezane rasprostre, treba mu 3-4 kvadrata prostora, jer nije dobro da se pri sušenju preklapaju ili da se suše u ladicama.

Za kilogram sušene čak 40 kilograma sirove!

Treba mu 40 kilograma svježe za 1 kilograma suhe buče, a kako je proizveo 200 kilograma sušenih, računajte koliko ih je preradio i koliko uzgojio. Pokusno je 2012. godine još i ukiselio 100, a 2013. godine 300 bočica tikve. Zanimljivo je da sušene buče pakira u vrećice po 100 g, iako kupci traže i manja pakiranja, ne samo zbog toga što stoje 35 kn (u zagrebačkome Grgi Čvarku), nego i da ih, kad otvore pakiranje, mogu potrošiti odjednom. Kuhanjem u vodi “nadođu”, poveća im se obujam.

Kuhanje osušenih buča (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kuhanje osušenih buča (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Lovro Lenac otkriva:

Kad se osuše na suncu, ti se rezanci spletu u pletenicu i iznad peći tako čuvaju do Badnjaka, kada se kidaju u kraće komade i kuhaju 2-3 min. Nakon toga se ocijede i ohlade, začine se solju, paprom, sitno kosanim češnjakom te uljem i octom. Poslužujemo ih u svakoj kostajničkog kući na badnju večer uz ribu. Danas bilo koju, a nekad  uz soma, štruku, šarana iz Une.

Nakon što se prokuhaju, mogu se pripremati po želji kao salata, baš poput one od mahuna, a isto tako i na sve načine kao i gljive, umjesto običnih rezanaca u juhi, umjesto tjestenine ili pomiješane s njome, njima se mogu puniti palačinke, mogu se poslužiti i uz pohano meso itd. Samo treba malo mašte.

Kostajnička zimska salata od ljetnih buča (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kostajnička zimska salata od ljetnih buča (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kao što je imao Lovro, koji je oživio malo poznate Kostajničke pletenice i već ih pomalo, kao i drevni običaj, proslavio po Hrvatskoj, gdje ih nudi po sajmovima. Odavno je prerastao Kestenijadu u svome gradu te kruži posvuda promovirajući svoj proizvod. No, zanimljivo je da dok lokalni restorani ne žele pripremati starinsku kostajničku posnu salatu, vlasnik restorana u Tisnom je, primjerice, za probu kupio čak 20 vrećica.

Siromašna badnja salata – novi nacionalni specijalitet?

Nekad su Kostajničke pletenice u Hrvatskoj Kostajnici bile poslastica siromašnih obitelji. Kao već zrela i žuta, obično kuhana ili premrzla na zimi, buča koristila se samo u ishrani svinja, a i zelena rijetko u kuhinji i to u najsiromašnijim krajevima, od Zagorja do Moslavine. Danas su to omiljeni specijaliteti – bučnica, varivo od buča, a u novije vrijeme i različiti popečci, krem-juhe itd. Sada nas možda osvoje i zimskom kostajničkom posnom salatom od ljetne tikve. Pomišljam na slikovite i zdrave kombinacije s povrćem, mesom, ribom, čak voćem. Upotrijebite, kako Lovro kaže, samo malo mašte.

Paket sušenih buča (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Paket sušenih buča (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako se dehidrirana odnosno sušena buča dobro zatvorena da ne navuče vlagu, može duže držati – na buči osušenoj 2013. godine kao krajnji rok za upotrebu stoji 20. kolovoza 2014.! – te se buče mogu koristiti do iduće “berbe”. I to ne samo kao tradicionalni post, nego i u različitim dijetama (medicinskim, estetskim), vegetarijanskoj prehrani itd.

 

Objavljeno 28. prosinca 2012.

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/buce-%E2%80%93-nadahnuce-za-cijelu-godinu-11861

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

Pogača s brašnom od bučinih koštica

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/u-slasticarnici-janica-buce-od-kremsnita-do-makrobiotickih-slastica-3575

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/puretinu-s-glaziranom-bucom-restorana-garfield-ne-bi-odbio-ni-macak-po-kojem-je-nazvan-3566

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/popecimo-popecke-i-uz-pomoc-popecka-8245

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

http://oblizeki.com/fasiranci-popecci-od-mesa-odresci-od-mljevena-mesa-8599

http://oblizeki.com/popecci-od-krumpira-odusevit-ce-vas-kao-placke-ceski-bramboraky-svicarski-rosti-i-hercegovacki-titkus-8441

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-5-kopriva-1599

http://oblizeki.com/i-krapinske-toplice-na-svom-badlfestu-slave-bucu-11349

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/bucnica-je-bucnica-i-kad-u-njoj-uopce-nema-sira-i-kad-se-siru-pridruzi-mak-3949

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

Rodiše nam buče i buće

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] je od čitatelj Oblizeka tražio rezance od buča, Lički krumpir, Ličku štrudlu, med, suhomesnate specijalitete i slično, neka izvoli na Sajam […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.