Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vodič 22. ožujak 2011.

Slasti samonikloga bilja u proljeće (2): tratinčica, Belis perennis L.

Tratinčica (Snimio Mišo Lišanin)

Tratinčica, Belis perennis L. (Snimio Mišo Lišanin)

Tratinčica raste posvuda,  a osim lijepih nježnih cvjetnih glavica nudi nam se i kao zanimljiva prirodna sirovina za vitaminsku salatu, namaz ili fritaju. I ona je  samo jedna od biljaka što vam ih predstavljamo u vodiču, koji vam darujemo kao jedinstveni zeleni serijal za kalendarski ulazak u proljeće, čim se počne zelenjeti. Dar je to iskustva, znanja i majstorskoga pera o samoniklome bilju odnosno o biljkama al ii, što je ipak rijetkost, kako da pripremite tu blagoslovljenu hranu iz prirodnoga vrta.

Odlučite li nabrati nešto samoniklog povrća u prirodi, svakako se morate držati nekih pravila za branje te uvijek imajte na umu da darovi prirode nisu neograničeni! Čuvajte prirodu i ne berite prekomjerno i vodite računa o propisima. Više o mišjakinji, maslačku, koprivi, rusomači, čičku, tratinčici i drugome samoniklome jestivom bilju možete pročitati u priručniku Enciklopedija samoniklog jestivog bilja nenadmašnoga autora Ljubiše Grlića. (Skrećemo pozor da je na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 26. ožujka 2011. na ulazu u paviljon trgovački obrt Mediteran Nade Kunčić prodaje po 200 kn.)

Tratinčica po livadama, parkovima, tratinama i pašnjacima

Tratinčica (Snimio Mišo Lišanin)

Tratinčica (Snimio Mišo Lišanin)

Tratinčica (Belis perennis L.) koja raste posvuda, po livadama, parkovima, tratinama i pašnjacima već se zeleni a i cvate.  Listići su joj  složeni u prizemnu rozetu, ovalni su, slabo ili nejasno nazubljenog ruba.  Cvjetne glavice su u sredini žute, a na rubovima bijele ili ružičastocrvene boje. Te lijepe cvjetiće kao i zelene listiće možemo brati  cijelu godinu, čak i u vrijeme blagih zima. Ako ih želite spraviti za jelo sada su najukusniji. Jedu se sitno nasjeckani sirovi ili prokuhani.

Cvjetnim glavicama tratinčice mogu se ukrasiti različita jela jer su i one jestive, a cvjetni pupoljci stavljeni u ocat mogu služiti kao začin i zamjena za kapare. Kod nas se, koliko je  poznato listovi tratinčice rijetko koriste za jelo, no valja znati da u njima ima 20-40 mg % vitamina C i oko 4 mg % karotina (provitamina A). Biljka posjeduje i neke ljekovite i djelatne sastojke, pa ju pučki liječnici koriste za pripremu ljekovitih pripravaka koji pomažu pri različitim zdravstvenim tegobama.

Vitaminska salata s tratinčicom

Tratinčica (Snimio Ljubiša Grlić)

Tratinčica (Snimio Ljubiša Grlić)

Sastojci

 • 2 šake  listova tratinčice
 • 1 jabuka
 • 100 g sira trapista ili ementalera
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • 1 jaje
 • 1 šaka oraha
 • limunov sok
 • sol, papar
 • cvjetići tratinčice

Priprema

Oprane listiće tratinčice nasjeckajte. Tvrdo kuhano jaje i sir narežite na kockice pa pomiješajte s jabukom narezanom na ploškice i pokapanu limunovim sokom, polovicama jezgri oraha i listićima tratinčice. Posolite i popaprite, zalijte uljem i limunovim sokom, pažljivo izmiješajte. Salatu ponudite ukrašenu cvjetnim glavicama tratinčica.

Namaz od tratinčice


Sastojci

 • 150 g listova tratinčice
 • 2 žlice majoneze
 • 1250 g  svježega kravljeg sira
 • vlasac
 • sol

Priprema

Listove tratinčice sitno nasjeckajte, a sir zdrobite vilicom, posolite i izmiješajte s mjonezom. Smjesu dobro izradite pa u nju umiješajte sjeckane listiće tratinčice i sitno narezani vlasac. Ponudite uz svježi crni kruh ili krekere

Fritaja s tratinčicom

Sastojci

 • 200 g listova tratinčice
 • 1 mala glavica luka
 • 2 žlice mlijeka
 • 4 jaja
 • 2 žlice ulja
 • sol i papar

Priprema

Mlade listove tratinčice kratko prokuhajte u vodi pa ih dobro ocijedite. Na ulju prepržite sitno nasjeckani luk, dodajte listove tratinčice i zajedno kratko pirjajte. Posebno istucite jaja s mlijekom, posolite i popaprite, prelijte preko povrća i zapecite s obje strane.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Tatjana Bobanović

Piše Tatjana Bobanović

Tatjana Bobanović, zaljubljenica u prirodu, autorica je niza popularnih članaka o samonikome jestivom i ljekovitom bilju te gljivama, hrani iz prirodnoga vrta (Vrt Večernjeg lista, Lovački vjesnik itd.). Znanje crpi iz zajedničkog života i rada s jedinstvenim autorom slavne Enciklopdije samoniklog jestivog bilja Ljubišom Grlićem. Priredila je i njezino treće dopunjeno izdanje (2005.).

6 komentara

 1. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (2): tratinčica,… […]

 2. […] Slasti samonikloga bilja u proljeće (2): tratinčica,… […]

 3. […] o samoniklome jestivom bilju, kako o tratinčici, mišjakinji, radiču, rusomači itd., možete pročitati u priručniku Enciklopedija samoniklog […]

 4. […] o tratinčici, mišjakinji, radiču ili maslačku, rusomači, koprivi, mišjakinji i drugome samoniklome jestivom […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.