Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 3. prosinac 2019.

Škrlet u jelima i desertima na način chefice Danijele Crnjak Andri

Na Večeri škrleta i moslavačke kuhinje u Popovači, uz predstavljanje zajedničkoga vina PO Škrlet posljednjega dana studenoga 2019. nedostajala mi je kotlovina sa škrletom i  uz šrklet. Već godinama uzaludno pripovijedam da se za one koji nikad nisu bili, Zagrepčane primjerice ili za umirovljenike koji se rado sjećaju mladosti organiziraju jednodnevni izleti na popovački sajam, najljepši pijac mojega djetinjstva koji se održavao prve subote svakog mjeseca, te da se tamo, uz odojčetinu i janjetinu s ražnja te roštilj, kuša slavna popovačka sajamska kotlovina. Reinterpretaciju jedne takve prije više godina izveli smo u voloderskoj Moslavačkoj kleti na VIP Moslavačkom objedu, koji sam osmislila s više slijedova u teller-sistemu za četrdesetak gostiju, a uz našu sjajnu priču odlično izveli domaćini sa po komadićem svinjskog kotleta, kobasice, krumpira, povrća, a uz koju je Marko Miklaužić sljubio lijepi škrlet. Propuštena je još, uvjerena sam, još jedna prilika za kotlovinu, pogotovo jer je i danas najpoznatili moslavački kotlovinski šešir, onaj obiteljski već u najmanje trećem naraštaju, također uglednoga škrletara Drage Kezelea i njegova šumećanskog selskog turizma.

Izvan šatora sa škrletom: kad li će taj krapec v procep? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ali, zato je kao iznenađenje poslužen rižot s kvarnerskim plodovima mora, koji se doduše također, kao i bijela riba, bijelo meso… dobro sljubljuju sa škrletom. Srećom, bio je tu, samo izvan svatovskoga šatora, i očekivani šaran pečen u rašljama, krapec v procep, gulaš od divljači koji su skuhali lovci i gulaš od divljači iz Moslavačke priče (koja i uzgaja divljač!), domaći naresci i savijače iz OPG-a i drugo.

Najdojmljiviji je, nadam se i masi publike, bio stol bistroa Kod bake iz Kapelice, Garešnica, za koji je maštovita chefica Danijela Crnjak Andri osmislila dva slana i dva slatka jela reinterpretirajući odnosno dekonstruirajući i rekonstruirajući poznata jela nacionalnoga i svjetskog stola s namirnicama koje su svima poznate i u Moslavini omiljene, ali nesvakidašnjim postupcima i s neizostavnim škrletom.

Divljač na način Moslavačke priče: konobar Emanuel Grubešić i mladi Ožetski, Ivan (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Već smo iskušali njezino viđenje tradicije iz novoga ugla bilo da se radi o slatkovodnoj ribi na moslovački način, bilo o kulinarskim izletima u novu kuhinju s njom i s, recimo kontinentanim turopoljskim tartufima.

Štand OPG Bistrički iz Strušca: narezivanje domaće moslavačke dimljene šunke ovjekovječit  će Božica Brkan i Oblizeki (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

Dok je Zdravko Andri, voditelj poslovanja, s osobljem dovršavao jela pred publikom, razgovarali smo i o tome kako ne poslužuju više u plastici nego u papirnatome posuđu i s drvenim priborom, što oslikava smjer kamo ide i kamo je odmakao ovaj moslavački restoran. Uvjerila sam se odmah kako je najavljen orzoto s telećim filekima – dakle, ječmena kaša koju možete zamijeniti i rižom – kao što je prošle godine pijetao u škrletu na tragu slavnoga francuskog coq au vin, zbunio jelce koji su nakanili uživati u tradicionalnim – špekfilekima.

