Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Pozivnica 8. lipanj 2018.

Škrletom na Gradecu do novoga ljetnog hit vina?

Dani otvorenih butelja startaju u petak 8. lipnja 2018. – škrletom. Svoje škrlete zagrebačkoj će publici predstaviti osmoro vinara iz Udruge Škrlet Moslavina – Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić. Udruženim snagama pokušavaju, tumeče, povećati vidljivost i prepoznatljivost autohtone sorte škrlet i brendiranju njegova zavičaja Moslavine kao vinske i turističke destinacije.

Smatraju se kako je Udruga Škrlet Moslavina primjer uspjele smjene vinarskih naraštaja: očevi su uspjeli revitalizirati lokalnu, gotovo nepoznatu autohtonu sortu, a djeca, katkad već I treću naraštaj, ulažu znanje, strast, znanje i kreativnost. Škrlet, iskreno vino, to zaslužuje, dodaju.

Urednica Oblizeka Božica Brkan s jankom i dragomkezele na njihovu štandu na nedavnoj Prvoj reviji najboljih vina Zagrebačke županije u Hotelu Westin (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Urednica Oblizeka Božica Brkan s jankom i dragomkezele na njihovu štandu na nedavnoj Prvoj reviji najboljih vina Zagrebačke županije u Hotelu Westin (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Škrlet još zovu škrtec, vinek žuti, ovinek slatki, osukač, maslec, žutak, a staro moslavačko ime mu je i žuti ovnek, koje je dobio jer mu grozd nalikuje ovnovoj glavi. Zato je zaštitni znak udruge stilizirana glava ovna.

Saša Zec, enolog i promotor vina i vinarstva, jedan od organizatora Dana otvorenih butelja na Gradecu, svojevrsne zagrebačke ljetne vinske špice kaže:

Škrlet bi definitivno trebao biti više prisutan i imati bolji tretman na hrvatskoj vinskoj sceni, posebice turističkim krajevima. Vinari ulažu puno energije u promociju sorte i vrlo inovativno pristupaju vinifikaciji škrleta pa osim unaprijeđenih klasičnih izdanja uspješno se igraju s predikatima i pjenušavim vinima.

Suprotno trendu iseljavanja iz Hrvatske mladi su moslavački vinari odlučili kroz vinski i seoski turizam vratiti život na selo. Uostalom, život i rad u prirodnom okruženju nešto je čemu teži sve više ljudi na svijetu pa se za njih može reći da su u trendu.

Škrlet je blago na stolu, kako uz kontinentalna tako i uz mediteranska jela (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Škrlet je blago na stolu, kako uz kontinentalna tako i uz mediteranska jela (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako nepoznat široj javnosti, prema tvrdnji vinskih stručnjaka škrlet  ima potencijal i za kratka i srednja odležavanja do pet godina. Prema mišljenju sommeliera Tome Jakopovića riječ je o vinu koje je veliki prijatelj hrane, i kontinentlane, ali i mediteranske kuhinje, tjestenine i laganih rižota i vrlo je zahvalna sorta za ugostiteljstvo.

Janko Kezele, predsjednik Udruge Škrlet Moslavina, ističe:

Jedino udruženim snagama nas vinara, vinskih znalaca te predstavnika lokalne vlasti i turističkih zajednica možemo pridonijeti da moslavački turizam i škrlet postanu široko prepoznatljivi.

S jednoga od kušanja i ocjenjivanja škrleta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S jednoga od kušanja i ocjenjivanja škrleta (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pokrovitelj manifestacije na Gradecu Turistička zajednica grada Kutine velike nade ulaže u turističke prednosti moslavačkog kraja, među kojima je svakako škrlet, koji ima sve kvalitete da postane novo ljetno hit vino.

Objavljeno 8. lipnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/najskrlet-2017-skrlet-je-vinarije-vostinic-klasnic-22118

http://oblizeki.com/skrlet-iz-vinarija-miklauzic-trdenic-i-miksa-autohton-sa-znakom-obrta-s-tradicijom-7527

http://oblizeki.com/moderni-moslavacki-oblizeki-za-poslije-wellnessa-17547

http://oblizeki.com/moslavina-domaja-skrleta-postaje-i-zemljom-dobrih-pjenusaca-6269

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.