Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 24. ožujak 2017.

Špekmez – maštovito jelo i suvenir iz Danijeline kuhinje Kod bake

Da sada odnosno ponovno nakon deset godina radim zavičajnu čitanku Oblizeki – Moslavina za stolom, svoje bi mjesto sigurno u njoj imao i bistro odnosno ugostiteljski obrt Gastrogar u Kapelici kraj Garešnice Kod bake. Vrata su mu otvorena već pola stoljeća, ali glavninu posla odrađuje cateringom odnosno dostavom hrane za sve prigode – svatove, krizme, domjenke, karmine i sl. po cijeloj Hrvatskoj. Od 2012. imaju i Etnokulinarsku akademiju, kojoj je cilj, kako opisuju, očuvanje tradicijskog spravljanja hrane, poticanja kulture jedenja kao i povijesti kuharstva i hrvatske nacionalne kuhinje. Nema mnogo više mjesta odnosno restorana za preporuku poput Kezelea u Šumećanima ili Moslavačke priče u Maloj Ludini.

Gastroknjiževna soareja Kod Bake

Andrijevi Danijela i Zdravko u svome bistrou Kod bake (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Andrijevi Danijela i Zdravko u svome bistrou Kod bake (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Vlasnici Kod bake su Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri, koja je ne samo chef restorana, prošle godine i jedna od desetoro kuhara na kupu Hrvatskoga kuharskog saveza nego i stručna učiteljica kuharstva i slastičarstva u garešničkoj srednjoj školi August Šenoa. Tako smo 2011. i surađivale, kada su na natjecanju srednjoškolaca budućih ugostitelja u Grubišnom polju Garešničani odabrali temu riječne ribe, a prošle se godine ponovno susrele na natjecanju pasa tartufara u Lekeniku, gdje su pripremali catering jednostavnih jela s tartufima.

Dio soareje o moslavakoj književnosti i gastroomiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio soareje o moslavakoj književnosti i gastroomiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Andrijevi su 15. ožujka 2017. bili domaćini soareje, koja je spojila moslavačke književnike (iz Kutine Dragutin Pasarić i Katarina Brkić, a iz Zagreba Đuro Vidmarović i Božica Brkan)  zanimljive probrane moslavačke osobe iz političkoga, društvenoga, turističkoga i kulturnoga života: Josip Bilandžija, zamjenik garešničkoga gradonačelnika, Miroslav Gerstner i Mirela Kozmač iz Grada Garešnica, Daniela Belak iz Turističke zajednice Garešnice, Dražen Benglez, direktor Komunalca, Mladen Greidl, upravitelj Šumarije, Tomislav Olujić, Ivo Emić iz Općine Štefanje, Mato Tonković iz Općine Berek i Štefan Štandar.

Moderni namazi nadahnuti baštinom

Sa soareje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sa soareje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Kako su središnja tema bili moslavački oblizeki, nisam propustila istaknuti neiskorištena blaga moslavačkoga stola, primjerice jokešinskih vajnkuša odnosno kalničkih ponakliča i pociklanjka, zatim belih devenica ili brašnjača itd.

Špekmez, jedan od četiri kreativna namaza Kod bake (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Špekmez, jedan od četiri kreativna suvenirna namaza Kod bake (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Poslije gastroknjiževnoga izlaganja uslijedila je večera koju je šarmantna i ambiciozna kreatorica Danijela Crnjak Andri nazvala Okusi doma. Kao uvod i predjelo predstavljeni su namazi iz Gastrosuvenirnice – namaz od soma (na bijelo, poput bakalara, ali neusporedivo nježniji), namaz od dimljenoga šarana, namaz od divljači te Špekmez. Mene su osvojile riblje paštete, ali je naviše priča izazvao imenom pamtljiv spoj germanizma i turcizma, Špekmez slan i kiselkast, nastao od slane dimljene pržene slanine ocijeđene od masnoće i mljeven te spojen s klasičnim pekmezom od rajčice kojem su dodani začini. Ističu kako sve što mogu sami i proizvedu, pa i taj sušeni dimljeni špek ili šparoge… Razmišljaju još i o prerađevinama od gljiva, šparoga itd. Osobito za ugostiteljstvo. S proizvodima, naime, mogu širiti vlastito znanje, iskustvo i zanimljive ideje poput kreativnoga jelovnika od slatkovodne ribe.

Bakine tikve na kiselo Kod bake poslužuju u starinskim rajnglicama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Bakine tikve na kiselo Kod bake poslužuju u starinskim rajnglicama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kako je rekao Zdravko Andri, mnogo je kvalitetnih proizvoda u tome dijelu Moslavine, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali ih uglavnom nemaju kome prodati. Zato naveliko razmišljaju kako dovesti goste turiste, tu, opisala bih, ni dovoljno blizu niti dovoljno daleko Zagrebu, te im na licu mjesta ponuditi kroz posluženu hranu i kao suvenir te drugdje kao proizvode koji bi promovirali kraj i pozivali u njega.

Po bakinu receptu iz starinske crvene rajnglice

Podimljena kuhana kraćica s kiselim zeljem i gurmanskim krumpirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Podimljena kuhana kraćica s kiselim zeljem i gurmanskim krumpirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Potom je uslijedila bakina tikva na kiselo, starinska bijela juha starinska zakiseljena octom, jedino, kako nije sezona svinjskih tikava, Danijela je upotrijebila tikvice. Ostavila ih je krasno hrskavima. Poslužujuje u malenim crvenim rajnglicama s blijelim srčekim. Ah, gastoromantika!

Iza juhe poslužili su nam Kod bake najčešće naručivano jelo: sušenu dimljenu kuhanu kraćicu s  umakom od hrena i šljiva te s dinstanim kiselim zeljem – kisele ga, također, sami – i krumpirom koji je nazvala gurmanskim, jer sadržava i mljevenu sušenu junetinu i bučine koštice. Za desert nam poslužiše salenjake također po receptu Danijeline bake.

Jela starih graničara

Starinski mirisni salenjaci punjeni pekmezom i posuti šećerom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Starinski mirisni salenjaci punjeni pekmezom i posuti šećerom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Uz jelo je tekla, dakako, i zanimljiva priča o dobroj hrani i piću, o tome što je buncek a što kraćica, je li i što bolje kupovati od PIK-a Vrbovec ili od Cvancigera. Među ostalim i o čazmanskome Tematskom turističkom putu Stazama graničara, na kojem su u suradnji TZ Garešnica i SS Anugusr Šenoa predstavljena i Jela starih graničara: sir sa skorupom I bijelim lukom, bijeli žganci, prežgana čorba, grakaša, pile na luku, buncek s kiselim zeljem I žutim žgancima, gibanica i kuruzna zljevanka s kiselim mlijekom. Recepte je odabrala Danijela Crnjak Andri, a jela su pripremili njezini učenici trećega razreda kuhara prošle godine.

Objavljeno 24. ožujka 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/saran-u-juhi-i-rizotu-te-kao-cips-na-nacin-danijele-crnjak-andri-20355

http://oblizeki.com/tartufi-iz-turopolja-jos-i-kakvi-19161

http://oblizeki.com/slatkovodna-riba-na-moslavacke-nacine-iz-garesnice-3237

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.