Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 24. ožujak 2015.

Stubički vrtanji na blagoslov o Uskrsu i napokon na “blagoslov” javnosti

Naime, moja dugogodišnja suradnica Marija Krušelj, doslovce desetljećima dobri duh ocjenjivanja vrtova u stubičkome kraju, bez premca najstarijem i najupornijem takvom u nas (urodio je Hrvatskim obiteljskim tradicijskim vrtom i Vrtom perunika), posljednjih godina još se više u Udruzi Stubička baština posvetila i drugim baštinskim temama, od tekstila do hrane.

Prošle smo godine prvi put na Stubičkim obliznjekima,koje su, ističem ne bez ponosa, nadahnuli moji Oblizeki, ocjenjivali krasne slastice i, na moju veliku radost, počeli suradnju s Kriškim oblizekima. Ove godine u Donjoj Stubici počinju već u subotu poslije podne uoči Cvjetnice u Majsecovu mlinu s priredbom Uskrsni okusi i mirisi te ocjenjivanjem vrtánja, uskrsne košarice, pisanaca, proljetnog pušleta… Zanimljivo je da su nagrade najboljima sadnice (Gupčeve) liše, drijenka, Iduće godine kane svoju priredbu proširiti pozivom i drugima u Zagorju da predstave svoje vrtanje.

Vrtanji odnosno pereci sa stola Udruge sv. Marte (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrtanji odnosno pereci sa stola Udruge sv. Marte iz Zaboka (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Za te zamamne vrtanje, koje gospođa Marija pamti iz kuhinje svoje pokojne svekrve, i koji su, kao i većina skromnih stvari vteknuti v zapeček, prvi sam put uopće čula. Objavljivala sam, istina, u etnogastro tekstovima Nade Matijaško iz Podravkina koprivničkog Muzeja prehrane, recepture za bregovske vrtanje, božićne kolače (od 400 g brašna, 2 dl tvrdoga vrhnja i čak 10 jaja!), koji su im slični samo imenom, zacijelo prema za(vrtanju), frkanju, zafrkavanju.

Tamni gornjostubički vrtanji Sanje Čmarecs čvarcima, jajima, vrhnjem, svinjskom mašću, crnim paprom... (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Tamni gornjostubički vrtanji Sanje Čmarecs sa čvarcima, jajima, vrhnjem, svinjskom mašću, crnim paprom... (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Govori mi gospođa Nada Matijaško ovih dana:

Ne znam pouzdano, ne sjećam se da li sam to baš pitala ili zapisala, nekako mi se ime možda činilo samorazumljivo budući da se radi o većem valjušku tijesta kojemu se krajevi preklope jedan preko drugoga (oblik krnje osmice, kao one “ružičaste vrpce”. Drugdje po Podravini vrtanji su inače, isto što i kovrtanji – okrugla, prstenasta pletenica, obavezno s rupom u sredini. A i za pletenicu se trake tijesta preklapaju jedna preko druge, zar ne?

Nada Tučkar uza svoj izložbeni tradicijski uskrsni stol na izložbi Čez korizmu do Vuzma (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nada Tučkar uza svoj izložbeni tradicijski uskrsni stol na izložbi Čez korizmu do Vuzma (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Na izložbu Čez korizmu do Vuzma u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici pošla sam znajući da će na svojem izložbenom tradicijskom uskrasnom stolu vrtanje izložiti Nada Tučkar iz Donje Stubice, s nezaboravnim strepicama s vrganjima prošlogodišnja pobjednica Stubičkih obliznjeka a sa svadbenom tortom sudionica pobjedničke zagorske ekipe na Kriškim oblizekima. Ona mi je i otkrila prvu, svoju recepturu za vrtanje.

Veličina vrtanja nije propisana i uglavnom ovisi o sklonostima onih koji ih mijese, a ove je male oblikovala također Nada Tučkar (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Veličina vrtanja nije propisana i uglavnom ovisi o sklonostima onih koji ih mijese, a ove je male oblikovala također Nada Tučkar (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kad tamo, svojim je stolom podijelila treće i četvrto mjesto s kćeri Jadrankom Blagec, koja je na stolu, uz drugo, imala također i vrtanje kakvi se na uskrsni blagoslov nose s kuhanom šunkom ili buncekom, pisancima, mladim lukom i hrenom.

Gospođa Nada pripremila je nekoliko vrsta svečanih peciva svoga kraja – vrtanje od bijeloga pšeničnog brašna s pisanicom u sredini, bez pisanice, zatima vrtanje od tamnoga brašna s uresima od bijeloga tijesta te male vrtanje.

Vrtanj Jadranke Blagec na izložbi Čez korizmu do Vuzma (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrtanj Jadranke Blagec na izložbi Čez korizmu do Vuzma (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nada Tučkar kaže:

Vrtanji su se trgali a nisu se rezali i jeli su se tri dana, dok se ne bi pojeli. Ništa se ne bi bacalo kao ni oddruge blagoslovljene hrane. Bili su nam istinska poslastica, jer su mirisali na dimljenu kuhanu šunku odnosno buncek, što se nije jelo svaki dan.

Moram reći da se moralo jako paziti da se voda ispod šunke ne umijesi u brašno prerano, jer se od nje slane i masne, katkad i malo crne od dima, tijesto ne bi lijepo diglo.

Vrtanj iz Bedekovčine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrtanj iz Bedekovčine (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrtanji su na gornjostubičkoj priredbi bili izloženi na još nekoliko stolova i uglavnom su se razlikovali.

