Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 20. studeni 2020.

Slatki život od skrivenih šećera do inzulina

Najsmješniji su mi oni koji želeći jesti zdravo traže zamjenu u smeđem šećeru, jer njega ne spominju u četiri moderna jahača Apokalipse, četiri bijele smrti – brašno, masnoće, šećer i sol. Ne znam koliko pomažu povremene akcije za, uz više kretanja, smanjivanje u prehrani neke od tih rafiniranih namirnica odnosno preporuke o zamjenskima, primjerice za šećer med, različita druga tobože prirodnija odnosno umjetna sladila.

Sparov poziv na akciju Manje šeera, više zdravlja

Otkako nam je porastao standard i dostupnije su nam različite, skuplje i raznovrsnije namirnice u većim količinama, trošimo ih bezglavo, a, recimo, svinjsku mast više smo zamijenili uljem, margarinom i drugim masnoćama, kao da, čak i vrlo zdravo, maslinovo ulje nije masnoća. Ili akcije da se zbog gušavosti najprije troši više soli, koja je povremeno u povijesnim nestašicama švercana kao suho zlato, a onda su uslijedile akcije za jodiranje soli. Bijelo pšenično brašno rado mijenjamo grubim meljavama i različitim vrstama ne samo žitarica. Kad je o šećerima riječ, priča mu je proširena od tršćanog i repičinog do kojekakvih voćnih. Osobito uz Dan koji edukativno svijet posvećuje nama šećerašima. Teško je objasniti neupućenima da mi je, primjerice, više od slatkoga oduvijek milije slano. 

Bilo kako bilo u ime oboljelih od bolesti koja ne boli, pozdravljam kampanju Manje šećera, više zdravlja u kojoj, kaže PR, SPAR Hrvatska je partner svojim kupcima u odabiru zdravijih namirnica te smanjuje šećer u proizvodima vlastitih robnih marki kako bi ponudio što kvalitetnije proizvode te smanjio negativan utjecaj prekomjerne količine šećera u prehrani. Potiče proizvođače da utječu na  smanjenje prekomjerne konzumacije šećera.

I  u 2020. godini intenzivno rade na smanjenju šećera u raznim kategorijama proizvoda poput kolača, bezalkoholnih pića, sirupa i cappuccina, tako da se na policama može pronaći čak više od 100 proizvoda u kojima je uspješno promijenio recepture i smanjio šećer bez utjecaja na prvobitni okus. Od početka inicijative 2017. godine do kraja listopada 2020. godine, SPAR je smanjio količinu šećera u proizvodima vlastitih robnih marki za 53 tone.

Riječ je o proizvodima robnih marki poput SPAR, S-Budget, SPAR Natur pur i SPAR Vital, a među njima je 35 proizvoda domaćih proizvođača. Tako kupci na policama SPAR i INTERSPAR trgovina mogu pronaći slasne čupavce robne marke SPAR kod kojih je razina šećera smanjena za čak 40 %. Od ostalih proizvoda izdvajamo SPAR Natur pur Bio Ketchup i  S-BUDGET Estragon Senf.

Objavljeno je u povodu Dana dijabetičara, kako bi se upozorilo da na svijetu ima već gotovo pola milijarde, a u nas 350.000 registriranih a stvarno, procjenjuje se, pola milijuna oboljenih od slatke bolesti. Zdravstvenjaci s razlogom govore o globalnoj epidemiji. I prije nego sam registrirana, prije nego se i počelo govoriti o funkcionalnoj, namjenskoj, pa i tzv. zdravoj hrani, pisala sam o posebnim kuharicama, posebnim dodacima jelima, jer vjerojatno je manje šećeraša na inzulinu, a više na različitim lijekovima i posebnom režinu života, osobito prehrane, dijeti. Ponajmanje su tu bitna umjetna sladila. Po mojemu, upravo je važno neprestano upozoravati na skrivene šećere i osvještavati preventivno, prije nego se namnoži još šećeraša, kako valja obratiti pozor da ne mora svaki okus počevši već s dječjom hranom, do prošarane slanine ili pršuta biti poboljšan sladilima. Zato zahvaljujem Sparu nadajući se da će se njegovoj akciji pridružiti i drugi.

Objavljeno 20. listopada 2020.

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.