Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. listopad 2014.

Srneća pisanica Jatagan proslavila Hotel Picok u Đurđevcu

Čak i ako ste, poput mene, već nekoliko puta bili u Đurđevcu, obišli “Hrvatsku Saharu” Đurđevačke peske te upoznali kako je na sprudovima u močvari nastao Wasswestadt s kojega su, kako na to podsjećaju tradicionalno na Picokijadi sa 500 statista, đurđevački haramije 1552. godine otjerali Turke i silnoga osvajača Ulamu-bega iz grada u opsadi – gdje danas obitava donacija Ivana Lackovića Croatepicoka, pijetlića, još u tome lijepome podravskom mjestu imate što čuti.

A bogme i kušati.

Vrlo se često u tome bogatom kraju održavaju priredbe vezane uz hranu, posebice kolače i voće, primjerice.

Koncert mladih cimbalista u sumrak u tvrđavi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Koncert mladih cimbalista u sumrak u tvrđavi (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Idući s Gastronautima podravskom rutom Koprivnica i Đurđevac prisjećala sam se i šarmantnoga dvora Barnagora Božice Jelušić i davnog natjecanja kuhara u pripremi jela od picoka odnosno različite peradi.

Gastronauti se upućuju u tajne rakija i lijeka obitelji Đorđević (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gastronauti se žustro upućuju u tajne rakija i lijeka obitelji Đorđević (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ovog puta u Hotelu Picok cilj nam je bila maštovita večera Priča o Đurđevcu i picokima, koju je pripremala ekipa predvođena chefom Božidarom Đurinčićem. U večer nas je svojim rakijama i likerima uvela koprivnička obitelj Đorđević.

Osvježavajuća salata puna podravskih okusa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Osvježavajuća salata puna podravskih okusa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Krenusmo sa salatom Picok odnosno piletinom s preljevom od domaćega vrhnja i hrena na podlozi od matovilca s bučinim uljem začinjeno domaćom prgom. Uz nju je poslužena Vrhunska Graševina 2013. Belje. Slijedila je Podravska juha s krupirom, vrganjima i suhim mesom u paru sa Vrhunskim Pinotom sivim 2013. PP Orahovica.

Vrlo ukusna domaća juha koja se odlično nosi i odličnim vinom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vrlo ukusna domaća juha koja se odlično nosi i odličnim vinom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Iz toga stigao je Som Sekulíne, file soma sa 10-15 kilometara udaljene Drave odnosno njezina rukavca  Sekuline – gdje nema mulja nego je dno pjeskovito i šljunkovito, pa je i riba odatle najukusnija – u umaku od vina na kelju i prosenoj kaši. Par mu je bio Vrhunski Chardonnay 2013. Belje.

Ako se mene pita, čudo večeri bio je dravski som s rukavca Sekuline (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ako se mene pita, čudo večeri bio je dravski som s rukavca Sekuline (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Finale je bila kukuruzna zlevanka odnosno zlijevka od starinskog kukuruza mljevena na kamenu posljednje vodenice maloga podravskog mjesta Sv. Ana. Ondje nisam bila, ali me već prije oduševio sa zlevkom – zlevke gotovo posvuda posluživane na ovome našem gastroizletu oduševile su – sljubljen Vrhunski Silvanac zeleni Jezerac 2011. PP Orahovica.

Jednostavna, a prefina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Jednostavna, a prefina (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Brzinska Anketa za našim stolom pokazala je da se većini najviše dojmio som, a potom juha. Čula sam mnogo o središnjoj temi, glavnome jelu i na drugi način pripremljenu kušala Srneću pisanicu Jatagan. Srneći je to file punjen masom od šampinjona, luka i svinjskog mozga i poslužen s rezancima od koprive, pohanim bukovačama i okruglicama sa šljivama. Jelo se poslužuje sa stola koji simbolizira utvrdu staroga đurđevačkog grada.

Slavna tvrđava Picoka i Picokijada (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Slavna tvrđava Picoka i Picokijada (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pisanica je, naime, nabodena na jatagan, kratki mač odnosno nož, kakav se u osmanlijskoj vojsci koristio od sredine 16. do kraja 20. stoljeća, a nazvan je po gradu Yatağanu u jugozapadnoj Turskoj, gdje su se proizvodili takvi mačevi slični sablji s jednom oštricom dugom 60 – 80 centimetara, iskovanom od vrlo tvrda čelika Jataganom se baratalo jednom rukom, a jatagani janjičara i drugih pješaka bili su manji i lakši od klasičnih mačeva kako ne bi smetali za dugih marševa. Jatagan je specifično savinut i prepoznatljiv je simbol Orijenta.