U Zaboku ih, kako sam čula uza stol Udruge sv. Marte od gospođe Slavice Šimag, zovu perec. Niihovi su premazani jajetom, kao i vrtanji što ih je Sanja Čmarec iz Slanog Potoka ispekla za stol Udruge seljaka općine Gornja Stubica prema recepturi svoje bake Katice Petrović koja je u 94. godini umrla prije osam godina! Ti su vrtanji umiješeni od domaćega pšeničnog brašna, tamnoga jer je samljeveno na žrvnju, dakako uz svježi kvasac s toplim mlijekom i šećerom, ali i s crnim paprom, malo ulja, katkad i žlicom svinjske masti, a na 1,5-2 kilograma brašna i sa četiri jaja te 2-3 Dukatova kisela vrhnja te čvrčkima odnosno čvarcima isprženima od dva kilograma svježe slanine. Nije ih istiskala, samo ih se samelje ili sitno nareže. Mogu se raditi vrtanji razliite veličine, a gospođa Sanja oblikovala ih je srednje, otprilike 15-16 komada. Kad su se oblikovani sirovi digli, da bi bilo lijepo glatki premazala ih je tučenim žumancima pomiješanima s vodom (na svako žumance po jedna žlica vode).

Nadin crni vrtanj ukrašen bijelim tijestom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Nadin crni vrtanj ukrašen bijelim tijestom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrtanje su izložile na svojim stolovima i Božica Lacković iz Andraševca kraj Oroslavja te Domsko-učenička zadruga Sova Bedekovčina.

Na svome pobjedničkom stolu KUD Bistra iz Bistre nije ih imao, ali mi je Nada Grgurić  ispripovijedala da i oni to imaju, ali da je preprosto za uskrsni stol. Jednako oblikovano pecivo koje zovu (po)trepač, mijese drugačije – od pšeničnoga, kukuruznog i raženog brašna. Peku ga ili u pećnici, obično na listu od kostajna, ili, kad nema pečena kruha, a došel si gladen z ledine, na brzinu omijesiš i samo hitiš na vruče ringe, malo na jenu malo na drugu stranu. Mijesio  se (po)trepač, naime na kvasu, ali se tretirao više kao brzo beskvasno pecivo odnosno jelo.

Vrtánj (donjostubički) (Nada Tučkar)

Stubički vrtanj Nade Tučkar ukrašen pisanicom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Stubički vrtanj Nade Tučkar ukrašen pisanicom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

  • pšenično brašno
  • svježa germa
  • malo toploga mlijeka
  • malo šećera
  • topla voda
  • mlaka voda u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek

Priprema

Umutite svježu germu s malo šećera i malo toploga mlijeka i ostavite da se digne. Zamijesite kao kruh po potrebi dodajući brašno i malo tople vode, pazeći da pri kraju dodate mlaku vodu u kojoj se kuhala dimljena šunka ili buncek. Zatima razvaljajte na 5 cm i vrhove prevucite jedan preko drugoga tako da u sredini ostane rupa. U rupu možete staviti lijepi pisanac ili obično kuhano jaje. Pecite u pećnici poput kruha. Po želji možete premazati umućenim jajetom.

Objavljeno 24. ožujka 2015.

Post scriptum 27. ožujka 2015.

Objavivši ovaj tekst i informaciju o njemu na Facebooku Oblizeka i vlastitome, preko Muzeja Moslavine od prijateljice etnologinje  Slavice Moslavac doznala sam da vrtanja ima i u sjevernoj Moslavini, dakle onome drugome a ne mome rodnom dijelu. Morat ću se potruditi doznati štogod i o kovrtanjima. Nekako su mi u uhu.

Post scriptum 6. travnja 2015.
Propustila sam dopisati da je u subotu 28. ožujka 2015. u Donjoj Stubici u Majsecovu mlinu Udrga Stubička baština predvođena Marijom Krušelj organizirala ocjenjivanje vrtanja na koji se odazvalo 11 žena. Ocjenjivački sud u sastavu članovi Marko Živaljić, chef Majsecova mlina,  i Ivica Žulj, chef Jezerčice, te Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka kao predsjednica, ocijenio je najboljim vrtanj Nade Tučkar. Kako doznajem, o idućem će Uskrsu pozvati na ocjenjivanje vrtanje iz cijeloga Zagorja.

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/zuljcice-od-graha-za-korizmeni-post-ili-za-poslasticu-14259

http://oblizeki.com/strepice-z-vrganji-beracice-gljiva-nade-tuckar-13052

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/jaja-za-uskrs-obojena-biljem-i-ukrasena-1964

http://oblizeki.com/pisanice-za-uskrs-2012-licitarske-5592

http://oblizeki.com/prsut-ili-sunka-339

http://oblizeki.com/uskrsni-kuglof-bozene-slunjski-i-za-marsala-tita-za-rodendan-prijatelju-duri-6027

http://oblizeki.com/recepti-sastojci-omjeri-pribor-tehnologija-mijenjaju-se-a-podravski-kolaci-jos-su-fini-starinski-5756

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

  1. […] chef Termi Jezerčica,te Božica Brkan, glavna urednica Oblizeka kao predsjednica, ocijenio je najboljim vrtanje Nade Tučkar. Dvostruki vrtanj Nade Tučkar (Snimila Božica Brkan/ […]

  2. […] da se inače redovita pobjednica lokalnih ocjenjivanja u pripremi peciva i kolača (vrtanja, strepa…) Nada Tučkar prvi se put natjecala prošle godine i odmah je osvojila nagradu Izvorno […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.