Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 16. lipanj 2017.

Štrukli od trešanja – lipanjska slastica sv. Vida

Neumorni istraživač baštine svoga kraja, novomarofskoga, odnosno sela Madžareva, etnolog Tibor Martan poslao je za Oblizeke vrlo aktualnu lipanjsku slasticu – štrukle od trešanja. Kao urednica srdačno preporučujem, uz nužnu napomenu kako je to omiljena slastica posvuda gdje dospijevaju odlične, vrlo različite sorte trešanja, rane i kasne, od posve bijelih do onih boje trulih višanja.

Nažalost, u novije je vrijeme ta je nekad sezonska slastica iskvarena ne samo zamrzivačima nego i pekarskim savijačama od višanja. Stoga iskoristite sezonu trešanja i napravite savijaču, pa makar upotrijebili i gotovo tijesto.

Neke za prodaju, neke za kušanje (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Neke za prodaju, neke za kušanje (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Trešnje ili črešnje su u tradicijskoj kulturi novomarofskog kraja imale istaknuto mjesto. One su redovito bile namijenjene prodaji te su tako seljacima ovoga kraja osiguravale novčani prihod. Stoga ne čude kazivanja starijih mještana kako se stabla trešnje običavalo čuvati i danju i noću od ptica, ali i seoske djece. Čuvanje ovih ukusnih plodova povjeravalo se starijim osobama iz obitelji. One bi u hladovini stabala provodile sate i sate baveći se nekim sitnim ručnim radom. Dozrele trešnje odnosilo se na tržnicu u obližnji Varaždin ili u novomarofsku bolnicu koja je u ono vrijeme bila lječilište za plućne bolesnike.

Očišćene za kolač, bez koštice(Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Očišćene za kolač, bez koštice(Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Mladice trešanja – divljake redovito se koristilo kao podlogu za cijepljene drugih sorta voća, a cvijet trešnje nalazimo i u božićnoj dekoraciji seljačkog doma. Naime, u daljoj prošlosti bilo je rašireno vjerovanje kako je dobro u kući za Božić imati nešto i svježeg cvijeća stoga se na blagdan Svete Barbare u voćnjaku rezalo grančice trešnje te ih se donosilo u kuću, stavljalo u vodu i izlagalo toplini kako bi  do Božića procvale.

Prije pečenja premažite ih uljem ili rasporedite komadiće putra (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Prije pečenja premažite ih uljem ili rasporedite komadiće putra (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

U novomarofskom kraju narod je poznavao nekoliko vrsti trešnji: divlje črešnje sitna ploda, koje su obično samoniklo rasle uz šumarke ili livade te bile slatka poslastica djeci i pastirima prilikom ispaše stoke, rane črešnje ili svibanjke dozrijevale su vrlo rano kao što i im i samo ime govori već u svibnju i bile su prvo sezonsko voće, mjesec dana kasnije dozrijevale su takozvane črnice tj. tamne trešnje, a zatim i belice, bijele trešnje. Dok su svibanjke i belice bile namijenjene konzumaciji i prodaji, črnice su redovito korištene kao nadjev za domaće tenke štrukle. Štruke z črešnji domaćice su redovito pripremale v nedeljini dan ili za kakof veči svetek, primjerice za blagdan Svetog Vida (15. lipnja), kojega se u ovom kraju posebno štovalo.

Štrukli od trešanja

Posuti sitnim šećerom gotovi su za zasladiti se (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Posuti sitnim šećerom pripravni su za zasladiti se (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)


Tijesto  

  • 500 g glatkog brašna
  • 0,5 dl ulja
  • 1 žličica soli
  • mlaka voda po potrebi

 

Nadjev

  • 500 kg očišćenih trešanja
  • 150 g šećera
  • 50 g krušnih mrvica – prezla ili kukuruzne krupice
  • malo cimeta (po želji)
  • vanilin šečer (po želji)

 

Premaz

  • kiselo vrhnje ili listići putra

 

Priprema

Od brašna, ulja i soli i mlake vode umijesite tijesto. Gotovo tijesto premažite uljem i ostavite da odstoji oko tri sata. Tijesto rastegnite rukama na čitavu površinu stola, debele rubove tijesta odrežite nožem, površinu tijesta pouljite, rasporedite nadjev i smotajte štrukle. Štrukle ne režite na pojedinačne komade, već cijelo tijesto smotajte u namašćeni lim. Po štruklima namažite kiselo vrhnje ili narežite listiće putra.

Objavljeno 16. lipnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/kosekove-oci-ili-kreativna-zlevka-s-divljim-tresnjama-mirica-sinkovic-14652

http://oblizeki.com/orehnjaca-s-divljim-tresnjama-mirice-sinkovic-iz-donje-stubice-10099

http://oblizeki.com/visnjevac-orahovac-vocni-pijani-lonac-%E2%80%93-najbolji-oni-koje-napravite-sami-2660

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/bijela-juha-korizmeno-jelo-novomarofskog-kraja-17517

http://oblizeki.com/slatki-cvibok-ane-martan-15811

http://oblizeki.com/kiflini-s-tikvinim-koscicama-ane-martan-jako-fiiiiiiini-i-bastinski-i-trendovski-18768

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.