Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Kušajte s nama nešto novo 7. travanj 2016.

Slasticama kroz Sisak i kroz godinu Brankica Iris vodi Sretno, strpljivo i uspješno

sisak_01naslovnaNa krilima trenda lokalnih kuharica Sretno, strpljivo i uspješno/Slasticama kroz Sisak i godinu Brankica Iris svome rodnom gradu citatima starih kuharica, okusima i mirisima oživljava građansku prošlost, onu od 19. I spočetka 20 stoljeća, prije nego što se veliki socijalistički industrijski grad sunovratio u beznađe iz kojega se pokušava otrgnuti i uzdići i ovakvim pothvatima.

Pun stol lijepo prezentiranih slastica, dakako iz knjige, ponukao me je da zazovem anđeoske kocke, i Maksov kolač, i Iločanku, i savijaču od višanja, turopoljsku študlu, pa pitu od jagodih i trešnjih, šnite i Vlasta i Esterhazi, ali i malu prhka orehnjaču moje mame i gibanicu moje bake, od pudinga i apikozen puding i biskvit pudding, pa berg koh i blamaža koh i dobar starinski koh od riže i jabuka… Mogli bismo nabrajati dok ne nabrojimo sve.

Kuharica strasne skupljačice obiteljske i gradske baštine

Ispred Sisačkoga Starog grada slijeva nadesno: Sandra Drnić, Jasminka Jagačiž-Borić, Božica Brkan i Brankica Irisa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S knjigom ispred Sisačkoga Starog grada slijeva nadesno: Sandra Drnić, Jasminka Jagačiž-Borić, Božica Brkan i Brankica Iris (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Da, to su tek neki od proljetnih recepata kojima je u restoranu Stari grad Sisak, unutar drevne neosvojive sisačke gradine na utoku Kupe u Savu u srijedu, 6. travnja 2016. predstavljena knjiga – koju sam i recenzirala – Brankice Iris Sretno, strpljivo i uspješno/Slasticama kroz Sisak i godinu. Objavio ju je izdavač Pasija-Arta Sandre Drnić, a u ekipi, u kojoj su kao i autorica uglavnom knjižničari, stručna je suradnica bila Jasminka Jagačić-Barić a grafički je knjigu oblikovao Ivan Rakarić. Zanimljivo je da je uzor grafičkoga izgleda knjige Moja prva kuharica, rukom oslikana bilježnica, koju je za devetogodišnju djevojčicu Galu kreirala upravo gospođa Iris.

Brankičin rođendarski dar za djevojčicu Galinu Moja prva kuharica bila je grafički uzor za prvu kuharicu Brankice Iris

Brankičin rođendarski dar za djevojčicu Galinu Moja prva kuharica bila je grafički uzor za prvu kuharicu Brankice Iris

Strastvena skupljačica recepata i kuharica, antikviteta i rukotvorina te zaljubljenica u pripremu kolača opredijelila se da baš tematski, kroz četiri godišnja doba predstavi pripadajuće im slastice, recentno snimljene prema recepturama iz starih obiteljskih bilježnica ne samo autorice nego i Emilije Brckan, Marine Butković, Emine Dukarić, Alice Febo, Alice Freiberger, Emilije Haller, Marice Iris, Verice Ivanušić, Marije Ivšić, Đurđice Mrgić – Blanke, Zorice Persoglie, Anice Petrac Persoglie, Marije Šipuš i Jadranke Zelić.

Desno publika, a lijevo stol sa slasticama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Desno publika, a lijevo stol sa slasticama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Naslov Sretno, strpljivo i uspješno za knjigu sa 140 stranica i više od 140 recepata preuzet je završetak svakog recepta ispisanoga u upravo jednoj od tih bilježnica.

Autorica navodi i tumač manje poznatih arhaizama i manje poznatih riječi i izraza, tako da čitatelj može otkrivati i što znači, primjerice, dinar ili pola dinara germe.

Na krilima trenda oživljava građanski Sisak

Autorica govori na predstavljanju (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Autorica govori na predstavljanju (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)Početkom devedesetih godina 20. stoljeća osamostaljivanjem Hrvatske među knjigama-kuharicama zavladavao je trend definiranja i otkrivanja hrvatske nacionalne kuhinje, koji se pomodnim širenjem kuhanja u medijima, osobito na tv i na internetu te cijenom dostupnijim izdavaštvom na kioscima, premetnuo u globalistički trend krasno opremljenih, uglavnom prevedenih, a jeftinijih kuharica s raznovrsnim modernim prehrambenim trendovima.

Čokoladni, lijepi ukusni (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čokoladni, lijepi ukusni (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prošle godine, kao ni jedne prije, tiskane su u nas brojne “lokalne” kuharice od Koprivnice i Virovitice te Vrbovca do Dugoga Sela sa čak dvije, a ove se taj trend nastavlja i knjigom “Sretno, strpljivo i uspješno/ Slasticama kroz Sisak i godinu” Brankice Iris.

