Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 31. ožujak 2019.

Slatko od bijele kuruze Sanje Čaćko na tronu 13. Babičinih kolača

Barokni Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, kojega je 1756. podigao grof Krsto Oršić, danas Muzej seljačkih buna, zacijelo se nagledao kojekakvih gozbi, ali su ih prošlu subotu, 30. ožujka 2019. 13. Babičini kolači zacijelo nadmašili brojem slastica. Stručni sud Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije; Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje – imao je ocijeniti rekordne 42 prijavljene slastice! A tome treba dodati kako je svaka sudionica ispekla i po nekoliko drugih vrsta kako bi ukrasila svoj stol i zasladila publiku, te slastice iz Virja, Brega, Solina i Slovenije.

Tradicija na moderan i ukusan način: prvonagrađena slastica Sanje Čaćko (Fotografija Božica Brkan/ Oblizeki)

Tradicija na moderan i ukusan način: prvonagrađena slastica Sanje Čaćko Slatko od bijele koruze na dva načina (Fotografija Božica Brkan/ Oblizeki)

 

Proglašene pobjednice (slijeva nadesno: trećenagrađena Vesna Hršak, prvonagrađena Sanja Čaćko i drugonagrađena Zdenkica Ljubić (Forografija Miljenko Brezak / Olizeki)

Proglašene pobjednice (slijeva nadesno): trećenagrađena Vesna Hršak, prvonagrađena Sanja Čaćko i drugonagrađena Zdenkica Ljubić (Fotografija Miljenko Brezak / Olizeki)

Poseban ocjenjivački sud ocjenjuje tradicionalna, zagorski izgled stola i odjeću babice, pa je Izvorno zagorsko prema mišljenju za to stručnoga ocjenjivačkog suda – Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec i koreografkinja KUD-a Matija Gubec Mirjana Sačer te muzejska savjetnica u Muzejima Hrvatskog zagorja Vlatka Filipčić Maligec – ove godine osvojila, inače i prijašnja pobjednica u slasticama, Mirica Sinković iz Donje Stubice.

Zbunjujući utjecaj nas medija

Ocjenjivački sud Branko ??, Dražen Đurišević i Božica Brkan te Ana Pavićiz Organizacijskog odbora Babičinih kolača (Forografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud Branko Čukelj, Dražen Đurišević i Božica Brkan te Ana Pavić iz Organizacijskog odbora Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sudionice 13. Babičinih kolača na pozornici Dvorca Oršić (Forografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sudionice 13. Babičinih kolača na pozornici Dvorca Oršić (Forografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Publika uglavnom sve kuša besplatno, jer Krapinsko-zagorska županija sa svojim suorganizatorima pokriva trošak, a, po mojem sudu, solidno bi se tu moglo trgovati i po simboličnima cijenama (kao što čine popratni izlagači). Ocjenjivački sud nije se, srećom, pogubio u mnoštvu i gunguli, iako sudionicama nije baš lako uvijek ostati u zadanim okvirima  autohtonosti recepture i sastojaka, dobroga izgleda i okusa te domišljatosti stvarne i usmene prezentacije. Neke od babica priznale su nam da više ne znaju kej bi pekle. Utjecaj medija, interneta ponajprije, rekla bih, počesto zbunjuje dobrohotne, a ne temeljito upućene te se nspretno/nesretno ispremiješaju starinsko i moderno u recepturama, namirnicama i postupcima, regije i globalno, ono što je već prečesto viđeno ili bezrazložbe nazoviautorske intervencije i slično.

Slatki logo Babičinih kolača koji je ispekla prošlogodiđnja pobjednica za kolače i ove za odijevanje Mirica Sinković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slatki logo Babičinih kolača koji je ispekla prošlogodiđnja pobjednica za kolače i ove za odijevanje Mirica Sinković (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Često se predstave slastice koje bi se mogle nuditi i u zagorskim restoranima, što se i traži, ali, kako ugostitelji, kuhari pa i slastičari zbog posla izostanu s te, samo jedne od zagorskih gastroturističkih priredbi – Zagorski chef, Štruklijada… – procjenjujem kako bi to moglo biti mnogo šire. To prije što se s Babičinih kolača redovito objavljuju i knjižice receptura.

