Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Štedljiva kuhinja 4. svibanj 2013.

Šmarni ili kako da, kad vam ostane jaja, kreirate svoje carsko jelo

Štednja hrane s razlogom je ponovno u modi. A od koga učiti bolje nego od predaka, pogotovo od kuhinje štedljive kao što je bečka, K & K, carska i kraljevska?

Kako napraviti carski drobljenac, na Oblizekima sam već predstavila iz jedne od desetak knjiga iz serijala Mala škola kuhanja što smo ga Ivanka Biluš i ja napravile za zagrebačku Alfu.

Međutim, kako pri pohanju volim raskošno u jaja umakati meso, pa još k tome više puta, nedavno sam stvarno pretjerala te mi je ostalo dosta jaja. Dosta, ali ne dovoljno da ih ispečem sama, pa sam se sjetila omiljenog doručka, fruštika, koji je mama pekla u Okešincu. Manje jaja nadomještalo se tada brašnom, a jelo je tako bilo i zasitnije. Šmarni su se tada pekli na masti. I jeli samo u slanoj varijanti.

Pečete li šmarne u posudi koja zadržava visoku temperaturu, priapzite d avam se ne prepeku (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pečete li šmarne u posudi koja zadržava visoku temperaturu, pripazite da vam se ne prepeku (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Dodala sam jajima i ostatke brašna. Jaja su već bila začinjena solju i paprom. Neki vole dodati i malo vegete. Preporučujem da ih, ako su nezačinjena, samo lagano posolite te eventualno, ako imate, začinite jednim ili više zelenih sjeckanih začina (vlasac, peršin, bosiljak, luk, poriluk…). Popaprite kad su već na tanjuru. Oni koji vole, mogu dodati i komadiće sjeckane slanine, pršuta, šunke… Ili sira, svježega u sirovu masu, a ribanca na kraju. Neki dodaju i vrhnja – to sam u djetinjstvu zvala prigorskim jajcem, jer mi ga je prekla kuma Barica, Prigorka – a ja volim šmarne gole, sa svježom rajčicom. Ili nekom drugom sezonskom salatom, kiselim krastavcima itd.

Zagrijte masnoću te u nju ulijte mješavinu jaja i brašna. Neka se peče poput deblje palačinke. Kad se s donje strane “uhvati”, okrenite i počnite žlicom, viljuškom ili kuhačom lomiti masu da se ispeče, a ponegdje i do tamnorumenoga i hrskavoga zapeče sa svih strana. Ako volite krupnije, ostavite tako,   a ako volite sitnije izgnječite tako. Počete li šmarne u Zepterovu ili nekome sličnom posuđu koje zadržava vrućinu/toplinu, izvadite ga na tanjur, po mogućnosti zagrijan, kako vam se šmarni ne bi prepekli i ščvrkli.

Šmarne ili drobljenac u slanoj varijanti možete poslužiti s rajčicom ili sezonskom salatom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Šmarne ili drobljenac u slanoj varijanti možete poslužiti s rajčicom ili sezonskom salatom (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Ovo jelo jede se toplo. Može biti sve samo ne svaki šmarn odnosno kako bi dobri stari Klaić preveo preneseno nevrijedna stvar, sitnica, trica, tričarija, ništa, “brus”, pozvavši se na njemački Schmarren i prvo značenje jela od jaja, brašna, mlijeka i šećera; drobljenac, mrvice. Kako sam to već vidjela uživo u praksi, pretpostavljam da je šmarn zapravo nastao kao posljedica neuspjelog omleta. Volite li slatko, opredijelite se za carski drobljenac.  U svakom slučaju dobar tek.

A ako se već pitate kako ste uštedjeli, podsjećam da niste bacilli jaja, da ste napravili jefin izdašan obrok i da ste potrošili manje struje ili plina.

 

Objavljeno 4. svibnja 2013.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.