Autorica potpisuje knjigu brojnoj publici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Autorica potpisuje knjigu brojnoj publici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Osobito je zanimljivo, poslije etnoloških, ruralnih, ponovno otkrivanje i građanskih kuharica, koje su, ako su i bile tiskane, poput primjerice “Velike građanske kuharice” Zlatke Sudete tiskane još 1922., javnosti postale nevidljive. Djelomice zbog toga što su za socijalizma bile svojevrsni klasni neprijatelj suprotan ideološki propisanome asketizmu, a i stvarnoj oskudici i nestašicama, a djelomice što je zbog smjene generacija i promjene načina i stila života uopće izgubljen kontinuitet.

Vraćanje uzgubljenih sjećanja i nastavljanje kontinuiteta

Iz knjige: stara arhivska razglednica kao dobra strana gastroprošlosti Siska

Iz knjige: stara arhivska razglednica restauracije Veliki Kaptol kao dobra strana gastroprošlosti Siska

On se nastoji nastaviti i rukopisom Brankice Iris, koji ponajprije nastoji oživjeti sjećanje da je Sisak grad bio i prije nego je postao, nažalost sad već i propali, veliki industrijski grad uz koji su se od povijesti uglavnom vezivali Revolucija i Drugi svjetski rat, slavna bitka s Turcima te rimska Siscia i pradavni Kelti. Na šarmantan ženski način, autorica izgubljeno vrijeme, kao okvir, vraća starim fotografijama nekadašnjih gradskih veduta, interijera od tržnice do restauracije Veliki Kaptol, elegantno i za različite svečanosti prigodno odjevenih ljudi.

Duplerica knjige s belim bakinim kolačem

Duplerica knjige s belim bakinim kolačem

Knjiga je to vrednija što autorica (i izdavač!), sa sviješću da je to prva takva sisačka knjiga uopće, osobne, pomalo sentimentalne obiteljske uspomene, kako je navedeno u posveti obitelji i rodnome gradu, širi i na sjećanja drugih, pamtili ih ili ih već spozaboravili, te, nakon kopanja po arhivima, muzejima, knjižnicama, svome gradu kao dio njegove kulture i opće povijesti daruje i onu slatku, zbog čega se od sada Sisak raspoznaje i nedvojbeno starinskim, ali ponovno mu novim okusima i mirisima.

Odabrala sam i dvije slastice koje sam imala priliku i kušati te ih citiram prema Brankičinu zapisu:

Beli kolači moje bake (str. 67.)

Beli kolač moje bake uživo... (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Beli kolač moje bake uživo… (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

2 dl masti, 2 dl vrhnja, prstohvat soli i brašna po potrebi. Umijesiti tijesto, razvaljati ga, izrezati kvadratiće i puniti ih pekmezom. Peći dok blago ne porumene. Još vrucće uvaljati u tučeni kristalni šećer u koji smo dodali vanil-šećer.
Vrlo je važno da mast i vrhnje budu hladni.

Naranča šnite (str. 30.)

Meni najbolja od predstavljenih slastica. (Fotografija Miljenko

Meni najbolja od predstavljenih slastica. (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobro izmješaj 8 žutanjaka i 25 dkg šećera pa redom 1-2 narancče – mljevene na flajš mašinu, bez kore, 25 dkg oraha, 5 dkg čokolade, 2 lice brašna, malo praška za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Fila

Kuhati na pari: 1 jaje
10 dkg šećera 10 dkg čokolade
U hladno umiješaj 15 dkg putra.
Filu premazati po kolaču, izrezati ga na male kockice i ukrasiti komadićima naranče ili mandarine. Kolač pecite u većem plehu, kako bi kockice bile tanje.


Objavljeno 7. travnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/lokalne-kuharice-hit-samo-lokalnih-sredina-17730

http://oblizeki.com/reprint-velike-gradanske-kuharice-zlatke-sudete-iz-1922-16105

http://oblizeki.com/uz-uskrs-goranska-jela-vezamska-nadela-17692

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Slasticama kroz Sisak i kroz godinu Brankica Iris vodi… […]

  2. […] Kušala sam više njezinih jela i slastica i objavila sam cijeli niz njezinih receptura, uz druge i pogačice od čvaraka, ali i druge zanimljivosti posavsko-moslavačke u svojoj knjizi “Oblizekima – Moslavina za stolom”, koja ove godine također puni desetljeće od izlaska. Na to me je podsjetila sisačka slatka kuharica koju sam recenzirala i ove godine promovirala u Sisku “Sretno uspješno i strpljivo…” Brankice Iris za kolače kroz godišnja doba. […]

  3. […] Siščanka Brankica Iris ove je godine objavila građansku slatku kuharicu svoga grada Slasticama kr… i istraživački i spomenarski sentimentalno. Vesna Vladić je sjajna intelektualka, ali očito i sretno udata za Dugoselca i zadovoljna svojim životom u tome gradu, kada se nakanila na zaista ozbiljan i opsežan posao, koji ukoričen vrlo zanimljivo, nenametljivo i izgleda, uz ubičajene recepture podijeljen po sezonama i ima i nekoliko dugoselskih, široj javnosti nepoznatih bisera, primjerice dugoselski pošpanjar, dugoselski poloparec…, koje prenosimo i iz knjige. Bravo! […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.