Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kategorija: Stare recepture

 1. Stare recepture 1. siječanj 2017. Piše Božica Brkan 3 komentara »

  Torta Frankopan, suvenir Crikvenice i specijalitet hotela International

  frankopanskatorta_01naslovna

  Kad god prođem Crikvenicom, odem provjeriti u hotel International da li još nude tortu Frankopan. Posljednji put bila sam početkom lipnja 2016. u vrijeme tradicionalnih 15. Jadranskih književnih susreta (Hvala Carici književnici Ljerki Car Matutinović i organizatorima što su me pozvali!). Svaki se put sladeći tortom Frankopan s veseljem prisjetim ranih devedesetih potkraj prošloga stoljeća, […]

  Čitaj dalje »

 2. Stare recepture 28. rujan 2015. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Ide jesen, ide jesen, ide i Miholje… i hajdina zlevka

  miholje_01naslovna

  Tako u mnogim krajevima pjeva narodna pjesma naznačujući veselje., ponajprije svadbe. Blagdan Svetog Mihovila, Miholje, u tradicijskoj kulturi u Madžarevu, rodnome selu suradnika Oblizeka etnologa Tibora Martana, povezan je s kultom mrtvih, a i važan je datum za poljodjeljske poslove, jer se bere grožđe, žanje heljda… Prenosimo i recepturu za starinsku hajdinu zlevku.

  Čitaj dalje »

 3. Stare recepture 21. rujan 2015. Piše Božica Brkan 5 komentara »

  Magdini zdigani škrukli

  magda_01naslovna

  Kaj se peklo v Magdinoj hiže? Na to nam pitanje malim istraživanjem odgovara etnolog Tibor Martan na svoj zanimljiv i slikovit načina. Nadam se da ćete pokušati pripremiti dizane vankuše na način Madžareva.

  Čitaj dalje »

 4. Gastroizlet, Stare recepture 24. svibanj 2015. Piše Božica Brkan 10 komentara »

  Na Lošinju kuha i rimski atleričar Apoksiomen

  apoksiomen_01naslovnaSKAMP

  I jedan od najpoznatijih starih gastropisaca Apicije slavio bi Apoksiomena, da je imao priliku kušati antičku kuhinju kako je aktualno, poslije trogodišnjega istraživanja antičkih epova, drama, putopisa, filozofskih rasprava te zapisa liječnika i prirodoslovaca, oživljava chef Adrijano Nikolić, koji pola godine kuha u Italiji a pola na svome Lošinju. Oslanja se na iskustvo vrlo uspješnoga projekta Miomirisi i okusi Lošinja, koji je prethodio antičkome.

  Čitaj dalje »

 5. Stare recepture 14. travanj 2015. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Mliječne pletenice i maštovita peciva

  suncica_01naslovna

  Iako se na uskrsni i božićni stol tradicionalno iznosi najbolje što se u kući ima, vuzmeni kruheki koje smo kušali sa stola Donjostubičanke Sunčice Štefek, a koje je pripremila za ocjenjivanje stubičkih vrtanja, zaslužuju da ih pripremamo i u njima s dragim ljudima uživamo – cijele godine. Uz to, kako kako se potrudila napisati stare recepture na svome domačemu kajkavskom jeziku, možemo uživati i već čitajući ih.

  Čitaj dalje »

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.