Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 27. travanj 2011.

Srijemuš ili divlji medvjeđi luk čudesan je pripitomljen u siru

Taman sada poslije Uskrsa i obilne i nerijetko i teške prehrane te uoči prvosvibanjskoga izleta u prirodu i roštiljanja na otvorenome podsjećam da još možete uhvatiti krasnoga mladog srijemuša za najrazličitija jela.

Kako izrazito na češnjak miriše čak i više nego češnjak sam, rekla bih, do sada sam ga uvijek samo kušala iz pristojnosti. Primjerice kada je gospođa Vinka Cetinski u vrijeme turističkog ministrovanja gostovala u Požegi, domaćini su previdjeli da je vegetarijanka, pa joj je na svečanome objedu na Papuku uza sve kulene, kobasice i inu mesinu kao jedini izbor preostalo predjelo – domaći sir i vrhnje s divljim srijemušem.

Bernardin usoljeni srijemuš i drugi pripravci

Listovi srijemuša (snimila Marina Filipović marinshe / Acumen)

Listovi srijemuša (snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Bernarda Orehovec, jedina hrvatska nositeljica svjetski priznatoga biodinamičkoga vrlo strogoga certifikata Demeter obdarila me je bočicom konzerviranoga, usoljenoga kremastog srijemuša koji sam u jelima koristila vrlo škrto umjesto češnjaka. Prošle je godine, primjerice, Turistička zajednica Čazma organizirala izletnicima sklonim prirodi i prirodnome berbu srijemuša u prirodi i pripremu različitih jela s njime . Slično krenuše i u Gorskome kotaru. Mnogim je gastroturističkim priredbama nadahnuće postao – srijemuš.

Palačinke sa srijemušem (izvor Turistička zajednica Ćazma)

Palačinke sa srijemušem (izvor Turistička zajednica Ćazma)

Na nedavnim Proizvodima hrvatskoga sela na zagrebačkome Bundeku nekoliko je proizvođača nudilo pripravke sa srijemušem, a zanimljivo je da je u nekim kontinentalnim krajevima o za objed o Cvjetnici obvezna bila krem-juha upravo od mladoga srijemuša za koju se vjerovalo da pročišćuje organizam i duh.

Začinski vrt sa srijemušem u zagebačkom Vrapču

Začinski vrt sa srijemušem iz zagrebačke Dravogradske ulice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Začinski vrt sa srijemušem iz zagrebačke Dravogradske ulice (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Da naberem nekoliko listova meni je nadahnuće bio vrapčanski cvjetnjak moje tetke Ane Rožić, koja se rado hvali kako će i ove godine njezin srijemuš lijepo cvjetati. Kako je u nje u hladovini, obično okasni za onim na suncu susjede Anice, koja ga je posijala od sjemena srijemuša iz tetkina vrta. Tako se i najbolje razmnožava ili pak presadnjom lukovica s malo zemlje. Poslije cvatnje luk vene. Susjeda Anica uzgojila je tako pravi, vrlo lijep začinski vrt. A moja tetka donijela ga je od susjede Renate, koja ga je presadila iz šume, koja ga je, kaže, prepuna.

I u vazi je sa zelenim listovima i bijelim cvjetovima vrlo lijep, sličan đurđici i, kako u “Enciklopediji samoniklog bilja” navodi Ljubiša Grlić, još nekoliko otrovnih biljaka, ali se od njih lako razlikuje upravo zbog specifičnoga mirira na češnjak koji one, srećom, nemaju.

Srijemuševo prirodno stanište u prirodi (Izvor Turistička zajednica Čazma)

Srijemuševo prirodno stanište u prirodi (Izvor Turistička zajednica Čazma)


Srijemuš, sremuš, crijemuš, sremuž zapravo je šumski, medvjeđi luk, lat. Allium ursinum.
Trajnica je to koja osobito voli sjenovite i vlažne listopadne šume do čak 1900 metara nadmorske visine. Pune su ga šume Medvednice i Samoborskoga gorja, spominje Grlić.

Tu su samoniklu biljku sumporni spojevi unaprijedili i u ljekovitu te se obično, baš kao i češnjak, cijeni u obuzdavanju visokoga tlaka i arteroskleroze te kao dezinficijens i prirodni “antibiotik”.

