Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 31. svibanj 2012.

Stella Croatica poput nimfe Kalipso zavodi drevnim mediteranskim oblizekima

U srpnju će Stella croatica i službeno, iako već pokusno radi punom parom, otvoriti svoj novi pogon u zaseoku Mihovilovići na Klisu. Tako će Splićani Melita (35) i Andrija Polić (40) sa sinovima Tinom (11) i Krešom (6) te dvadesetak zaposlenih obilježiti desetu obljetnicu svoje obiteljske tvrtke – kao obrt je osnovana 2003. godine – koja je iz obiteljskoga maslinika i voćnjaka u mljetskome Babinu Polju, izrasla u zanimljiv i vrlo dojmljiv međunarodni posao.

Njihova zvijezda sjaji tako da je sve više Stella mediteranea, a nakon prvoga iskorištenoga IPARD-ova zajma za preradu hrane, drugim će, dodatnim, odmah na jesen na novome mjestu početi širiti svoje objekte i za preradu, i za turističke obilaske. Nikako ne pretjeruju, jer njihova je optimalna mjera ljudska, što bi rekli, «jedan autobus». Sve tako da uspijevaju neprestano držati pod kontrolom posao ne samo financijski nego i kvalitetom. A o kakvoj je kakvoći riječ svjedoči anonimna i iskrena usporedba jedne od posjetiteljica na izložbi Slatka Hrvatska na sajmu 11. Proizvodi hrvatskoga sela na zagrebačkome Bundeku potkraj ožujka 2012.: «Ma ti su arancini baš ko moji, ma i bolji od mojih! A pošto su vam? A kako ih ne prodajete!?»

Bolje od onih načinjenih doma: Stella croatica na izložbi Slatka Hrvatska (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Bolje od onih načinjenih doma: Stella croatica na izložbi Slatka Hrvatska (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Poslu je Stelle croatice nesumnjivo na ruku išao trend mediteranskoga načina prehrane, ali i sami su sebi išli na ruku načinom života i rada. Mnogi, veći i prodorniji od njih, nekadašnji uzori kojima su u početku gledali leđa, odavno su potonuli i jedva da ih se tko i sjeća.

Prvijenac Calypso (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Prvijenac Calypso (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

A Polići su se se uzdavali u vlastite procjene, stručan rad i postojanu kakvoću. Nisu bez razloga bili i među prvima u nas nositelji ne samo HACCAP-a nego i jednoga od najstrožih certifikata na svijetu, halala. Osvojili su brojna priznanja, podjednako za dizajn – prisjetite se fantastične ambalaže Calypsa, njihova, kao što mu je ime, pomalo mitološkoga, najnagrađivanijega smokvenjaka-salame od suhih smokava i badema – i za ambalažu.

I odmotani, smokvenjaci Stelle croatice se prepoznaju - okusom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

I odmotani, smokvenjaci Stelle croatice se prepoznaju - okusom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sve tehnološke procese neprestano im nadzire Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a marketinški im proizvode Stella croatica «nadziru» čak tri dizajnerska tima – BBDO i Imago iz Zagreba te Agencija Imperativ iz Splita. Vizualni identitet potpisuje Viktor Popović, docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Ušećerena limunova i narančina korica (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Ušećerena limunova i narančina korica (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Nagrade i za kakvoću i za ambalažu, samo prve u slijedu, ponukale su ih pak da se, u potrazi za najkvalitetnijom sirovinom, otkupnim stanicama šire na druge dalmatinske otoke (Hvar), obalom i zaleđem (Lika, Istra i Kninsko-šibenska županija) pridonoseći i oživljavanju tradicionalnih otočkih gospodarskih djelatnosti – maslinarstvu, vinogradarstvu, ribarstvu i pčelarstvu. Prirodno bogatstvo plodova jadranskoga voća uspijevaju sačuvati i u okusu i u zdravim sastojcima, a recepture slastica kojima su se sladili njihovi preci u modernim pogonima prilagođavaju visokim tehnološkim proizvodnim standardima.

