Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 17. lipanj 2014.

Strepice z vrganji beračice gljiva Nade Tučkar

Donjostubička Nada Tučkar odmah mi je rekla kako je godinu mlađa od mene i kako je u mirovinu, mnogo prije nego po godinama, otišla po stažu i dužem nego je potrebno za punu mirovinu, a koji je stekla radeći u svome frizerskom salonu u središtu Donje Stubice. Sada radi ono što je najviše veseli. Primjerice, otkad zna za sebe, bere gljive po okolnim šumama, uz vrganje, najčešće i lisičice, škripe odnosno maglenke, sunčanice, blagve i trubice. Suši ih, kiseli i zamrzava i od njih priprema kojekakva, osobito stara jela. Najčešće ih priprema, kako ih i sama najviše voli, na čušpajz ili s jajima.

Iako nije očekivala, jer to ionako kuha doma, zapravo je normalno da je na prvim Stubičkim obliznekima nagrađena za svoje slastice koje i nisu slastice nego jela koja otkrivaju kako su se u siromaštvu osmišljavala i mijenjala svakidašnja i svečanija jela. Kuhalo se ono što se imalo. Tako i danas strepu, koju često peče u svojoj peći na drva, nadijeva ne najuobičajenije, samo sirom, jajima i vrhnjem, nego i krumpirom (tada postaje krumpirača), zatim ostacima pirea od krumpira, te, dakako, gljivama.

Pod strepu – kupusovi listovi

Nada Tučkar za svojim stolom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nada Tučkar za svojim stolom (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Strepa s vrganjima odnosno strepice z vrganji samo su neke na Stubičkim obliznekima nadahnutima knjigom Božice Brkan Oblizeki – Moslavina za stolom, podsjetili na pizzette, a oduševili apsolutno sve, od ocjenjivačkoga suda (chefovi Marko Živaljić i Ivica Žulj) odmah su rekli kako bi to odmah mogli ponuditi u svojim restoranima!) do župana krapinsko-zagorskoga Željka Kolara.

Pobjednica poslije strućnoga ocjenjivačkog suda nudi svoje baštinske slastice na degustaciju i političarima: županu krapinsko-zagorskome Željku Kolaru, Kornelii Vnučec iz Turističke zajednice Donje Stubice, donjestubičkome gradonačelniku Jurju Srebačiću i saborskoj zastupnici Ivani Posavec Krivec (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednica poslije strućnoga ocjenjivačkog suda nudi svoje baštinske slastice na degustaciju i političarima: županu krapinsko-zagorskome Željku Kolaru, Kornelii Vnučec iz Turističke zajednice Donje Stubice, donjestubičkome gradonačelniku Jurju Srebačiću i saborskoj zastupnici Ivani Posavec Krivec (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Često, a tako je i sada, umjesto jedne velike, oblikuje male strepice da se mogu jednostavnije jesti, a pod njih prije pečenja stavi kupusne listove, kako se to nekad činilo. Bilo je stvarno zamamno: ne znaš je li ljepše ili ukusnije. Doma ih posluži i kao glavno jelo sa zelenom salatom.

Starinska, a vrlo moderna jela

Majka sina i dviju kćeri te baka petoro unučadi, gospođa Nada na djecu prenosi svoje ljubavi i za svoju obitelj i goste često priprema i izmišlja kojekakva jela, a najdraža su joj upravo starinska, koja sada pokušava oživjeti udruga Stubička baština. Naučila ih  je pripremati kao djevojčica tek krenuvši u školu, kada su joj roditelji odlazili u težake, a nju je doma poučavala nepokretna baka Katica Ščitar u rodnoj joj Donjoj Podgori, selu nedaleko Majsecova mlina u Donjoj Stubici, gdje je gospođa Nada dobila nagradu koju nije očekivala. Ona, naime, tumači mi, tak i doma kuha. No njezina su starinska jela istovremeno vrlo, vrlo moderna, jednostavna i ekonomična.

Marko Živaljić i Božica Brkan, uz Ivicu Žulja članovi ocjenjivačkoga suda ocjenjuju tada tek buduću pobjednicu prvih Stubičkih oblizneka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Marko Živaljić i Božica Brkan, uz Ivicu Žulja članovi ocjenjivačkoga suda ocjenjuju tada tek buduću pobjednicu prvih Stubičkih oblizneka (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Već je u drugom razredu, prisjeća se, ne samo za težake ispekla čučeka nego ga je sama i zaklala i očerupala. Ona i brat u djetinjstvu su radili sve ne razlikujući muške i ženske poslove i tako joj sada ništa nije teško. Najneugodnije joj je sjećanje na trenutak kada su je prekinuli u igri pozvavši je da u pećnici okrene kruh. Preklela sem kruh, jer mi je bilo dosta toga da moram delati a da se nemrem igrati. Onda su mi moji to jako zamjerili i poučili me da se kruhek nesme kleti, on je dar božji. Nisam to do danas sebi oprostila.

Zato se valjda s tolikim poštovanjem gospođa Nada i odnosi prema namirnicama i prema jelima, posebice baštinskim.

