Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 18. rujan 2015.

Slatki cvibok Ane Martan

Ma koliko nalikovao primjerice dalmatinskome baškotu ili baškotinima, kućnom prijatelju odnosno toskanskim cantuccinima, na 18. Kriškim oblizekima nagrađen u kategoriji starinskih slastica cvibok iz Madžareva ima također i perspektivu da postane slatki jestivi suvenir, koji odlično ide s desertnim vinima ili likerima. Gospođa Ana Martan već je iskusna u kreiranju takvih lokalnih suvenira, kao što su kruščići grofice Lujze. Sretno joj bilo u kompi sa sinom, mladim etnologom Tiborom Martanom.

Na rujanskome 18. Festival slastica Zagrebačke županije Kriški oblizeki, dakako u Križu, pozor su na sebe skrenule tri slastice pristigle iz Madžareva kraj Novoga Marofa.

Slatki izložbeni stol Martanovih iz Madžareva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Slatki izložbeni stol Martanovih iz Madžareva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šarmantno prezentirane i – fine. Gospođa koja ih je ispekla, Ana Martan, znana je čitateljima Oblizeka zahvaljujući tekstovima i različitim gastrodogađajima u kojima sudjeluje, a koja u svome zavičaju organizira njezin sin i pisac na Oblizekima, ambiciozni etnolog i zaljubljenik u starinu i baštinu Tibor Martan. Dakako, i on je bio u Križu te podijeio radost što je mamin “Cvibok” osvojio i nagradu. Drugu u kategoriji starinskih kolača, u kojoj je konkurencija bila i najjača.

Uz stol sa slasticama Ana martan izrađivala je starinsko cvijeće od krep papira (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uz stol sa slasticama Ana Martan izrađivala je starinsko cvijeće od krep papira (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

On nam je i otkrio:

“Mama najradije priprema starinske kolače, a osobito joj od ruke idu dizana tijesta. Najvećim svojim dostignućem na području kulinarstva drži rekonstrukciju recepta kruščića grofice Lujze. Na temelju predaje, starih recepata i vlastitih iskustava u pripremi krušnih proizvoda oblikovala je današnji kruščić koji se koristi u projektu “Grofica Lujza” kojem je cilj javnosti predstaviti lik i djelo poznate humanitarke Lujze grofice Erdődy.

Promotivna grofica Lujza uz dvorac Erdődy u Novom Marofu s kruščićima grofice Lujze (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Promotivna grofica Lujza uz dvorac Erdődy u Novom Marofu s kruščićima grofice Lujze (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ta se priča o humanitarki iz povijesti s druge strane Hrvatske sjajno spojila i s kriškom, jer Društvo Naša djeca Vladimir Nazor u Križu od 1994. organizira Kriške oblizeke humanitarno. Ponukana dobrim prihvatom kruščića u javnosti gospođa Ana Martan planira uskoro predstaviti i pogačicu od sira “Medaljon grofice Lujze”.

Doznajemo kako su sa stola na Festivalu slastica Zagrebačke županije najprije, odmah po otvorenju, najbrže nestali salenjaki. Starije osobe su ih najviše probale i hvalile, dok su kruščići grofice Lujze najviše zaokupili pažnju najmlađih. Cvibok je pak najviše zamijetila struka, posebice gospođa Rozalija Kurjaković, članica iz stručnoga ocjenjivačkoga suda, inače i sama vrsna i nagrađivana slastičarka, ali i kuhar Željko Bobinac, koji je pripremao moslavačku kotlovinu, kušajući slatki cvibok, prepoznao je u njemu – potencijal za svadbene svečanosti koje inače redovito priprema. Vjeruje da bi se cvibok mogao posluživati na svadbenim svečanostima uz aperitiv prije večere.

Na izložbi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na izložbi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Cvibok = cvibak = dvopek

Što je uopće “cvibok”? Rječnici stranih riječi navode ga kao cvibak. Bratoljub Klaić značenje vodi prema njemačkome Zwieback, što znači dvopek, prepečeni kruh, prepečenac, peksimit. dva puta pečen kruh. U Rječniku stranih riječi Vladimira Anića i Ive Goldsteina, cvibak izvode i iz austrijskoga njemačkog i opisuju ga: dva puta pečeno trajno tvrdo pecivo (jede se tako da se razmoči u mlijeku ili u bijeloj kavi). No, iako se nigdje ne spominje, u nas je uvriježen cvibok i to kao svojevrsni sljednik dvopeka kojim su se hranili ponajprije vojnici i mornari te drugi koji nisu na putovanjima, ratovima itd. mogli do svježega kruha. Dvostrukim pečenjem produljivala se trajnost kruha. Dakako, taj cvibok nije bio ni sladak, a pogotovo nije bio slastica kao što je cvibok gospođe Ane Martan, koji se, uz to, i ne peče dva puta.