Chef vodio je svečanu večeru u hotelu Picok (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Božidar Đurinčić vodio je svečanu večeru u hotelu Picok (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za svečanosti Srneća pisanica Jatagan u zamračenu dvoranu stiže na kolicima, zapaljena, dakle i flambirana, u pratnji postrojbe Đuroka, đurđevačkih haramija, na čelu s kapetanom grada Željkom Kožarićem, koji oživljuje, kako mi reče, lik Luke Sekelja. Jelo je još 1982. u Milanu nagrađeno Zlatnim internacionalnim kuharom Il cuoco d’oro internazionale ’82., a pamti se da ga je kreirao chef Matunci.

Srneći filei na jataganima u plamenu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Srneći filei na jataganima u plamenu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Ako se ne varam, tada je Hotel Picok vodio Davor Perkov, kojega sam tako kasnije i upoznala, radeći na Vegetinu TV-serijalu Male tajne velikih mastora  kuhinje. Svakako je pohvalno je što se maštovito jelo kojega prati tako zanimljiva priča održalo živim. Makar i u čast Osmanlija koji su ga navodno prodirući u Europu donijeli u te krajeve, a od kojih su zapadni svijet u najteža vremena u tome 16. stoljeću obranili đurđevački graničari. Obje vinarije koje su svojim vinima pratile večeru iskazale su se svojim krasnim adutima, vinom Goldberg Merlot 2013. Belje, potvrđen vrhunskim, ali još i bez etikete, i Vrhunskom Frankovkom 2012. PP Orahovica.

Oni su odabrali vina: Tomislav Prekl iz Belja i (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Oni su odabrali vina: Tomislav Prekl iz Belja i (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz jelo smo darivani i originalnom recepturom, pa je s veseljem prenosim dalje s pozivom da, ako imate priliku, Jatagan kušate u Picoku.

Srneća pisanica Jatagan

Jatagan na tanjuru (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jatagan na tanjuru (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)


Sastojci

 • 12 kom srnećih pisanica
 • 60 g maslaca
 • 30 g ulja
 • 12 g svinjskog mozgaAdd an Image
 • 200 g šumskih gljiva
 • 1 jaje
 • 150 g luka
 • 40 g korjenastog povrća
 • 1000 g kosti i meso srnetine
 • 2 dl kiselog vrhnja
 • ½ struck peršina
 • sol, papar
 • muškarni oraščić
 • 2 dl crnoga vina
 • 0, 5 dl stare šljivovice

Garnitura

 • okruglice od šljiva
  pohane sunčanice
  široki rezanci od mlade koprive

Priprema

Mariniranu srneću pisanicu nadjenice masom od luka, muzga, šumskih gljica i jaja. Premažite je uljem i ispecite na žaru. Od poprženoga korjenastog povrća, luka, kostiju i srnetine načinite tamni umak, koji protisnite i ostavite ga da lagano iskuhava. Umaku zatim dodajte kiselo vrhnje, crno vino i ostavite d aiskuhava do željene gustoće. Srneću pisanicu oblikujte poput bodeža, prelijte starom šljivovicom i pred gostima zapalite.

Graničarske priče: urednica Oblizeka Božica Brkan i kapetan đurđevački Željko Kožarić o namirnicama, jelima, tradiciji i - Oblizekima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Graničarske priče: urednica Oblizeka Božica Brkan i kapetan đurđevački Željko Kožarić o namirnicama, jelima, tradiciji i - Oblizekima (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije naodmet

Za umak po mogućnosti upotrijebiti ono koje ćete poslužiti uz jelo.

 

Objavljeno 19. listopada 2014.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/menu-opijen-prosekom-ili-sto-ste-skuhali-skuhali-ste-9484

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] regija: Renesansna kuhinja u Podravskoj kleti u Koprivnici,  Kopriva u Klasu u Koprivnici,  Gastronomska priča o Đurđevci o picoku u Hotelu Picok u Đurđevcu, Apoksiomenova antička kuhinja, Miomirisi i okusi Lošinja i Gastronautska šetnja Malim Lošinjem […]

 2. […] kuhinji, koji su s kuhačom prošli takoreći cijeli svijet. Jedan je voditelj službe i TV kuhar Dražen Đurišević, a drugi kraljevski kuhar i specijalist Zlatko Sedlanić, uz drugo, obojica nekad i voditelji […]

 3. […] pomoć kuhara Podravkine promocije kulinarstva Dražena Đuriševića i Zlatka Sedlanića opasao je pregaču i upustio se u avanturu kojoj baš i nije sklon. Iako bih od […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.