 Strepice z vrganji (Nada Tučkar, Donja Stubica)

Lijepo i jako fino (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Lijepo i jako fino (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijesto

 • 400 g glatkoga brašna
 • 2 žlice masti (krute)
 • 1 žličica soli
 • 4 žlice vrhnja
 • mlake vode

Nadjev

 • 1000 g očišćenih vrganja
 • 300 g luka
 • 2 žlice krušnih mrvica
 • 1 dl vode
 • 2 žlice masti
 • sol
 • papar

Preljev

 • 1 jaje
 • 1 dl vrhnja

Priprema

Umijesite tijesto i razvucite ga na namašćeni lim preko rubova. Pripremite nadjev od vrganja narezanih na listiće i prodinstanih na sitno sjeckanu luku. Jednolično ga rasporedite po tijestu. Zavrnite rubove tijesta. Za preljev istucite jaje s vrhnjem i prije pečenja njime prelijte strepu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-250 °C da porumeni.

Nije naodmet

Jelo se zove strepice, jer se mogu umjesto jedne cjeline oblikovati manje strepe. Gospođa Nada poslužuje ga toplo kao glavno jelo sa zelenom salatom.

Strepa krumperača (Nada Tučkar, Donja Stubica)

Jednostavna jednostavno oduševljava (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavna jednostavno oduševljava (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)


Tijesto

 • 400 g glatkoga brašna
 • 2 žlice krute masti
 • 1 žličica soli
 • 4 žlice vrhnja
 • mlake vode

Nadjev

 • 500 g kuhanoga zgnječenoga krumpira ili ostatka pirea od krumpira
 • 500 g svježega kravljeg sira
 • 2 dl vrhnja
 • 2 jaja
 • 1 žličica soli

Preljev

 • 2 dl vrhnja
 • 1 jaje
 • 2 žlice ulja

Priprema

Umijesite tijesto i razvucite ga na namašćeni lim preko rubova. Pripremite nadjev i jednolično ga rasporedite po tijestu. Zavrnite rubove. Premažite Preljevom. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 min.

 

Kuruzna zlevka (Nada Tučkar, Donja Stubica)

Zlaćana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zlaćana (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 2 jaja
 • 250 g kukuruznoga brašna
 • 50 g šećera
 • 3 dl vrhnja
 • 1 dl ulja
 • 1 prašak za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
 • 5 dl mlijeka
 • 1 žličica soli

Priprema

Umiješajte jaja, šećer, sol, vrhnjei u ulje. Dodajte mlijeko, brašna i prašak za pecivo ili malo sode bikarbone. Istresite u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju. Po površini stavite po želji svježi sir, pekmez od šljiva ili mljevene orahe.

 

Objavljeno 17. lipnja 2014.

 

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

Strepa s orasima odličan prigrizak uz piće

Čupave kiflice od oraha, gumbeki od oraha

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/kukuruzne-slastice-po-babicinim-recepturama-u-spomen-dobrih-starih-vremena-11127

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/6-babicini-kolaci-u-durmancu-tko-ce-naslijediti-jutarnjicu-i-miru-smiljanec-6174

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/na-struklijadi-2013-najbolji-zagorski-strukli-iz-kleti-kozjak-10452

http://oblizeki.com/%C2%ABkriski-oblizeki%C2%BB-%E2%80%93-kolaci-sa-stavom-11737

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

13 komentara

 1. […] Strepice z vrganji beračice gljiva Nade Tučkar […]

 2. […] Zanimljivo je da su se Zagorke, osim štruklima, jutarnjicom, kiflicama s jabučnim octom, strepom s vrganjima i sličnim predstavile i svadbenom tortom po recepturi otprije 60 godina te jednom urešenom […]

 3. […] možete upotrijebiti i druge gljive odnosno mješavine gljiva ili odabrati neku drugu recepturu, nacionalnu  ili internacionalnu. Uostalom, i Babriga jednim okom gleda na turopoljsku, a drugim na kreativnu […]

 4. […] Nada Tučkar iz Donje Stubice, prošlogodišnja pobjednica na tamošnjim Obliznjekima, nazvanima dakako prema našim Oblizekima, drugo i treće mjesto za stol podijelila je s kćeri […]

 5. […] smo godine prvi put na Stubičkim obliznjekima,koje su, ističem ne bez ponosa, nadahnuli moji Oblizeki, ocjenjivali krasne slastice i, na moju […]

 6. […] Stubice, Jadranka Blagec iz Donje Stubice, Štefica Sačer i Darinka Sačer za selo Hižakovec, Nada Tučkar iz Donje Stubice, Vesna Bokun i Marica Lešković iz Gornje Stubice, Verica Ruk iz Gornjih Matenaca, Božica Lacković […]

 7. […] objašnjava g. Tučkar, i svoje strepice mijesim bez jaja, eventualno ih premažem umućenim jajetom, pekući ih na zelnom listu da se mast […]

 8. […] iz Donje Stubice. Tema njezina stola bile su gljive, a, uz na Stubičkim obliznekima  nagrađene strepice z vrganjima, izložila je i na drugim izložbama nagrađene ružice nadjevene jabukama i šljivama. Nada […]

 9. […] da se inače redovita pobjednica lokalnih ocjenjivanja u pripremi peciva i kolača (vrtanja, strepa…) Nada Tučkar prvi se put natjecala prošle godine i odmah je osvojila nagradu Izvorno zagorsko, […]

 10. […] mlin, Nada Tučkar kao pobjednica ovogodišnjih Babičinih kolača, zatim Kriških oblizeka te prvih Stubičkih oblizneka , a ja, vaša urednica Oblizeka, i kao poticaj da se priredba, kao uostalom i Kriški oblizeki, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.