Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vodič 25. ožujak 2011.

Slasti samonikloga bilja u proljeće (7): čičak, lat. Arctium lappa L.

Cvjetovi čička (Snimio Ljubiša Grlić)

Cvjetovi čička (Snimio Ljubiša Grlić)

Za kalendarski vam ulazak u proljeće darujemo jedinstveni serijal, vodič iskustva, znanja i majstorskoga pera.

Odlučite li nabrati nešto zelenoga samoniklog povrća u prirodi, svakako se morate držati nekih pravila za branje te uvijek imajte na umu da darovi prirode nisu neograničeni!

Čuvajte prirodu.

Više o tratinčici, mišjakinji, radiču ili maslačku, rusomači, koprivi, mišjakinji i drugome samoniklome jestivom bilju možete pročitati u priručniku Enciklopedija samoniklog jestivog bilja nenadmašnoga autora Ljubiše Grlića. (Skrećemo pozor da je na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 26. ožujka 2011. na ulazu u paviljon trgovački obrt Mediteran Nade Kunčić prodaje po 200 kn.)

Čičak je višegodišnja glavočika

Krasni sivkastozelenkasti mladi listovi čička (Arctium lappa L.) već se mogu uočiti na neobrađenim zemljištima, po poljima, uz putove, ograde, rubove šuma, i uz riječne obale . Čičak je dvogodišnja ili višegodišnja glavočika bujnog rasta sa snažnom, uspravnom i razgranatom stabljikom i dugim, bijelim  i mesnatim  korijenom.

Listovi čička (Snimio Ljubiša Grlić)

Listovi čička (Snimio Ljubiša Grlić)

Listovi stoje nasuprotno, najdonji su vrlo veliki, a prema vrhu se smanjuju. Srcoliko-ovalnog su oblika, više ili manje zašiljeni, na rubu blago nazubljeni i valoviti, a s donje strane sivkasti i obrasli pustenastim dlakama. Purpurno crvene cvjetne glavice ovijene  su kukastim bodljama kojima se lijepe i prianjaju  uz našu  odjeću ali i dlake naših kućnih ljubimaca.

Za jelo se upotrebljavaju sasvim mladi proljetni listovi i izdanci neutralnog okusa, baš takvi kakvi su sada. Mogu se dodavati i juhama ili varivima od drugog povrća. Jestive su i  oguljene sočne stabljike i peteljke listova. Za spravljanje variva i juha koristi  se i mesnati čičkov korijen.

U proljeće ubrani listovi čička sadrže  20-40 mg %  C- vitamina i oko 10 mg % karotina, nešto sluzi, treslovina i eteričnog ulja. U korijenu ima do 45 % inulina, pa se preporuča kao hrana za dijabetičare., a od njega se spravljaju i ljekoviti pripravci.

Čičak kao jestivu biljku cijene mnogi narodi, ali kod nas, osim  čičkova korijena koji se prodaje u nekoliko prodavanica tzv. zdrave hrane, upotreba ostalih dijelova biljke gotovo je nepoznata.

Pire od listova čička i krumpira

Čičak (Snimio Ljubiša Grlić)

Čičak (Snimio Ljubiša Grlić)

Sastojci

 • 400 g listova čička
 • 4 veća krumpira
 • 3 žlice maslaca
 • malo mlijeka 3 žlice kiselog vrhnja
 • sol

Priprema

Oprane mlade listove čička kuhajte u vodi oko 10 min pa ih dobro ocijedite i usitnite štapnim mikserom. Dodajte vrhnje i dobro izmiješajte. Posebno u malo osoljene vode skuhajte na kocke narezan krumpir, zgnječite ga i pomiješajte s omekšanim maslacem.i mlijekom. Spojite oba pirea, posolite ih, izmiješajte i servirajte kao prilog raznim mesnim jelima.

Nije naodmet

Ovo je jedan od načina kako da obogatite standardni pire krumpir novom zdravom namirnicom i iznenadite ukućane.

Stabljike čička s maslacem

Sastojci

 • 500 g stabljika i peteljka čička
 • 150 g maslaca
 • 1 jaje i  sol

Priprema

S mladih stabljika i peteljka listova čička ogulite vlaknastu kožicu i stavite ih kuhati u kipuću slanu vodu. Kad omekšaju, izvadite ih iz vode, ocijedite i složite na zagrijani pladanj. Prelijte ih rastopljenim maslacem i pospite sitno nasjeckanim tvrdo kuhanim jajem.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Tatjana Bobanović

Piše Tatjana Bobanović

Tatjana Bobanović, zaljubljenica u prirodu, autorica je niza popularnih članaka o samonikome jestivom i ljekovitom bilju te gljivama, hrani iz prirodnoga vrta (Vrt Večernjeg lista, Lovački vjesnik itd.). Znanje crpi iz zajedničkog života i rada s jedinstvenim autorom slavne Enciklopdije samoniklog jestivog bilja Ljubišom Grlićem. Priredila je i njezino treće dopunjeno izdanje (2005.).

5 komentara

 1. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (7): čičak, lat…. […]

 2. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (7): čičak, lat…. […]

 3. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (7): čičak, lat…. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.