Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vodič 23. ožujak 2011.

Slasti samonikloga bilja u proljeće (4): rusomača, lat. Capsella bursa – pastoris L. Med.

Rusomača (Snimio Ljubiša Grlić)

Rusomača (Snimio Ljubiša Grlić)

Za kalendarski vam ulazak u proljeće darujemo jedinstveni serijal, vodič iskustva, znanja i majstorskoga pera. Odlučite li nabrati bilje koje nije zaštićeno i kojega ima posvuda, primjerice čička, tratinčicu, maslačak, mišjakinju ili koprivu ili drugoga sličnog zelenoga samoniklog povrća u prirodi, svakako se morate držati nekih pravila za branje te uvijek imajte na umu da darovi prirode nisu neograničeni! Čuvajte prirodu.

Više  o samoniklome jestivom bilju možete pročitati u priručniku Enciklopedija samoniklog jestivog bilja nenadmašnoga autora Ljubiše Grlića. (Skrećemo pozor da je na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 26. ožujka 2011. na ulazu u paviljon trgovački obrt Mediteran Nade Kunčić prodaje po 200 kn.)

Dvogodišnja krstašica

Rusomača (Capsella bursa – pastoris L. Med.) dvogodišnja je krstašica, koju zbog izgleda trokutastih plodova često zovu i pastirskom torbicom. Prve godine ujesen javlja se u obliku prizemne jestive rozete s plavkastozelenim listovima, prilegnutima uz tlo. Iz njene sredine poslije izraste bridasta i čvrsta, stabljika s malobrojnim bjelkastim  cvjetićima na vrhu, te zatim plosnatim, trokutastim plodovima.

Rusomača (Snimio Ljubiša Grlić)

Rusomača (Capsella bursa - pastoris L. Med.) (Snimio Ljubiša Grlić)

Uočit ćete ju kao korov koji raste po svim dijelovima naše zemlje, na neplodnom tlu, uz naselja, putove i na livadama.

Iako je vrlo česta, kod nas je kao povrće gotovo nepoznata, osim u pojedinim mjestima sjeverne Dalmacije gdje je kuhaju sa slaninom i zovu šurlin. Mladi nježni listovi iz rozete vrlo su ukusni blanširani i preliveni maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem a imaju karakterističan pikantan okus. Od njih se mogu spraviti i salate, juhe i variva.

Rusomaču se za jela možete brati od kasne jeseni pa sve do travnja, čak i za blagih zima. Bogata je vitaminom C i provitaminom A, a listovima se pripisuje i antimikrobno djelovanje. Plodovi ove biljke mogu se kao začin dodavati namazima i drugim jelima.

Varivo od rusomače sa slaninom

Sastojci

 • oko 600 g listova rusomače
 • priredite 150 g suhe slanine
 • 1 žlicu brašna
 • 1 dl mlijeka
 • 3 žlice vrhnja
 • 1 češanj češnjaka
 • sol, papar

Priprema

Mlade listove rusomače stavite kuhati u uzavrelu vodu. Nakon nekoliko minuta kuhanja, vodu ocijedite i sačuvajte , a povrće sitno nasjeckajte. Suhu slaninu narezanu na kockice propržite, dodajte joj rusomaču, zalijte vodom u kojoj je kuhana te  sve prokuhajte. Posolite i popaprite.

Izmiješajte brašno s mlijekom pa umiješajte u varivo. Kad provre, maknite s vatre, dodajte vrhnje i sitno sjeckani češnjak, promiješajte i odmah ponudite.

Salata od rusomače

Sastojci

 • 300 g listova rusomače
 • 3 žlice ulja
 • 2 jaja
 • limunov sok
 • sol i papar

Priprema

Mlade listove iz rozete rusomače prelijte kipućom vodom. Procijedite i istisnite što više vode iz njih pa ih stavite u zdjelu za salatu. Još vruće posolite i prelijte uljem. Kad se povrće ohladi, dodajte mu limunov sok, popaprite i dobro izmiješajte. Tvrdo kuhana jaja izrežite na četvrtine pa ih složite na vrh salate.

Bugarski pikantni namaz

Rusomača (Snimio Ljubiša Grlić)

Rusomača (Snimio Ljubiša Grlić)

Sastojci

 • 2 žlice nezrelih plodića rusomače
 • 1 žlica mljevene slatke paprika
 • 200 g maslaca
 • sol

Priprema

Omekšani maslac dobro izmiješajte sa crvenom paprikom i solju. Ostavite na hladnom mjestu da se stvrdne. Mažite na kriške crnog kruha i svaku posipajte plodovima rusomače.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Tatjana Bobanović

Piše Tatjana Bobanović

Tatjana Bobanović, zaljubljenica u prirodu, autorica je niza popularnih članaka o samonikome jestivom i ljekovitom bilju te gljivama, hrani iz prirodnoga vrta (Vrt Večernjeg lista, Lovački vjesnik itd.). Znanje crpi iz zajedničkog života i rada s jedinstvenim autorom slavne Enciklopdije samoniklog jestivog bilja Ljubišom Grlićem. Priredila je i njezino treće dopunjeno izdanje (2005.).

1 komentar

 1. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (4): rusomača, lat…. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.