Srijemuš poslužen rustikalno, promiješan u keramičkoj posudi (Snimila marina Filipović Marinshe / Acumen)

Srijemuš poslužen rustikalno, promiješan u keramičkoj posudi (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Od listova i lukovice pripremaju se tinkture, vino i slično, a najviše se ipak cijeni svježi srijemuš, jer mu se tako najbolje mogu iskoristiti vrijedne tvari. Mladi mu listovi, primjerice, obiluju karotinom i vitaminom C, koji ne podnosi visoke temperature. Mogu se, osim listova, rabiti i lukovice te sjemenke odnosno čak i mladi plodovi.

Ponajprije je zanimljiv kao začin u gastronomiji, jer se može koristiti u juhama i varivima, umacima, mesu, salatama, slanim kolačima itd. Nije ga bez razloga i Gastronaut predstavio temom tjedna!

Sir sa srijemušem

Jednostavno sir i rezanci srijemuša (Snimila Marina Filipović marinshe / Acumen)

Jednostavno sir i rezanci srijemuša (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Sastojci

 • svježi kravlji sir
 • listovi srijemuša

Priprema

Svježi kravlji sir izmiješajte s na rezance narezanim srijemušem.

Nije naodmet

Ako je potrebno, dosolite tek na kraju. Bernarda Orehovec sir priprema i usoljenim srijemušem, a tada budite vrlo oprezni sa solju. Možete siru, dakako, po želji dodati i vrhnje ili jogurt. Upotrijebila sam Zagrebački sir, ali možete odabrati i koji drugi ili, ako imate, domaći.

Priča oko

Promotrite na fotografijama dopada li vam se više elegatno poslužen sir sa srijemušem, kada ga svatko može sebi dovršiti po želji, ili rustikalno.

Krem-juha od srijemuša

Krem-juha od srijemuša (Fotografija Turistička zajednica Čazma)

Krem-juha od srijemuša (Fotografija Turistička zajednica Čazma)

Sastojci

 • listovi srijemuša
 • 1 glavica luka
 • 1 krumpir
 • sol, papar
 • vrhnje ili jogurt

Priprema

Luk usitnjen na kockice i krumpir narezan na kockice skuhajte zajedno u slanoj vodi. Na kraju dodajte listove srijemuša da se lagano popare. Ohladite i usitnite ručno ili u blenderu, pa začinite solju, paprom te kiselim vrhnjem ili jogurtom.

Nije naodmet
Juha će biti izdašnija, dodate li srijemušu i mlade vrške koprive. Srijemuš nemojte stavljati u prevruću vodu kako ne biste uništili vrijedni vitamin C.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

18 komentara

 1. […] 10-15 godina velike popularnosti na zalasku riga, rikula, rikola, izuzetnu je popularnost stekao medvjeđi luk – na krapinskotopličkoj degustaciji Vuglec Breg je predstavio odličan kukuruzni kruh s […]

 2. […] Kao što nude i tradicionalne zagorske specijalitete od purice i raca s mlincima, zagorskih štrukla, kukuruzne zljevke i raznih vrsta domaćega kruha do ljepota kakve su, vrlo ukusne i maštovite ponudili na degustaciji Svečanosti začinskoga bilja u Krapinskim Toplicama. I sami imaju priručni začinski vrt, pa oni nisu imali priliku, mogu na Vuglec Bregu vidjeti i kako bilje – rastu. Ma bili na timbildingu sa svojom tvrtkom ili gost na čijem vjenčanju ili navratili tragom internetskog poziva na proljetni regmet i medvjeđi luk. […]

 3. Sir s vrhnjem | Oblizeki# 19.08.2013. u 05:47

  […] Dodate li siru s vrhnjem ili sirnome namazu samo zgnječene sardine iz konzerve, medvjeđi luk, različito začinsko bilje, sušene usitnjene začine, primjerice crvenu slatku ili ljutu papriku, […]

 4. […] što sam ih opjevala u zavičajnoj čitanci “Oblizeki – Moslavina za stolom”. Oživio je i branje medvjeđega luka i pripremu jela od njega. A još mi je, kažem, 2011. poslao fotografije s klanja gusaka kod svoje […]

 5. […] ali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, sa sve zanimljivijom ponudom od Božićne bajke do branja divljega medvjeđega luka. Vrijedna je kriška župna Crkva Uzviđenja sv. Križa, koja bi odlično pristajala u predstavljen […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.