Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 29. ožujak 2013.

Šunka u kruhu, doma za uskrsni stol, a vani za najsvečaniji domjenak

Ono što je pečena božićna purica na božićnome, to je kuhana šunka na uskrsnome stolu. Kuhana, dakako, jer se još nije stigla osušiti do kraja, a u većim obiteljima za blagovanje nije dostajala sušena kuhana plećka, kuhani također nedovoljno osušeni kulen ili kuhane kobasice. Veće (i bogatije!) slavonske obitelji zato imaju tradiciju kuhanja svega toga zajedno.

Najvažniji dio objeda bilo je načimanje purice odnosno šunke. Počast je pripadala obično najuglednijem i najpoštovanijem članu za stolom. Zanimljivo je da je pečenje šunke u kruhu moderniji način. Prije svega, kuhana šunka se rado isuši  i postane neukusna, pa se krušnim ovojem htjela zadržati njezina svježina i okus. Pogotovo se običaj u kojem  je spojena priprema uskrsne kuhane šunke i svečanoga kruha, lebovine kako je to izložbom predstavila u Kutini etnologinja Slavica Moslavac, raširen otkad ima gotovih relativno dostupnih šunki već kuhanih i bez kosti.

Krasna šunka u krasnome kruhu (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Krasna šunka u krasnome kruhu (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Šunka u kruhu nametnula se, međutim, i kao nacionalni specijalitet, pa, i zbog finoga okusa a ponajprije zbog svojevrsnoga showa koji je vezan i uz pršut, jer se svakome jelcu izravno na tanjur odabranim nožem pomno bira tanko rezana svjetloružičasta šunka, po mogućnosti s nježnim tragom bijele čvrste masnoće, i malo pečena kruha.

Taj posao za  izložbenim, vrlo svečanim stolom (svatovi, poslovni domjenci i banketi…) pripada vještu konobaru, a vrlo često i kuharu koji oko toga umije isplesti priču, primjerice, dodajući na tanjur umak od hrena ili slično.

Elegancija (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Elegancija (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Kruh kakav se doma peče oko šunke obično je klasičan i deblji, dizani, te ukrašen tjestenim pletivom ili sjemenkama, a reže se deblje da se ne mora posluživati dodatni kruh, a «hotelski» i «restoranski» tanko je tvrdo mazivo, čak ne nužno dizano, pa ga se uz šunku na svaki tanjur poslužuje simbolično, a dodatno se posluže kruh i pecivo.

Šunka u kruhu po domaće (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Šunka u kruhu po domaće (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Oba kruha zapravo zamjenjuju alufoliju ili dobro zatvorenu posudu za kuhanje-pečenje kako bi se zadržali okusi i sokovi. Važno je da prethodno kuhana šunka bude dobro ocijeđena, a po mogućnosti i ohlađena, odmorena.

Pripremanje šunke u kruhu snimala sam nekoliko puta, uglavnom i u stripu, primejrice kod Majetića te chefove Stanka Ercega i Branka Čuklja. Još više puta sam je pripremala po maminu receptu. Vjerujte, izgleda mnogo složenije nego što stvarno jest, a trud se isplati. Pogotovo ako se volite gostima pohvaliti svojim kuharskim umijećem.

Tek načeta šunka u kruhu koju tek treba narezivati, ukrašena bučinim sjemenkama i rezanim maslinama (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Tek načeta šunka u kruhu koju tek treba narezivati, ukrašena bučinim sjemenkama i rezanim maslinama (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Čak i kad šunku zamjenjujete skromnom malom rolanom kuhanom šunkicom (kojoj nikako nemojte prije umatanja tijestom zaboraviti mrežicu, ako je njome omotana!), imate raskoš. Također, preporučujem da u kruhu pečete šunku bez kosti, jer je ljepše možete oblikovati. Neka bude dobro ocijeđena da vam se ne «popiša» u kruh pa da postane gnjecav te da se šunkia i kruh ne «odlijepe».

Šunka u kruhu  

Ima li boljega? (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Ima li boljega? (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Sastojci (za 4 osobe)

 • 500 g domaće šunke

 

Tijesto za kruh

 • 500 g brašna
 • 1 dl vode
 • sol
 • 1 paketić svježeg kvasca

 

 • 1 jaje

 

Priprema

Umijesite tijesto za kruh i ostavite ga da uzraste. Razvaljajte ga valjkom tako da šunku možete lijepo umotati u tijesto. Kad je umotate, površinu kruha ukrasite ostatkom tijesta, primjerice pletenicom, ptičicom i sl. i premažite tučenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 40 min. Ohladite i poslužite sa svježim ribanim hrenom, rotkvicama, lukom, rajčicama, kuhanim jajima…

Nije naodmet

Pečete li cijelu šunku, svakako je prethodno vagnite i skuhajte te dobro ocijedite. Ovisno o tome koliko je teška, pripremit ćete količinu kruha i vrijeme pečenja. U tijesto možete o Ukrsu izvana „ugraditi“ po želji i kuhana jaja. Umjesto svježe germe možete upotrijebiti suhi instant kvasac koji tada prije miješenja umiješajte u brašno. U tijesto po želji možete dodati i malo ulja ili mlijeka.

Objavljeno 29. ožujka 2013.

Preporučujemo srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/kako-je-dorucak-postao-brunch-a-nocenje-s-doruckom-bed-breakfast-8543

http://oblizeki.com/prica-o-kruhu-–-izlozba-kao-povod-za-blagdanski-izlet-u-proslost-i-pecenje

http://oblizeki.com/slavonska-sunka-do-zastite-povijesnom-svojom-pasminom-crnom-slavonskom-svinjom-2-10423

http://oblizeki.com/prsut-ili-sunka-339

http://oblizeki.com/oblizeki-za-sunkom-novi-ebook-375

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

 1. Hrenu, što si ljut? | Oblizeki# 29.03.2013. u 06:50

  […] Šunka u kruhu, doma za uskrsni stol, a vani za… […]

 2. […] Šunka u kruhu, doma za uskrsni stol, a vani za… […]

 3. […] Šunka u kruhu, doma za uskrsni stol, a vani za… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.