Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 3. ožujak 2021.

Špecli (ljevanci, kapanci, tarana) bolji od trganaca?

Koliko se sjećam, izuzevši bosanske urmašice, ni jedno jelo nisam krenula pripremati samo zato što za njega imam – alat. Izuzetak su – špecli, Spätzle. Još prije četvrt vijeka studirajući s ekipom Vegetina TV serijala Male tajne velikih majstora kuhinje u serijalu gastrorazglednica bavarsku kuhinju, kupila sam ondje suvenirsku knjižicu Spatzen aus dem Allgäu (pozdrav Jure Mula!) u paru s alatom (neprevedivo, original Spätzlehobel!) za pripremu jednostavne, ali fine tjestenine, koju sam kasnije kušala nazvanu prema različitim i njemačkim i austrijskim pokrajinama od švapske do tirolske, pa i Švicarske i Francuske, i Mađarske, Slovenije... U našim kontinentalnim krajevima pripremaju se osim trganaca i ribana, ne lijevana tarana, ne ona za juhu, najčešće bez jaja.

Spuštanje špecla posebnim alatom u uzavrelu vodu (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijesto za špecle (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ali nikako samo s umakom, kako se spominje wikipedijski, nego u toliko različitih, često i neprepoznatljivih varijanata, ali najčešće posluženu s tipičnim gulašem ili zapečenu s nekim od lokalnih sjajnih, alpskih brđanskih sireva ili još bolje više njih, zatim sa sirom i slaninom, u slatkoj verziji s jabukama i muškatnim oraščićem i cimetom… A moja krsna kuma Marica, pošto je godinama bila gastarbajterica u Njemačkoj, počastila je moju obitelj špeclima novozagrebačkim objedom sa zapečenim špekom i lukom uz meso, koje se pokazalo viškom.

Naslovnica algauske kuharice za špecle

Jedna od duplerica

I špecli mogu biti zeleni

Ako se dobro sjećam, špecle je za nas petero umijesila od čak osam jaja! Sačuvala sam njezin recept. Čak mi je i darivala jedan od više svojih strojčeka nalik tještilici za čvarke tako da imam dva. Špecli bi u nas mogli biti ljevanci, kapanci, tarana – mekši su od trganaca koji se u nas spremaju od brašna, vode i soli, ali bez jaja – danas se mogu kupiti čak i svježi u nekim trgovačkim centrima. Od mnoštva recepata i izvedenica procjenjujem da je najvažniji osnovni, pa ga i navodim kao podlogu maštovitim kuharima, od početnika dalje, brze i fine domaće tjestenine.

Špecli (ljevanci, kapanci, tarana)

Posluženi špecli, samo s maslacem i sirom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Špecli posluženi s gulašem od svinjetine i žute i narančaste mrkve (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

500 g brašna
4-5 jaja
sol
hladne vode po potrebi

Priprema

Malo brašna, jaja i sol umiješajte, pa postupno dodavajte brašno i po potrebi vode da dobijete tekuće tijesto gušće nego za palačinke. Zagrijte vodu u većoj posudi, posolite i pouljite i kada zavrije spuštajte špecle. Lagano ih promiješajte da se kuhaju ujednačenp- Kuhani su čim isplivaju. Vadite ih šupljačom na maslo ili na zagrijanu mješavinu ulja i maslaca ili slaninu poprženu s lukom. Možete također dodati različite vrste sireva, pomiješati špecle s povrćem, a dakako poslužiti uz umak kao bilo koju drugu tjesteninu.

Nije naodmet

Ako nemate namjenski alat, upotrijebite cjedilo s većim rupicama.

Pripremljeni za posluživanje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 3. ožujka 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.