Ekipa bistroa kod bake: Zdravko Andri s ekipom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vrlo ukusna inačica Stroganoffa, trakice piletine i povrća sa škrletom, posluženi su sa zelenim i bijelim rezancima, a  nije nedostajalo ni slatkoga – kocke sa škrletom (nisu se dospjele stegnuti), i odlična pjenica sa škrletom. Nismo propustili raspredati koliko je u tim zanimljivim jelima krasnoga mladog, svježeg vina, bogatog i alkoholom i kiselinama; zatim kako se ponio u njima. Očekivano, na kraju ni u uobičajenoj priči oko stola nismo uspjeli riješiti neizostavnu dvojbu pri kuhanju s vinom: je li jelima pripremljenim sa škrletom bolje sljubivati također škrlet ili neko drugo vino? Osim da svakako moraju biti dobra.

Nedostajali su mi  vankuši, vajnkuši, vanjkuši, jastuki, jastuci i bele devenice, bele kobase, brašnjače koje upravo ovoga tjedna Grad Ivanić Grad javnosti predstavlja kao zajamčeno tradicionalne specijalitete, a osigurana je i proizvodnja te ih kao suvenir kane nuditi u društvu bučina ulja i – škrleta. Kao mala Moslavka sa strane, zaljubljena u svoj zavičaj, svemu tome jako se veselim, s radošću ću kušati i, gdje treba, ovako grintati.

Orzot od fileka sa škrletom

Orzot odnosno ječmena kaša s telećim filekima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

ječmena kaša (kuhana u povrtnom temeljcu)
teleći fileki (narezani na trakice)
povrće narezano na rezance (tikvice, paprika žuta,)
jabuka
luk, češnjak, sol, papar
škrlet

Priprema

Ječmenu kašu skuhajte u povrtnom temeljcu. Teleće fileke narezane na trakice prodinstajte s lukom i češnjakom, pa im dodajte i povrće ( tikvice, žuta paprika) narezano na rezance te na kraju oguljenu jabuku, začinite i dodajte škrlet da ishlapi alkohol. Na kraju promiješajte i prema žeji poslužite s ribanim sirom. Namirnice upotrijebite u omjerima prema ukusu.

Stroganoff od piletine i škrleta

Piletina sa škrletom kao Stroganoff sa širokim rezancima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Stroganoff na način bistroa Kod bake sa zelenim rezancima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

2 glavice luka
50 g maslaca
400 g pilećih prsa bez kosti
10 malih kiselih krastavaca
2 mrkve
1 svježa crvena paprika
200 g šampinjona
1 žlica senfa
2 dl škrleta
1 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar

Priprema

Pileća prsa narezana na trakice i prodinstajte ih sa šampinjonima narezanim na ploške sa sitno sjeckanim lukom na maslacu, pa dodajte na rezance narezanu mrkvu, crvenu papriku, a na kraju dodajte i sjeckane krastavce, senf, vrhnje za kuhanje i škrlet da ishlapi alkohol te začinite prema ukusu. Poslužite sa širokim rezancima, zelenim ili bijelim, a možete i s rižom, kako se poslužuje tradicionalni Stroganoff.

Škrlet-kocke

Vrlo slatko, ali ukusno, nije se dospjelo stvrdnuti u kocke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Sirup
1 l škrleta
1 g šećera
5 dl škrleta
200 g škrobnoga brašna
sitni šećer prema potrebi

Priprema

Skuhati škrlet i šećer da se zgusne u sirup. Odvojeno skuhajte škrlet i škrobno brašno. Zatim pomiješajte smjesu i sirup i kuhajte još 45 min. Zatim nalijte u kalup, ohladite i zatim narežite na kocke, uvaljati u sitan šećer i rasporedite u ukrasne košarice.

Pjenica od škrleta

Škrlet utoček u čašu, ali u pjenicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Škrlet utočen u čašu, ali u pjenicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

4 jaja
5 žlica šećera
sok 2 limuna
naribana korica 1 limuna
1 vrećica želatine
1/8 l škrleta
dekoracija po želji

Priprema

Na pari istucite jaja sa šećerom, p dodajte ribanu limunovu koricu, limunov sok, škrlet i 1 vrećicu želatine prema naputku na vrećici. Rasporedite u laše i hladite te ukrasite.

Objavljeno 3. prosinca 2019.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.