Slasti samonikloga bilja u proljeće (1)

Još prije više od dvije tisuće godina, čuveni grčki liječnik Hipokrat rekao je da hrana treba biti lijek a lijek hrana, pa iako se još u ne tako davnoj prošlosti ta preporuka zanemarivala, u današnje se vrijeme sve više ljudi zbog zdravstvenih problema, zbog trenda povratka prirodi i tradicionalnim vrijednostima ili gastronomske znatiželje vraća primjeni te drevne mudrosti, sakupljajući i pripremajući za hranu ili lijek samoniklo bilje.

Za kalendarski vam ulazak u proljeće, čim se počne zelenjeti, darujemo vam jedinstven zeleni serijal, poučni vodič iskustva, znanja i majstorskoga pera o samoniklome bilju odnosno o biljkama al ii, što je ipak rijetkost, kako da pripremite tu blagoslovljenu hranu iz prirodnoga vrta.

Odlučite li nabrati nešto samoniklog povrća u prirodi, svakako se morate držati nekih pravila za branje te uvijek imajte na umu da darovi prirode nisu neograničeni! Čuvajte prirodu i ne berite prekomjerno i vodite računa o propisima. Više o samoniklome jestivom bilju možete pročitati u priručniku Enciklopedija samoniklog jestivog bilja nenadmašnoga autora Ljubiše Grlića.