Do pobjede skladom recepture, sastojaka i izvedbe

Stoga skrećem dvostruki pozor na ovogodišnje pobjedničke slastice: prvonagrađeno Slatko od bijele kuruze Sanje Čaćko iz Gornjaka, Hrašćine, Trgovišća; drugonagrađene Pite od kaše i oraha Zdenkice Ljubić iz Oroslavja i Dedeka na tenko Vesne Hršak iz Krapine , koje su me podsjetile na maestralne strepice s vrganjima Nade Tučkar. Sve tri već su nam poznate s pobjedničkog trona Babičinih kolača. Njihove slastice uglavnom odišu tradicijom, ali su inovirane i zanimljivo izvedene te vrlo ukusne.

Hoće li se iz pratećega i dedeki preseliti u glavni program već 14. Babičkih kolača?(Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Hoće li se iz pratećega i dedeki preseliti u glavni program već 14. Babičkih kolača?(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Neke su slastice imale zanimljivije priče od sebe samih, primjerice Tumba tumba Danice Dremović iz Mrzloga Polja, Trgovišće, svojevrsna zvečka od krušnoga tijesta u kojoj lupka orah, što se, kako nam je ispričala, djeci nekad radilo od ostataka tijesta za kruh. Ili Šlingane palačinke Mirice Drnetić iz Domovca, Hrašćina, odnosno različiti vrući metalni modli umočeni u tijesto za palačinke i kratko prženi u dubokoj masnoći.

Babice kao ustrajne istraživačice novosti iz prošlosti

Olga Hršak ispekla je zagorski kukuruzni kolač s - češnjovkom! (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Olga Hršak ispekla je zagorski kukuruzni kolač s – češnjovkom! (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Iako je već pobijedila Gostovanjskim prasetom, Nada Zgorelec iz Brezovca te je Babičine kolače odvela u Zagorska Sela, jer se priredba poslovično seli u mjesto pobjednice, oduševila je ponovno odlično izvedenim svatovskim Zamjenskim kolačem snaha-svekrva, kakvim je nekad snaha darivala svekrvu, pa sad s razlogom očekujemo i neki kojim je svekrva darivala snahu. Zanimljiv je bio i, također iz starinskoga modla, bogato nadjeven Svatovski janjec Ljubice Radovečki iz Kozjaka, Sveti Križ Začretje. Ivanka Lisak iz Huma Stubičkoga, Gornja Stubica, predstavila se također vrlo zanimljivom Kumičinom tortom od ruške pečenice, vrlo izdržljive starinske sorte iz zagorskih trnaca, a Renata Rusek iz Gornjaka, Hraščina, Trgovišče Kuminom pitom od čvaraka s jabukama. Iznenadili biste se! Čak nije ni slana, kao što je bilo nekoliko drugih slastica, recimo kruh-dosjetka ili kako ga je doajenka Olga Hršak iz Benkovka Petrovskog, Petrovsko, nazvala Zagorski kukuruzni kolač, ali s – češnjovkom! (Šunke, špeka, kobasica, sireva svih fela tađođer nije nedostajalo.) Biserka Stepan iz Pustodola, Donja Stubica, isprekla je Tortu od mrkve.

Kolač-zvečka od ostatka tijesta pri pečenju kruha s orahom (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Kolač-zvečka od ostatka tijesta pri pečenju kruha s orahom Danica Dremović nazvala je Tuma tumba (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Nekako sam, priznajem, više očekivala od stvarno fine Torte od krumpira Marije Bračević iz Slatine Svedruške, Petrovsko, zatim Zlevanke od sira i murvi Vesne Celjak iz Štrucjeva, Sveti Križ Začretje te od Savijače od grožđa (izabela) Slavice Vlahović kao i Štrudle od suhog grozdja Dragice Milčić iz Kumrovca, Klanjec. Ali, pohvaljujem zamisao, kao i ideju Đurđice Pilarić iz Strmca Stubičkog kraj Stubičkih Toplica  koja nije samo na starinsku Medenu tortu – izložila je i recept iz stare bilježnice-kuharice! – nego na svaku slasticu što ih je iznijela na stol, elegantno ispiše naziv. Baš neposredno edukativno.

