Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kategorija: Sljubljivanja

 1. Sljubljivanja, Vino 7. studeni 2019. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Portugizac u metropoli

  portugizac_02braje

  U Parizu: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! A na glavnome zagrebačkom trgu: portugizac. Festival mladog vina Portugizac Plešivica od utorka zaključno s petkom slavi mlado, prvo vino iz ovogodišnje berbe koje su na tržište iznijeli PZ Plešivica, Snježana Gregorić, Robert Braje, Josip Braje, VVG Sirovica, Zdenko Vučinić, Danijel Golubić, Krešimir Ivančić, Vlado Majcenović i Franjo […]

  Čitaj dalje »

 2. Ocjenjivanja, Sljubljivanja, Vino 11. lipanj 2018. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Uz najbolja vina i najbolji sirevi

  zzvina_01naslovna

  Ne tko ima najbolji marketing i najveće količine, nego tko ima i respektabilne količine za tržište i dobar marketing, ali i vrhunsku kakvoću. To bi bi sukus zašto je poslije petnaest godina ustrajnog njegovanja i motivacije, najvažnije financijske, organiziranja samih vinara i ocjenjivanja i nagrađivanja kvalitete Zagrebačka županija 6. lipnja 2018. u Hotelu Westin održala […]

  Čitaj dalje »

 3. Sljubljivanja 21. svibanj 2015. Piše Božica Brkan 2 komentara »

  Korlat s benkovačkoga kamena osvaja medaljama i inovacijama

  korlat_01naslovna

  Da i hoću, ne bih mogla precizno reći na koliko sam sljubljivanja vina i jela bila. Bit će prije na stotine negoli na desetke. Jednom su povod bila vina, a drugi put namirnice ili ciljana jela. Jednom su prevagivala sjajna vina kojima ni izdaleka korak nisu mogla uhvatiti jela, a drugi put su jela posve potisnula vina. Često neravnoteža i nesklad.
  Kušanje vina Badela 1862 u njihovoj enoteci 18. svibnja 2015. uz jela što ih je priredio zagrebački restoran Agava bilo mi je bez premca ne samo u njihovu nizu. Očigledno su se susreli ravnopravni majstori zanata te su se jela od boje, mirisa, okusa i konzistencije sjajno sljubila sa sadržajem u čaši, kao da ono prati njih a ne kao da je povod da se bolje istaknu tri odlična vina. Degustraciju je vodio Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862, a kuhao je chef zagrebačkog restorana Agava Belizar Miloš.

  Čitaj dalje »

 4. Sljubljivanja 27. listopad 2014. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Pjenušci i slastice se zaista ljube!

  braje_01naslovnaDETALJNIJA

  Na 17. Kriškim oblizekima nije prvi put bilo govora o sljubljivanju pića, ponajprije vina i slastica, ali se prvi put mogao izravno upoznati elegantan sklad izloženih slastica i pjenušaca iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, Tomčevih i Miklaužićevih aduta. Donosim kao podsjetnik i pripremu za različite privatne i ine proslave.

  Čitaj dalje »

 5. Baština, Sljubljivanja, Vino 21. svibanj 2014. Piše Božica Brkan 11 komentara »

  Vrbnička žlahtina uz šurlice sa žgvacetom i ine krčke «gracije Božje»

  vrbnicka_01naslovna

  Knjigu “Vrbnička žlahtina – Plemenitost otoka Krka” (objavio Golden marketing – tehnička knjiga, 2010.) promovirali smo uz prigodno izranjanje pjenušca koji odležava u moru, a s pogledom na Vrbnik nad morem. Ona pripada serijalu monografija posvećenima vinima od autohtonih odnosno vrlo udomaćenih sorta grožđa, što ih je osmislio i uredio doajen znanosti o hrvatskome vinogradarstvu i vinarstvu prof. dr. Nikola Mirošević, a na kojima sam imala čast surađivati u gastrodijelu te s radošću prenosim svoj tekst iz te monografije u povodu dvodnevnoga stručnog gastronautskog obilaska grada Krka i okolice. Do sada su, uz «Vrbničku žlahtinu», objavljene i monografske knjige: «Dingač (Veliko hrvatsko vino)», «Kutjevačka graševina (Nadarbina Zlatne doline)», «Iločki traminac (Princ s Principovca)» i «Lumbarajski grk (od psefizme do naših dana)».

  Čitaj dalje »

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.