Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Razgovor s povodom 26. rujan 2011.

Starinski Nadini keksi s novim okusima, mirisima i oblicima

 

 Na 14. Festivalu slastica u Križu posebnu nagradu Turističke zajednice Križ dobila je Nada Jambrek iz Sesveta za vrlo zanimljive starinske, ali inovirane kekse.

Nada Jambrek magistrica je farmacije, rukovoditeljica Službe za farmakoanalizu u Gradskoj ljekarni Zagreb. Članica je Vijeća Hrvatske ljekarničke komore, član Sekcije za javno ljekarništvo pri Hrvatskom farmaceutskom društvu, član sekcije za informatiku, član Hrvatskoga društva za kliničku farmakologiju i terapiju.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom te je dopredsjednica   Društva “Hrvatska žena” i dopredsjdnica Hrvatske lige za borbu protiv raka.
Također i vrtlari, pa je dobila prvu nagradu Floraarta za najljepše uređen vrt (čini joj se 2007. ), a prošle godine i plaketu Turističke zajednice Ivanić Grad.

Nada Jambrek o svojim kreacijama pripovijeda urednici Oblizeka Božici Brkan (Snimio Miljenko brezak / Acumen)

Nada Jambrek o svojim kreacijama pripovijeda urednici Oblizeka Božici Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

U slobodno vrijeme također peče kolače i članica je i Coolinarilke. Sve je to uvod da na 14. Festival slastica u Križu 10. rujna 2011. donese vrlo zanimljive slastice, koje bi više pristajale nekom profesionalnom slastičaru. Pripovijeda:

Moji su podrijeklom iz Prečna. Osnovnu školu sam završila u Posavskim Bregima. Branko Borković je moj susjed i prijatelj iz razreda, kao i npr. Kata Modrić, dr. med. spec. pedijatrica iz Ivanić Grada. U osnovnoj i srednjoj školi plesala sam u fokloru, pa tako poznajem i tradiciju, narodni vez. Sakupljam “predloške” za zidne krpe, zidnjaka.
Već pet godina idem na tečaj izrade etnonakita, imali smo dvije izložbe, a radim i ostali nakit, ne za prodaju nego uglavnom za sebe i za svoje prijateljice. Išla sam na tečaj slikanja.

Mislim da, ako se nešto zove Festivalom, slasticu treba i prigodno opremiti, a ne kolač donijeti u tepsiji. Ja sam si za sudjelovanje na Festivalu slastica odredila neke kriterije: da kolač treba biti tradicionalan, povezan sa mojim krajem, da treba biti suhi zbog praktičnosti  da se može prirediti ranije, da ne treba hladnjak, da se može transportirati, a opet da je ukusan, da je originalan da treba skrenuti pažnju i stvarno biti opće dojmljiv.

Na manifestaciju sam se prijavila prvenstveno zbog njene humanitarne uloge i zato što volim peći kolače. Odabirom slastica koje sam ispekla željela sam podsjetiti na kolače iz našeg djetinjstva. Dizajn je trebao biti povezan s nazivom manifestacije (jer suorganizator je i Turistička zajednica), pa od tuda i naziv, otisak Slatka Moslavina.

Milki Trnini u čast (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Milki Trnini u čast (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Druga verzija istog recepta je portret Milke Trnine utisnut na keks. Kalup sam sama “dizajnirala“ i napravila, kao i cijelu ambalažu odnosno opremu. Sve od početka do kraja, govori.

Možda je to profesionalna deformacija, tumači, jer točno se zna kako treba biti označen lijek, mora se znati tko ga je izradio, kako se uzima, zašto se uzima, ako se uzima per os (na usta) signatura (naljepnica ) je bijela, ako se koristi izvana signatura je crvena.

Nada Jambrek na izložbi uz svoje radove (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Nada Jambrek na izložbi uz svoje radove (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na naljepnicu sam, dodaje gospođa Jambrek, napisala naziv manifestacije, datum održavanja, tko organizira, cilj manifestacije… Grafički sam je opremila kako bi skrenula pozor i privukla eventualnog kupca kojeg bi kupnja takva “proizvoda“ trebala potaknuti da humanitarno djeluje u svakom pogledu.

Najviše, kaže na kraju, volim peći zahtjevnije, kompliciranije slastice, a posebno me raduje dekoriranje kolača.  Ako pečem gibanicu/orehnjaču, makovnjaču, pitu, nijedna nije klasična i razlikuje se od one druge.

Dio Nadinih slastica s kriške izložbe (Snimio MIljenko Brezak / Acumen)

Dio Nadinih slastica s kriške izložbe (Snimio MIljenko Brezak / Acumen)

Kupuje uglavnom sve kuharice (knjige), časopise, iako najviše peče iz tekice koju ima  još od osnovne škole. Izgledom bi mogla proći pod “bakinu kuharicu”, jer je već sva izlizana. Ima puno pomagala/kalupa za pripremu kolača, a većinu sama i načini. Osobito su je obradovali kalupi od coolprijateljice iz Amerike, koja joj je poslala kalupe za izradu božićnog nakita.

Kolače Nada često daruje. Moji kolači su, govori, putovali svijetom od Dubaija do Johanesbuga. U Kanadu su išli moji paprenjaci Terry Fox, a spremila sam nekoliko paketića i za nedavnu utrku na Jarunu u čast Terryja Foxa. Na paprenjacima je g. Nada imala i motive Pastoralnog centra u Sesvetama uz Dane zahvale i zajedništva, a također prošle godine i motiv ivanićgradske Bučijade. Uza sve ostalo.