Babice sa svojim slasticama učas postaju zvijezde (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Babice sa svojim slasticama i raskošnim stolovima učas postaju zvijezde (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Med, bučine koštice (sve češće golice!), koprive, mrkva, jabuke, višnje te šljive, suhe pa iz kompota i zamrzivača, buče (iz zamrzivača), sir, kukuruzno (tipično Zagorju je od bijeloga kukuruza!) i različita druga brašna, mak, orasi. Zanimljivo kako su nekima orasi prošle jeseni rodili odlično, a nekima ih je obrao mraz, pa su često uskakali lješnjaci. Meni je zanimljivo i što neki od pratitelja takvih priredbi i Oblizeka pokušavaju ući u trag stvarno zaboravljenim kolačima, primjerice repnici.

Jesu li mogući Babičini oblizeki zagorski neovisno o županijama, nacionalni, međunarodni…?

Inače tradicionalno vuzmene janjce Ljubica Radovečki predstavila je kao svatovske i to baš bogato nadjevene (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Inače tradicionalno vuzmene janjce Ljubica Radovečki uspješno je predstavila kao svatovske i to baš bogato nadjevene (Fotografija Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Ukratko, Babičini kolači – i 13. kao da nisu nosili nesretno broj! – priredba su kojom se sa Zagorjem možete kao u nekom kratkom tečaju ili radionici upoznati što bi se reklo baš svim čulima. Kako je krenulo možda bi bilo dobro da se, makar kao gosti pozovu zagorske babice i iz drugih županija – nedavno sam na Oblizekima predstavila maestralne buhtle Drage Pokupec iz Kupljenova, iz Zagorja, ali iz Zagrebačke županije! – ali ima Krapinsko-zagorska županija i znanja i snage da organizira nacionalno ili čak međunarodno odmjeravanje babica i baka i nona i nonica u pečenju kolača. Pokazuje to i redovita običajena podrška njihovih političkih snaga u najjačem sastavu, en samo u izbornih godinama.

Šlinganim palačinkama nazvala je Mirica Drnetić slastice od lijevanog tijesta u koje se umoče metalni modli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Šlinganim palačinkama nazvala je Mirica Drnetić slastice od lijevanog tijesta u koje se umoče metalni modli i spuste u vruću duboku masnoću (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čestitke i organizatorima i babicama, jer natjecateljice moraju imati unuke. Rado bih konačno vidjela i nekog natjecatelja –  zagorskoga dedeka. Sudeći prema izgledu, godištu i kolačima, zagorske se babice čine se sve mlađe, osobito kada se iz nošnji preodjenu u svoje civilke, a često se natječu i mama i kći, poput ove godine mame, inače i davne pobjednice, Magde Kogaj i kćeri Melite Humski, koja se iako rođena 1972., natječe već sedmi put! Na kraju: i Oblizeki su jedan od ustrajnih medijskih pokrovitelja.   

Objavljeno 31. ožujka 2019.
Preporučuem na Oblizekima srodne teme:

13. Babičini kolači 30. ožujka u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici

Pečeno-kuhan kolač na špagi Sanje Čaćko

Pogačice od bijeloga kukuruza kao muffini

Kulike-tulike pobjednice Babičinih kolača Zdenkice Ljubić

Torta od cijelih jabuka Zdenkice Ljubić

Moja roža Vesne Hršak ocijenjena najboljom na 8. Babičinim kolačima

Štefanijina torta na način Vesne Hršak

Gospodski kolač iz pećnice i priče Nade Tučkar

Nada Tučkar za 17. Kriške oblizeke oživjela svadbenu tortu Šahovnicu otpije 60 godina

Strepice z vrganji beračice gljiva Nade Tučkar

I starinske svadbene torte čuvaju lijepe mladalačke uspomene

Kupljenski buhtli gospođe Drage

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.