Time je gospođa Ana na tragu dalmatinskom baškotu, baškotinu odnosno kućnome prijatelju koji se umače u prošek te toskanskome cantuccinu, jestivom suveniru i slastici koja je tradicionalno umače u desertno vino santo ili u neka druga desertna vina.

Očekujemo nova iznenađenja iz pećnice gospođe Ane Martan, pogotovo jer je već najavila sudjelovnje u 19. Kriškim oblizekima.

Cvibok

Cvibok na izložbi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Cvibok na izložbi (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 2 jaja
  150 g šećera
  200 g glatkog brašna
  150 g različitoga rezanog koštičavog voća (orah, lješnjak, badem), grožđica (cvebe) i čokolade za kuhanje

Priprema

Dobro izmiješajte dva cijela jaja sa 150 g šećera i 200 g brašna. Tome dodajte 150 g rezanoga voća prema svom izboru i čokolade. Od dobivene mase oblikujte tri manje štruce. Pecite ih u manjemu nauljenom i pobrašnjenom limu na 180 °C da porumene. Štruce narežite tople.

Kruščići grofice Lujze

Kruščići dobrotvorke plemkinje grofice Lujze (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kruščići dobrotvorke plemkinje grofice Lujze (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 300 g pšeničnoga brašna
 • 1 žličica sode bikarbone ili 1 prašak za pecivo
 • 1 jaje
 • 1 žličica soli
 • 150 g sjemenki lana
 • kiselo mlijeko ili kiselo vrhnje (prema potrebi)

Priprema

Od pobrojenih sastojaka umijesite tijesto s kiselim mlijekom ili kiselim vrhnjem. Oblikujte ga u male okrugle kruščiće koje pecite da blago porumene.

Salenjaki

Salenjaki (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Salenjaki (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci
Tijesto  

 • ½ kg glatkoga brašna
  1 žumance
  malo soli
  vode prema potrebi

“Nadjev”

 • ½ kg svinjskog sala
  150 g brašna

Priprema

Svinjsko salo sameljite sitno, a zatim ga zamijesite s brašnom. Izrađeni “nadjev” podijelite na pet jednakih dijelova. Zatim od glatkoga brašna, žumanca s malo soli i vode po potrebi zamijesite tijesto, tanko ga razvucite  i premažite jednim dijelom “nadjev”a. Tijesto zatim preklopite, ponovno razvucite i premažite “nadjevom”. Postupak ponovite još četiri puta. Nakon petog nanošenja “nadjeva” tijesto preklopite i ostavite da odstoji na hladnome 3-4 sata, a zatim ga ponovno razvucite, narežite na rombove i pecite.

 

Objavljeno 18. rujna 2015.

Preporučujemo na oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/nikolina-horvat-rabuzin-odlicnom-tortom-laureat-18-kriskih-oblizeka-15788

http://oblizeki.com/vilinski-medenjaki-i-kruscici-grofice-lujze-na-vilinskom-igriscu-15435

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

http://oblizeki.com/kucni-prijatelj-ili-cantunccini-postao-kucna-prijateljica-1716

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/paski-baskotin-proslavljen-iz-samostana-casnih-sestara-benediktinki-4563

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] Slatki cvibok Ane Martan […]

 2. […] Slatki cvibok Ane Martan […]

 3. […] Slatki cvibok Ane Martan […]

 4. […] Mucak Pugar – proglašena i laureatom Mira Todorić! – starinski kifli od tikvinh koštica Ane Martan te roščići od bučinih koštica tete Nade Pacadi Hermine […]

 5. […] godine, na kriškoj su se priredbi iskazai izložbenim stolom i slasticama – prošle je godine za cvibok gospođa Ana martan nagrađenia drugom nagradom za starinske kolače – a ove dodatno i gošćom […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.