Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 14. veljača 2012.

Snježanin čokoladni užitak čista je ljubav, ne samo za Valentinovo

Na internetu imate milijune kojekakvih a barem dvadesetak vrlo pristojnih čokoladnih užitaka. Ovaj koji vam darujem kao valentinovski – pa ne kažu li da je čokolada afrodizijak – potječe od moje jarunske frizerke gospođe Snježane. Znate već da su, ne računajući kojekakve internetske burze, frizeraji, poslije obiteljskoga i prijateljskog kruga te radnoga mjesta  idealno mjesto za razmjenu recepata. Čak i više od, primjerice, liječničkih čekaonica. Donesete da biste odnijeli. Ovaj je, ako se dobro sjećam, mušterija gospođe Snježane donijela valjda odnekud iz Njemačke.

 

Kako su uza me ljubitelji slatkoga  a osobito čokolade, htjela sam ih razveseliti nahvaljenom, vrlo raskošnom slasticom. A kako mi se receptura učinila nesigurnom, jer sam je zapisivala telefonom, učinila sam dvije kardinalne greške: dodala sam dvije žlice brašna (u receptu ga uopće nema!), orahe (koje dio mojih ukućana ne smije jesti) sam zamijenila bademima udvostručivši ima količinu (jer kao mora kolač držati neka masnoća!), a onda sam ga umjesto u normalnoj tepsiji poželjela peći u (mnogo manjem!) obliku srca, torte, tako da mi je jedva stalo čokoladno mlijeko za preljev, a na kraju i samo polovica (fastastične!) kreme. K tome, morala sam (iz opravdanih razloga!) prekidati i produljivati pečenje. Preko noći mi se totalno smrnuo u lođi! Ah! Na kraju sam tortu rezala na tanke šnite te, tko je htio, dodavala kremu. Uglavnom nije trebalo. Fino, jaaaako fino…

Meni je na kraju posve jasno zašto taj užitak mora odstajati preko noći i zbog čega se reže u male komade. Zbog čega nije nužan još i oblik srca. Kao da sve u ovoj slastici nije već kič i pre-pre, to much. Uostalom, zašto biste na Valentinovo morali išta drugo i uopće išta kuhati? Ako vam nedostaje ideja, nadahnite se Oblizekima i našom provjerenim e-bookom, našim prvim editorijalom. I uopće nečim što se ne prodaje pa se ne može ni kupiti  te ništa ne košta, osim da uzvratite ljubavlju.

I nek vam vrapci, snijegu unatoč, zaljubljeno pjevaju!

 

Čokoladni užitak

Nekoliko različitih vrsta čokolade u skladu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Nekoliko različitih vrsta čokolade u skladu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

Biskvit

  • 8 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 20 g oraha

Preljev Prvi

  • 1-2 dl čokoladnog mlijeka

Preljev Drugi

  • 5 dl slatkog vrhnja Dukat
  • 200 g grubo rezane čokolade ze za kuhanje
  • 2 rebra bijele čokolade

 

Priprema

Odvojite bjelanca od žumanaca. Izmiksajte žumanca sa šećerom i otopljenom čokoladom za kuhanje te dodajte mljevene orahe i čvrst  snijeg od bjelanaca. Izlijte tijesto u tepsiju i stavite ga peći u pećnicu zagrijanu na 150 °C i pecite 20-25 min. Nakon 10 min pečenja prelijte ga čokoladnim mlijekom. Kad je pečeno, prelijte tijesto mješavinom slatkoga vrhnja koje ste zakuhali, potom mu dodali grubo rezanu čokoladu za kuhanje i bijelu čokoladu i sve zajedno kuhali oko 15 min. Ostavite da odstoji preko noći, pa narežite na male duguljaste kvadre.

Nije naodmet

Ovaj vrlo sočni kolač energetska je bomba, malo je reći i svakako isplanirajte unaprijed na što ćete utrošiti svu silno energiju i ljepotu kojom će vas obdariti.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Snježani čokoladni užitak čista je ljubav ne samo na Valentinovo, http://oblizeki.com/snjezanin-cokoladni-uzitak-cista-je-ljubav-ne-samo-za-valentinovo-5079 […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.