Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 26. lipanj 2024.

Strepa s porilukom kao Vergeova prhka provansalska pita

Poriluk je nekad bio zimsko povrće, jedno od rijetkih zelenih koje se moglo oduprti niskim temperaturama. Uzgojem brojnih sorta, a i promjenom klime,   sezona mu je produžena na cijelu godinu, pa često mijenja običan luk, primjerice pri dinstanju u kuhanju, a usvojena su i osmišljena i mnoga mnoga jela, osim starinske salate uz sir i špek (samo narezan na dugačke rezance posoljen i poocten i eventualno pomašćen, bilo otopljenom i alo razvodnjem mašću bilo uljem, bučinim ili prema ukusu), zatim pečen s jajima, kuhan kao zimska duga juva s krumpirom i malo prodimljena sušena svinjskog mesa. Čest je i u ukusnim namazima te u francuskoj otvorenoj prhkoj piti, koju smo u Vegetinu kuhinju iz provansalske davno usvojili od čuvenoga francuskog chefa Vergea.  Na nju, jer je otvorena, iako nije od prhkoga nego od vučenoga glatkog tijesta podsjeća i jedna od strepa  s ovogodišnjih 16. Babičinih kolača. Odlično je malo jelo, i topla i hladna, i za groznih ljetnih sparnih dana. Usput podsjećam i na druge jednostavne, jeftine a vrlo ukusne tradicionalne i moderne strepe, pere, perice, strepe, tenke gibanice od nedavno objavljene preklopljene Božice Lacković, strepe s orasima i vrbovečke pere.

Strepa s porilukom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Strepa od pšeničnog brašna sa porilukom  (Štefica Tkalčević, Oroslavje)

Sastojci

500 g pšeničnog brašna
3 žlice masti
3 žlice vrhnja
malo soli
malo tople vode

Nadjev

500 g domaćeg sira
1 veći poriluk
2 jaja
sol
vrhnje
maslac

Priprema

Zamijesite glatko tijesto od domaćega pšeničnog brašna, masti, vrhnja i soli te malo tople vode. Nakon što tijesto odstoji, razvaljajte ga i položite u protvan, četvrtast ili okrugao, tako da ga ostavite šiteg kako biste ga mogli i malo preklopiti. Na maslacu propržite poriluk i dodajte sir, vrhnje i sol. Nadjev stavite na tijesto čije krajeve malo okrenite. Pecite na 180 °C 30 min.

Štefica Tkalčević sa svojim izložbenom stolom na 16. Babičinim kolačima u Krapini (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 26. lipnja 2024.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.