Paprenjaci s potpisom

Sastojci

Tijesto

 • jaja
 • šećer
 • med
 • masnoća ( maslac, mast)
 • mljevenih orasi
 • oštro brašno
 • glatko brašno
 • različiti začini za paprenjake
 • mljeveni papar
 • korica od limuna
 • korica od naranče
 • vanilin šećer
 • malo soli

Za posipanje

šećer u prahu

Priprema

Jaja, šećer, maslac i med pjenasto izmješajte. Dodajte ostale sastojke (začine). Praškaste sastojke posebno izmiješajte te sjedinite s gornjom smjesom. Izradite u jednoličnu masu i ostavite na hladnome da tijesto miruje najmanje dva sata. Razvaljajte ga na debljinu 0,5 cm i modlicom oblikujte paprenjake. Posložite ih na papir za pečenje i pecite na 150 –160 °C oko 15 – 20 min. Pečeen paprenjake ukrasite po želji ili samo pospite šećerom u prahu.

 

Aromatični medaljoni od divlje naranče i oraha

Motiv na paprenjaku preuzet s licitara (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Motiv na paprenjaku preuzet s licitara (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 2 jaja
 • 250 g šećera u prahu
 • 250 g maslaca
 • 2 vanilin šećera
 • ribana narančina korica
 • malo soli
 • ekstrakt ruma (oko 20 kapi, ali može i više)
 • 1 dl domaćega likera od divlje naranče

Priprema

Pjenasto izmješajte jaja i šećer u prahu, dodajte izrađeni maslac, narančinu koricu, malo soli, vanilin šećer, ekstrakt ruma i liker od divlje naranče. Homogenizirajte smjesu. Lagano dodajte prethodno izmješano brašno i usitnjene orahe. Izmijesite i ostavite kratko u hladnjaku. Jednolično tijesto razvaljajte na debljinu cca 0,5 cm. Plastičnom rezalicom izrežite kekse, utisnite motiv po želji tekst. Pecite ih lagano na 175 °C oko  20 min. Hladne kekse pospite šećerom u prahu.

Nije naodmet

Za ove je kekse gospođa Nada jambrek odabrala motiv konjića, drvene igračke koja se davno koristila u  njezinu  kraju.

 

Starinski keksi  “Slatka Moslavina” (s licitarskom germom)

blikuje i trajne suvenire Slatka Moslavina (Fotografija iz dokumentacije Nade Jambrek)

Gospođa Jambrek blikuje i trajne suvenire Slatka Moslavina (Fotografija iz dokumentacije Nade Jambrek)

Sastojci

Tijesto

 • 250 g masti
 • ribana korica 2 naranče
 • 300 g šećera
 • 1 paketić ledenog kvasca
 • 1 prašak za pecivo
 • 2 dl mlijeka
 • 6 jaja (žumancae + bjelanca)
 • 2 vanilin šećera
 • ribana korica 2 limuna
 • ribana korica 2 naranče
 • rum q.s.
 • malo soli
 • 1 kg glatkog brašna


Za prskanje

aromatična otopina (Sol. Mistral)


Za posipanje

šećer u prahu
Priprema

Pjenasto izmiješajte mast i šećer, dodajte žumanca i miješati da dobijete jednoličnu pjenastu masu. Dodajte joj nekoliko žlica brašna, a zatim čvrst snijeg od bjelanaca. Lagano sve izmiješajte, pa dodajte ledeni kvasac. U masu dodajte vanilin šećer, narančinu i limunovu koricu, rum i sol, te postupno dodavajte brašno (više od 1 kg). kada trijesto izradite, razvaljajte ga na debljinu 0,5 cm  i narežite u razne oblike. Pecite na 175 °C 15 – 20 min. Hladne kekse poprskajte aromatičnom otopinom (Sol. Mistral) te popite šećerom u prahu.
Nije naodmet

Za kriški Festival slastica Nada jambrek odabralaje, kaže, kategoriju starih recepata, varijantu stiliziranog veza s narodnih nošnji s nazivom mota manifestacije. Modle je prigodno za tu priliku napravila ručno. Za istu priliku „dizajnirala„ je i signature/naljepnice. U svaki paketić dodala sam shemu Moslavačkog kraluža.


Ako niste znali

Ledeni kvasac (germa) je Amonijev hidrogenkarbonat_ Ammonii hydrogenocarbonas 01/2005:1390 Ammonii carbonas_ Ammoniae sesquicarbonas, Ammonium carbonicum, Ammonii supercarbonas, Sal alcali volatile, Sal cornu cervi depuratum, Sal volatile, Amonija, Amonijum-karbonat, Ledeni kvasac, Licitarska germa, Salalkalii, Englisches Salz, Hiroschhornsalz, Ammonium Carbonate, Sesquicarbonate d´ammoniaque. ( Synonyma pharmacutica, Zagreb 1954, J. Hofman ). Ledeni kvasac može se kupiti u bolje opskrbljenim ljekarnama (www.gljz.hr)

Sol. Mistral = aromatična je otopina, izrađuje se u ljekarni kao magistralni pripravaki.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. […] Starinski Nadini keksi s novim okusima, mirisima i oblicima […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.