Prva dama Stelle croatice Melita Polić na dodjeli certifikata halal (Snimio Mišo Lišanin / Acumen)

Prva dama Stelle croatice Melita Polić na dodjeli certifikata halal iz 2007. godine (Snimio Mišo Lišanin / Acumen)

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nude i s okusima ružmarina i bosiljka, ali i naranče i limuna. Maslinovim su uljem natopili i sjajan sir, a zelene masline zamirisali aromatičnim biljem. Paste od maslina – od zelenih maslina s pinjolima, crne s bademima – riječima su nedohvatne. Poput cijeloga voća – borovnice, višnje, jagode, kupine ili maline – u džemu ekstra. U medu se pak možete osladiti i suhim voćem – marelicama, bademima i orasima, a nezaboravna su okusa arancin i limoncini, ušećerena narančina odnosno limunova korica, te bademi i suhe smokve. Uz najpoznatiji svoj desert od suhe smokve i badema zavodljivo nazvan Kalipsom, nude i smokvenjak s bademima i orasima. Za društvo im pridružuju i starinske dalmatinske likere od suhe smokve, rogača, višanja i slavni maraschino, liker od višnje maraske. Arancini, limoncini, bademi u šećeru, bobići, integralni keksi s bademima ili sa smokvom…

Bademi u šećeru - slatka Dalmacija (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Bademi u šećeru - slatka Dalmacija (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Na rijetko se primjeran način Stella croatica odnosila prema baštini, i prema kulturnoj i prema prirodnoj, neprestano promatrajući čime to rađa dalmatinsko škrto tlo, kreirala je fine kolekcije za gastrohramove i najizbirljivija nepca kako na sajmovima i izložbama od Splita, Opatije, Dubrovnika i Zagreba do Radgone, Kölna, Moskve, Londona, Pariza i Dubaija, tako i u pomno odabranim prodavaonicama s delicijama i vinotekama u Ruskoj Federaciji, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Malti, Litvi, Sloveniji, Kuvajtu, Jordanu, Omanu i Emiratima. Izvoz im doseže i 87 posto proizvodnje. 

Kamere Oblizeka usredotočene na oblizeke Stelle croatice: Dražena Kopača snimila Božica Brkan

Kamere Oblizeka usredotočene na oblizeke Stelle croatice: Dražena Kopača snimila Božica Brkan

Neprestano stvaraju nešto novo – trenutačno se od Sweet Dalmatia okreću vrlo zanimljivim nutricionistički uravnoteženim slasticama iz regije – jer jedino tako i mogu opstati na tržištu, ali i osvajati nova, izvozna, tržišta visoke kupovne moći, u vrijeme kada je teško i onima koji proizvode nasušnu robu. A oni proizvode ono što ljudima nije nužno, što ljudima ne treba. «Jedino» je to razlogom zbog čega sam smatrala da oni, iako veliki proizvođač u usporedbi s drugima, među tradicionalnim slasticama moraju izložiti svoje čudesne kreacije, koje neki drže i najboljim hrvatskim delikatesama, đakonijama ili oblizekima.

Integralni kkeksi s okusom badema i smokve (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Integralni kkeksi s okusom badema i smokve (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Usput će vam ispričati i priču o tome kako je nimfa Kalipsa (Calypso), po kojoj su nazvali jedan od svojih prvih i najnagrađivanijih slatkih deserata, kći titana Atlanta, na lutanjima iz Trojanskoga rata na povratku Penelopi na Itaku, baš na Mljetu, svojoj Ogigiji, Odiseja držala u zatočeništvu čarajući ga takvim božanskim ljepotama i blagodatima da mu je trebalo ni manje ni više nego sedam godina da se otrgne od nje i otplovi dalje. No Polići već ispredaju priče o Klisu i vidicima koji pucaju s njegove tvrđe i uokolo po kraju od Splita do zaleđa i u burnu povijest od Turaka do današnjih dana. Pri tome se možete sladiti ma čime iz njihova asortimana.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.