Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 20. rujan 2012.

Štefanija torta Marije Kozine ili sjaj slavnih starinskih građanskih slastica

 

Krapinčanka Marija Kozina obožava  i kuhati, ali i peći kolače, čak i sada kada ih priprema samo za njih dvoje, supruga i sebe, u njih se uvijek mogu osladiti i unuci i susjedi. Upoznala sam je na Babičinim kolačima, gdje joj je bodove oduzimala odjeća: krapinska purgerica odbijala je odjenuti narodnu nošnju, jer se u gradu nikad nisu nosili kao na selu. A za Kriške oblizeke valja samo pripremiti dobru slasticu. I tako se purgerskom krapinskom tortom gospođa Kozina odmah uvrstila u pobjednike ne u svojoj Krapinsko-zagorskoj nego u Zagrebačkoj županiji na 15. festivalu slastica, najslađoj turističko-humanitarnoj priredbi.

Majstor Haris Salčinović ocjenjivačkom sudu hvali konkurentsku tortu gospođe Kozine (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Majstor Haris Salčinović stručnome ocjenjivačkom sudu hvali konkurentsku tortu gospođe Kozine (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ukupni pobjednik i to upravo tortama, profesionalac Haris Salčinović, njezinu je tortu komentirao jednostavno:

Ovu tortu možete ostaviti i izvan frižidera i neće joj biti ništa.

A to nije običan kompliment, pogotovo jer su ove godine u konkurenciji bile čak 24 torte, različite i vrlo zanimljive i kreativne, moderne poput torte Jež Marine Pišćak iz Križa, Moje torte Barbare Nagy iz Zagreba ili torte Čarobna šuma Maje Lajpold iz Novoselca, a tako i klasične starinske poput  torte od oraha Marice Rendulić iz Križa.

Marija Kozina novinarima je s ponosom i veseljem rado ispripovijedala povijesnu priču svoje vrlo fine torte (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Marija Kozina novinarki Obiteljskoga radija Ivanić Ivani Kordić i meni je s ponosom i veseljem rado ispripovijedala povijesnu priču svoje vrlo fine torte (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Izuzevši pobjedničkoga Salčinovićeva Triptiha Vjera, Ljubav i Nada, torta Marije Kozine ima i najzanimljiviju priču. Omiljena je to slastica krapinskih purgera, građana, s početka 20. stoljeća. Recept je od kuće do kuće u sitnim detaljima mijenjan, a popularnosti torte pridonosilo je i to što ju je svaka kućanica ukrašavala na svoj način, ovisno o mašti, smislu i spretnosti. Neki su koristili drobljene oblatne, neki mljevene bademe, neki bi oljuštene bademe samo posuli, a neki njima oblikovali ivančice.

U Krapinskoj purgerskoj kuhinji mr. Ane Töpfer (1995.), na kojoj su surađivali i gospođa Kozina i njezin suprug Drago Kozina, inače krapinski novinar i fotoreporter, objavljene su recepture Alme Fizir, Štefanije Töpfer, Zlate Vdović i Terezije Mališ.

Portret gospođe Marije Kozine s njezinom nagrađenom Štefanijinom tortom (Fotografija Općina Križ)

Portret gospođe Marije Kozine s njezinom nagrađenom Štefanijinom tortom (Fotografija Općina Križ)

Posljednji se prema korištenim namirnicama i izrazima u recetu smatra i najstarijim. Bademi, lješnjaci i – zanimljivo je: iako su za Zagorje tipični, orasi su mnogo rjeđi! – katkad su se ribali a katkad tukli u mužaru, jer su strojevi za mljevenje u Krapinu stigli tek poslije Prvoga svjetskog rata.

Štefanija torta svečana je, uglavnom božićna torta, iako se odličnom pokazala, eto, i usred rujna, a preporučila bih je i u drugim najsvečanijim prilikama.

Štefanija torta (Marija Kozina, Krapina)

Štefanijina torta u domaćem svečanom okruženju (Snimio Drago Kozina)

Štefanijina torta u domaćem svečanom okruženju (Snimio Drago Kozina)

Sastojci
Tijesto

 • 18 jaja
 • 40 g brašna
 • 180 g mljevenih oraha
 • 18 žlica šećera
 • 60 g mljevenih badema
 • 2 šake mrvica
 • 1 naranča
 • 1 limun

Nadjev

 • 500 g margarina
 • 400 g šećera u prahu
 • 500 g otopljene čokolade
 • 4 jaja
 • 24 žlice ruma

Priprema

Izmiješajte sve sastojke za tijesto i ispecite ga u okruglome kalupu. Pošto se ohladi, narežite da u četiri lista. Svaki navlažite sokom naranče s nekoliko kapi limuna te malo ruma. Tortu zatim nadjenite kremom, a nadjevom premađite i izvana. Ukrasite je tako da zaokretom ruke i tupom stranom noža oblikujete nepravilne kružne crte. Na kraju ukrasite bademima, pojedinačno ili ih složite u cvjetiće.

Nije naodmet

Gospođa Marija Kozina podsjeća das u neki Krapinčani, pa, po želji, ako volite, možete i vi, svaki list tijesta prije stavljanja kreme natopili, najbolje domaćim voćnim likerom, višnjevcem primjerice. Neki su čak svaki list natopili drugom vrstom likera. Ako ne smijete piti alkohol, jer če tortu jesti i djeca, onda listove natopite samo sokom.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

16 komentara

 1. […] Krapinska građanska kuharica Ane Topfer iz tih vremena spominje u nekoliko varijanti Štefanijinu tortu, kakvu je Marija Kozina na Kriškim oblizekima, a raskoš tog vremena podrazumijeva samo 500 g čokolade u kremi, uz isto toliko maslaca, 4 jaja, rum, dok je tijesto načinjeno od čak 18 jaja, poprilično badema i oraha, vrlo malo brašna, krušnih mrvica, 18 žlica šećera, 1 naranče, 1 limuna… […]

 2. […] i oduševiši Kiflicama s jabučnim octom, dok  se ove godine natjecala skromnijom inačicom Štefanijine torte – oduševljava i različitim drugim slasticama, likerima, pekmezima, tipičnim uresima te pjesmom […]

 3. […] za svaki slučaj linkove za meni najdraže torte na Oblizekima: Rokoko torta s lješnjacima, Šefanija torta Marije Kozine  i prepolovljena, na način Vesne Hršak, svadbena torta Šahovnica Nade Tučkar, zatim torte moje […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.