Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Stare recepture 13. listopad 2020.

Šipak pasje ruže iz zagorske živice u čaj i pekmez

Prijateljica, kajkavska pjesnikinja i medicinarka iz Bistre Vera Grgac poslala mi je WhatsAppom fotke svoga nekidašnjeg ulova: krasnog dozrelog šipka, odnekud iz živice na svojem polju. Pjevušeći kao šipak pun koštica, tako je puna veselja – ne znajući odnosi li se to na ovaj šipak divlje, pasje ruže, lat. Rosa canina L. ili na onaj šipak, nar, mogranj, zrnati šipak, granat, granat-jabuku, lat. Punica granatum – prisjećala sam se kako sam onih godina, ratnih, kada smo uređivali po svome Miljenkovu širinsku očevinu, pa sam dio očišćene živice pustila u svoju šumicu, a uz susjedov plot da se razraste šipkov grm, koji je tako cvao da je sve mirisalo. Ne sjećam se da je dozrijevao šipcima, ali ako jest, i njih, kao i cvijet, brala po grančicu za svoju i moslavačku i zagrebačku vazu.

Plodovi šipka ubranog u zagorskoj živici (Fotografija Vera Grgac / Oblizeki)

Čaj, ako ne lipu, pijem šipkov ili mješavinu šipka i hibiskusa iz vrećice, iako se sjećam kako se nekad brao i za čaj, a i za pekmez. Rubinskicrven, opisuju ga danas puneći youtube filmovima kako se šipak bere posve zreo, čisti, pere, pa kuha da omekša, pa istiskuje i višekratno melje ili pasira te, prije nego što mu se dodaje šećer, propušta kroz nekoliko vrlo sitnih sita ili platna, kako bi se očistio od mnogobrojnih, vrlo neugodnih dlačica, zbog kojega šipak zovu i srbiguzom. Vidjela sam da pekmeza od šipka ima u prodaji te da sadržava više šećera nego šipkova ploda, a katkad šipak pomiješaju i u marmeladu sa šljivama, jabukama, dunjama…  Pa pune buhtle, krafle, palačinke ili mažu na kruh. Uz one od onog drugoga šipka, kušala sam i vino i liker od toga našeg, samo divljeg šipka.

Grm pasje ruže pun plodova (Fotografija Vera Grgac / Oblizeki)

Grm pasje ruže pun plodova, detalj (Fotografija Vera Grgac / Oblizeki)

Vera javlja da ne kuha/peče pekmez od šipka, nego očistivši ga i samljevši ga u flajšmašini, raspoređena na papiru za pečenje, masnome da ne propušta kiselinu odnosno C vitamin, na plehnatim protvanima šipak polako suši na kaljevoj peći. Samo ga povremeno promiješa. Može se, poručuje, sušiti i u pećnici, ali na temperaturi ne višoj od 50 ºC. Važno je da šipak bude posve suh, pa ga onda pakira u papirnate škrnicle ili u staklenke s plutenim čepom.

Vera Grgac s knjigom u kojoj je opisala kako je njezina baka brala i pripremala ljekovito bilje (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Mljevenje zrelog i čistog šipka prije sušenja za čaj (Fotografija Vera Grgac / Oblizeki)

Sušenje na zraku mljevena šipka za čaj (Fotografija Vera Grgac / Oblizeki)

U svojoj istraživačkoj i povijesnoj knjizi Majkina vraštva, vračejne i vračiteli, Kajkaviana 2019. Vera Grgac na svojoj bistrajnskoj kajkavici piše:

Šipek, divja rouža – šipak
(lat. Rosa canina L.)

Šipka morete najti v sakem grmu, sikout ga je i po šume i po polu. Ima liepe cviete – divje rouže, belkaste ili rouze farbe. Jake liepe diši, ali ima i jake pikouče trjne. Majka je nala reči da je šipek roua tera ima trn, a deda je znal prideti da trn ima roužu, a jene i druge je istina!

Šipek je najbolše brati v jesen da čiste dozrieleje poklam mraza. Ounda ga psušiti, semleti ili stouči v moužaru, a more i ciel ostati.

Od friškega šipka moči je napraviti pekmez, a od cvietne latic more se napraviti i liker. Šipkov čaj je naviek zdrav:
– dobre ga je piti da trbuh boli;
– majka ga je znala skuhati na bielem vinu, i to bi pil onaj ki je imal pruolev; ovak je napravila: diela je šaku šipka na liter bielega vina i kuhala tak da je kipele deset minuot. To je male postale, ounda je precedla i pile se je tuople.

Pekmez od šipka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čaj i pekmez od šipka, tako starinski, tako zamamne boje, mirisa i okusa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 13. listopada 2020.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.