Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 8. listopad 2018.

Subway ili kreiraj sam sendvič po vlastitoj mjeri

Lijena sam u svojoj dokumentaciji potražiti novinski tekst, na papiru još, koji sam za Večernjak, za svoju kolumnu Enciklopedija špeceraja, pisala kada je Subway sa svojim zanimljivim sendvičima u Hrvatsku došao prvi put prije desetak godina. Onome u Hotelu Dubrovnik, gdje se sada prodaju bomboni ili torbe ili nešto slično, pridružilo ih se još pet. Cijela se redakcija osladila na to pošiljkom – sendviča.

Nažalost ne zadugo, jer je propala ondašnja tvrtka koja je Subway dovela k nama, ne zbog čudesnih sendviča, zaboga. Trebalo je gotovo desetljeće da ponovno, iako subwaya odnosno metroa odnosno podzemne željeznice u zemlji, a ne samo u metropoli još nemamo, ponovno možemo jesti sendvič koji skrojen prema svakom svojem jelcu. Potkraj rujna podsjetili su nas na svoju prvu obljetnicu, a Oblizeki umjesto čestitke podsjećaju kako to restoran Subway svakome kreira sendvič kakav poželi.

Najomiljeniji Subweyev sendvič u Hrvatskoj: Ci / Fotografija Subway

Najomiljeniji Subweyev sendvič u Hrvatskoj: Chichen Teriyaki / Fotografija Subway

 

 

Nije to kao za mojih gimnazijskih dana kada nam je svima najdraži bio jedini sendvič iz Trgovine Križ: četvrt polubijeloga, eventualno talijan, sa 10 ili možda 15 deka parizera… Kad smo bili još mlađi, jedva bismo dočekali vatrogasnu zabavu da možemo kupiti sendvič od okrugloga tvrdog peciva s kriškom danas nezamislivo masne zomerice. Imaš jedan jedini i – sretan si što ga imaš. Kakav izbor!

Brojne kombinacije sastojaka i okusa

A kod Subwaya? Veliki ili mali, topli i hladni, sa sastojcima i okusima koji su vam najdraži, počevši s pecivom bijelim ili tamnim, zatim s različitim vrstama mesa (piletina, junetina, tuna…), svježeg povrća, umacima te začinima i dodacima (sir, origano, sezam, zobene pahuljice od meda itd.). Možete i svaki put naručiti drugačiji. Kombinacije su stvarno brojne.

Vladimir Hanula / Fotografija Subway

Vladimir Hanula / Fotografija Subway

Vladimir Hanula, Subwayev development agent za Hrvatsku i prvi franšizni partner Subwaya u Hrvatskoj ističe:

Trendovi u nas pokazali su se vrlo zanimljivima. Hrvati su vrlo osviješteni i upoznati s nutritivnim vrijednostima naših sendviča, pa se stoga u velikoj mjeri traže sendviči koji imaju povoljan omjer sastojaka te dobre nutritivne vrijednosti.

Hrvatski su kupci u protekloj godini najčešće tražili sendvič Chicken Teriyaki u varijanti 15 cm (6-inch), a prema statistici iz Subwaya, svaki četvrti naručeni sendvič bio je upravo Chicken Teriyaki.

Ljestvica najpopularnijih Subway sendviča u Hrvatskoj:

  1. Chicken Teriyaki (25,2%)
  2. BBQ Ribs (10,5%)
  3. Chicken Fajita (10,4%)
  4. Steak (8,6%)
  5. Tuna (8,3%)

Subway u Hrvatskoj najpopularnijim ističe sendvič Chicken Teriyaki, koji je sa 26-postotnim udjelom, najvećim u regiji. Zanimljivo je da je Steak sendvič neočekivano osjetno popularniji nego u ostatku regije. Najpopularniji kolačić je Double Chocolate Cookie. Nije beznačajno da su više od 30 % gostiju Subwaya u Hrvatskoj – turisti.

Više kupaca, 57 %, bira manji, 15 cm dugi sendvič, a veći, 30 cm Footlong sendvič bira 43 % kupaca. Taj podatak nam s jedne strane govori kako su naši sendviči vrlo dobro količinski odmjereni, a s druge ponovno potvrđuje i da su Hrvati osviješteni o unosu hrane u organizam. Naše prodajne statistike kažu također kako je od otvorenja restorana u Hrvatskoj najviše narudžbi realizirano u našem premium segmentu. Na ulazu na neko tržište početna očekivanja temeljimo na uobičajenoj praksi sa sličnih tržišta, a ona kaže da se kupci, posebno u početku, odlučuju za klasične, manje egzotične okuse. U Hrvatskoj to nije slučaj i vrlo je i nama ugodno iznenađenje potvrda da Hrvatska po izboru hrane pozitivno odskače od prosjeka EU te kupci radije biraju kvalitetu ispred kvantitete, ističe gospodin Hanula o Subwayevu dijelu baštine slavnoga grofa Sandwicha  u Hrvatskoj.

Američka franšiza želi se širiti po Hrvatskoj

Trenutačno je u Hrvatskoj otvoren jedan restoran Subway, u food courtu Arena Centra u Zagrebu. Na  56 kvadrata nudi sendviče, wraps, salate, juhe, kekse, kavu i bezalkoholna pića. Uz nekoliko vrsta peciva, svježe povrće, izbor mesa i sireva, kupci mogu birati između tri milijarde kombinacija. Svaki se dan nudi i specijalitet dana – Sub of The Day.

Subway planira uskoro otvoriti još jedan restoran u Zagrebu te širenje u druge hrvatske gradove. Želite li kušati Subwayev sendvič, znate adresu, to vas, osobito dok se ne otvori podružnica nedaleko vašeg doma, može potaknuti da i sami pripremite maštovit, zanimljiv i ukusan sendvič. A želite li pak i sami otvoriti vlastiti restoran Subway – američka franšiza osnovana 1965. isprva za submarine sandwiches (subs) i salate u cijelom je svijetu prošle godine imala više od 45.000 lokacija! – možete im se obratiti.

P.S. Ovaj tekst nije plaćen.

Objavljeno 8. listopada 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/topli-sendvic-utopli-jutri-dan-vecer-i-dusu-4251

http://oblizeki.com/ivankina-fina-salata-od-mrkve-17009

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.