Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 23. srpanj 2016.

Soljenku koristite manje da biste jeli zdravije

sol_01naslovnaMnoge marketinške agencije uz druge PR-preporuke ljeti, u sezoni kiselih krastavaca, šalju i zanimljive znanstveno utemljene tekstove korisne u svakidašnjoj razumnoj prehrani. Jednu takvu imamo zahvaliti i IMC-Agenciji o redukciji soli Eve Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane. Na pitanje zašto je važno smanjiti unos soli u organizam? Odgovara: Smanjite rizik od srčanog udara i bolesti srca! Upravo edukacija o prednostima unosa hrane s manjom količinom soli te posljedično izbjegavanje hrane s puno soli imaju glavnu ulogu u prevenciji raznih bolesti.

Danas kuhinjska sol ima široku primjenu i koristi se kao začin radi poboljšanja okusa hrane, kao konzervans za sprečavanje kvarenja namirnica, za održavanje boje i teksture proizvoda i slično. Za očuvanje zdravlja, međutim, nužan je pravilan i umjeren unos u organizam soli, t e jedne od modernih bijelih prehrambenih pošasti.

Natrij iz kuhinjske soli važan je mineral i bez njega organizam ne može funkcionirati. Natrij za djecu u dobi od godinu dana preporučuje se 225 mg, dok je za osobe starije od 18 godina minimalna potreba 500 mg, gdje predložene vrijednosti ne podrazumijevaju gubitke zbog dugotrajnog znojenja. Bez obzira na vitalnu ulogu u odvijanju raznih biokemijskih procesa, kuhinjska sol se ipak smatra rizičnim čimbenikom za razvoj nekih bolesti i stanja.

Mnogi industriji proizvodi sadržavaju prekomjernu količinu soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mnogi industriji proizvodi sadržavaju prekomjernu količinu soli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ubrzan način života, loše prehrambene navike, priprema hrane i dosoljavanje prilikom jela uzroci su prekomjernog unosa kuhinjske soli. Industrijski proizvedena i/ili prerađena te konzervirana hrana, kruh i tjestenina odgovorni su za 75 posto soli koja se unosi u organizam.

Rizik prekomjernog unosa soli

Zdravstvene preporuke za smanjenje soli (Fotografija IMC-Agencija)

Zdravstvene preporuke za smanjenje soli (Fotografija IMC-Agencija)

Rezultati provedenih studija pokazuju da smanjenje unosa soli za 3 g/dan smanjuje rizik srčanog udara za 13 posto, a ishemijskih bolesti srca (smanjenje protoka krvi kroz srčane krvne žile) za 10 posto. Smanjenje unosa na 5-6 g/dan značajno bi pridonijelo prevenciji srčanožilnih, bubrežnih i niza drugih bolesti, kao i smanjenju smrtnosti od srčanog i moždanog udara. Upravo edukacija o prednostima unosa hrane s manjom količinom soli te posljedično izbjegavanje hrane s puno soli imaju glavnu ulogu u prevenciji različitih bolesti.

Uz to, istraživanje znanstvenice Teucher i suradnika, u unakrsnoj studiji provedenoj na nasumice odabranim ženama u postmenopauzi, pokazalo je da postoji veza između povećanog unosa soli i povećanog rizika razvoja osteoporoze. Istraživanja također potvrđuju i postojanje veze između povećanog unosa soli i raka želuca. Upravo je zbog toga Svjetska fondacija za istraživanje raka preporučila da jedan od koraka u prevenciji raka želuca svakako bude smanjen unos soli.

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je u globalne dobrovoljne ciljeve za prevenciju i kontrolu nezaraznih kroničnih bolesti uvrstila smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli za 30 posto do 2025. godine.

Hranu treba začiniti, a ne zasoliti, pogoto ne preosiliti

Svjesno soliti manje (Fotografija IMC-Agencija)

Svjesno soliti manje (Fotografija IMC-Agencija)

Preporuke europskih smjernica za koje je prihvaćeno da smanjuju arterijski tlak i kardiovaskularni rizik su prestanak pušenja, smanjenje tjelesne mase, tjelesna aktivnost, smanjenje unosa kuhinjske soli, umjeren unosa voća, povrća i mesa te smanjenje unosa zasićenih masnoća i transmasnih kiselina.

Zaključci dosad provedenih studija pokazuju da regulirani ili smanjeni unos soli treba biti sastavni dio liječenja ili prevencije nekih bolesti i stanja. Sol je neophodan dodatak bez kojeg mnoga jela ne bismo mogli konzumirati, jer bi za nas bila neprihvatljivog okusa. Stoga je velika odgovornost i izazov upravo na svim osobama koje pripremaju, prerađuju ili kuhaju – kako pripremiti ukusno jelo ili proizvod, a istodobno zadovoljiti potrebe za smanjenim unosom soli.

Objavljeno 23. srpnja 2016.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Soljenku koristite manje da biste jeli zdravije […]

  2. […] Objavljeno 19. kolovoza 2016. Preporučujem na Oblizekima srodne teme: http://oblizeki.com/soljenku-koriste-manje-da-biste-jeli-zdravije-18536 […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.