Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kategorija: Sljubljivanja

 1. Ocjenjivanja, Sljubljivanja, Vino 11. lipanj 2018. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Uz najbolja vina i najbolji sirevi

  zzvina_01naslovna

  Ne tko ima najbolji marketing i najveće količine, nego tko ima i respektabilne količine za tržište i dobar marketing, ali i vrhunsku kakvoću. To bi bi sukus zašto je poslije petnaest godina ustrajnog njegovanja i motivacije, najvažnije financijske, organiziranja samih vinara i ocjenjivanja i nagrađivanja kvalitete Zagrebačka županija 6. lipnja 2018. u Hotelu Westin održala […]

  Čitaj dalje »

 2. Sljubljivanja 21. svibanj 2015. Piše Božica Brkan 2 komentara »

  Korlat s benkovačkoga kamena osvaja medaljama i inovacijama

  korlat_01naslovna

  Da i hoću, ne bih mogla precizno reći na koliko sam sljubljivanja vina i jela bila. Bit će prije na stotine negoli na desetke. Jednom su povod bila vina, a drugi put namirnice ili ciljana jela. Jednom su prevagivala sjajna vina kojima ni izdaleka korak nisu mogla uhvatiti jela, a drugi put su jela posve potisnula vina. Često neravnoteža i nesklad.
  Kušanje vina Badela 1862 u njihovoj enoteci 18. svibnja 2015. uz jela što ih je priredio zagrebački restoran Agava bilo mi je bez premca ne samo u njihovu nizu. Očigledno su se susreli ravnopravni majstori zanata te su se jela od boje, mirisa, okusa i konzistencije sjajno sljubila sa sadržajem u čaši, kao da ono prati njih a ne kao da je povod da se bolje istaknu tri odlična vina. Degustraciju je vodio Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog Badela 1862, a kuhao je chef zagrebačkog restorana Agava Belizar Miloš.

  Čitaj dalje »

 3. Sljubljivanja 27. listopad 2014. Piše Božica Brkan Nema komentara »

  Pjenušci i slastice se zaista ljube!

  braje_01naslovnaDETALJNIJA

  Na 17. Kriškim oblizekima nije prvi put bilo govora o sljubljivanju pića, ponajprije vina i slastica, ali se prvi put mogao izravno upoznati elegantan sklad izloženih slastica i pjenušaca iz Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, Tomčevih i Miklaužićevih aduta. Donosim kao podsjetnik i pripremu za različite privatne i ine proslave.

  Čitaj dalje »

 4. Baština, Sljubljivanja, Vino 21. svibanj 2014. Piše Božica Brkan 11 komentara »

  Vrbnička žlahtina uz šurlice sa žgvacetom i ine krčke «gracije Božje»

  vrbnicka_01naslovna

  Knjigu “Vrbnička žlahtina – Plemenitost otoka Krka” (objavio Golden marketing – tehnička knjiga, 2010.) promovirali smo uz prigodno izranjanje pjenušca koji odležava u moru, a s pogledom na Vrbnik nad morem. Ona pripada serijalu monografija posvećenima vinima od autohtonih odnosno vrlo udomaćenih sorta grožđa, što ih je osmislio i uredio doajen znanosti o hrvatskome vinogradarstvu i vinarstvu prof. dr. Nikola Mirošević, a na kojima sam imala čast surađivati u gastrodijelu te s radošću prenosim svoj tekst iz te monografije u povodu dvodnevnoga stručnog gastronautskog obilaska grada Krka i okolice. Do sada su, uz «Vrbničku žlahtinu», objavljene i monografske knjige: «Dingač (Veliko hrvatsko vino)», «Kutjevačka graševina (Nadarbina Zlatne doline)», «Iločki traminac (Princ s Principovca)» i «Lumbarajski grk (od psefizme do naših dana)».

  Čitaj dalje »

 5. Sljubljivanja, Uncategorized 7. studeni 2011. Piše Božica Brkan 1 komentar »

  Santa Lucia, Dulcinea, Othello i druga sjajna Kozlovićeva vina u paru s jelima

  kozlovic_01naslovna

  U Klubu Gastronomad više od šest sati uživali smo u pripremi hrane koju smo potom svim čulima sljubljivali s maestralnim vinima momjanske vinarije koju su engleski vinski kritičari proglasili najboljom u nas

  Čitaj dalje »

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.