Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 15. travanj 2017.

Sirnica iz Solina za uskrsni stol

Nitko ne zna zašto svečani kruh-kolač iz južnijih hrvatskih krajeva, uzmorskih i otočkih ponegdje zovu pincom, a ponegdje sirnicom, iako ne sadržava baš ni malo sira.

Nitko također ne zna zašto fino pecivo, obično ukrašeno jajetom, zovu golub ili holuba, jer je oblikom obična ili četverostruko upletena pletenica.

Upravo podsjećamo uz ovogodišnji Uskrs ne na neku od naših kontinentalnih svetešnih lebovina, nego na uskrsni svečani kruh kakvim se Udruga Solinjana predstavila na 11. Babičinim kolačima u Donjoj Stubici, već drugu godinu zaredom. Ostale ljepote s njihova stola tek slijede.

Dio članova udruge Solinjani za svojim mediteranskim stolom na gostovanju u Zagorju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dio članova udruge Solinjani za svojim mediteranskim stolom na gostovanju u Zagorju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sirnice

Sirnica iz Solina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sirnica iz Solina (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 kg brašna
 • 8 jaja (posebno bjelanjak, a posebno žutanjak)
 • 300 g šećera
 • 160 g masti
 • 160 g ulja
 • 3 digo kvasca
 • 2,5 dl toplog mlijeka
 • 2 žlice maraskina
 • 2 žlice kruškovca
 • mirisa za sirnice
 • nastrugana korica od 2 limuna i 2 naranče
 • 4 vanilije šećera

Sastojci

Svu količinu brašna prosijte i u sredini načinite udubinu. Postupno dodavate ostale sastojke. Zamjesite glatko tijesto i pustite da raste na toplom mijestu otprilike 3-4 sata. Zatim razdijelite tijesto na hljepčiće teške 250-300 g, koje opet dobro promijestite.  Hljepčiće  položite na uljeni papir, poredajte u škrovade (tepsije), pokrijte bijelom krpom, a onda i vunenom i ostavite na toplom mjestu 2-3 sata. Kada se hljepčići dovoljno dignu, otrkijte ih i ostavie tako kretko vrijeme, svaki presiječecite tupom stranom noža ili nožicama u tri, ne suviše duboka reza, premažite tučenim žumanjom, pospite krupno tučenim šećerom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 25 min.

Uskrsna pletenica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Uskrsna pletenica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nije naodmet

Od istoga tijesta možete isplesti nekoliko manjih pletenica i ukrasiti ih kuhanim jajetom ili pisanicom.

Objavljeno 15. travnja 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pinca-sirnica-recept-323

http://oblizeki.com/kastelanska-torta-smokvenjak-rafioli-i-krokanat-babicini-kolaci-iz-solina-18385

http://oblizeki.com/babicini-kolaci-11-put-u-subotu-u-donjoj-stubici-20261

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

 1. vera# 16.04.2017. u 10:19

  Blagoslovljen vam Uskrs i svaki zalogaj koji ste nam podarili da napravimo sami te isprobamo odlične kolače i recepte.
  hvala vam i pozdrav lijep. Vera

 2. Jasmina Ružić# 17.04.2017. u 09:09

  Sretan Uskrs! Zanima me,da li bjelanjci idu u sirnicu,jer ne znam da se uglavnom koriste žutanjci i eventualno koje cijelo jaje. Ako idu bjelanjci,da li se istuku, pa dodaju tjestu? Zahvaljujem,Jasmina Ružić

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.