Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. travanj 2016.

Selski turizam Kezele: slasna proljetna izmišljancija s vršcima mlade koprive

dobrila_01naslovnaDođemo prošle nedjelje (ne prvi put) s prijateljima Morićima (koji su prvi put) u Šumećane i krenemo u šumu Staru Marču (svi prvi put), poučnom stazom dugom 2300 metara. Šuma miriše, ptičice pjevaju… Treba češće obilaziti i poučnu stazu i šumu u različita godišnja doba.

A odatle, stazom, naiđe Dobrila Kezele, supruga Dragina i mama Jankova, u gumenim čizmama i s vrećicom koprivničinih vršaka, gotovo pa još rosnih. Ne da se nagovoriti da se vrati s nama brati još jutarnjih kopriva.

Predlaže da mi prošetamo, a ona će dotle prirediti neku svoju izmišljanciju. Mislim da sam čula mišanciju, ali… Prošetasmo oko sata, pa obiđosno konje do objeda s moslavačkim (izložbenim!) stolom, a nas dočekuje Dobrila iznoseći iz vanjske, dvorišne krušne peći nešto što izdaleka nalikuje lazanjama. A miriše…

Dobrila Kezele s tek ubranim vršcima mlade koprive i nas dvije prijateljice Živanom Morić i sa mom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobrila Kezele s tek ubranim vršcima mlade koprive i nas dvije prijateljice Živanom Morić i sa mom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I prije nego što iznesoše juhu, bistro povrtnu i krem od korive, poslužiše nam izmišljanciju s vršcima kopriva. I sama Dobrila sjedne jesti s nama. A nama drago, osobito kad joj iskreno možemo reći da je to što jedemo – baš fino. Bolje od standardnih povrtnih lazanja s bešamelom.

Pečena, vruća Još bolja nego što izgleda (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Pečena, vruća još bolja nego što izgleda (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ona se radosno prisjeća nadahnuća za izmišljanciju ovoga puta. Sklona im je! Tako su ovdje na Selskom turizmu Kezele nastala mnoga zanimljiva inovativna jela i pića, osobito voćni likeri, te oživjela već zamrla, ponajprije moslavačka.

Dobrila i Drago Kezele bili su nam sjajni domaćini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobrila i Drago Kezele bili su nam kao i uvijek sjajni domaćini (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kezeleovi su se tu snašli kao riba u vodi, a osobito Dobrila, koja je kao radoznala i poduzetna postala najprije medicinska sestra, pa vlasnica salona za njegu i ljepotu i seolskoga turizma, a uza sve to i maštovita i vrlo talentirana keramičkarka.

Da vidimo što smo to spremili, kaže Dobrila i podijeli jelo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da vidimo što smo to spremili, kaže Dobrila i podijeli jelo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Za djetinjstva u Vojvodini, vu ten Somboru ako se ne varam, Dobrilina baka Jela sa Zlatibora djeci bi rado pekla mlince, a sjeća se kako bi ih svježe pečene uvijala kao palačinke, pa škarama (!) rezala malo šire od prsta i potom kuhala u mlijeku sa slanim sirom i kajmakom… I u Kezelovih se mlinci ne kupuju gotovi nego se peku u restoranu i baš su ukusni. S patkicom, recimo.

Mladi gazda Janko Kezele pred ulazom prije najveće podnevne navale gostiju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mladi gazda Janko Kezele pred ulazom prije najveće podnevne navale gostiju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Otkrit ću vam da se novo vegetarijansko jelo – mladi Janko Kezele je vegetarijanac! – odmah našlo (ono što je preostalo!) i u njihovoh nedjeljnoj ponudi na velikim šeširima za kotlovinu, što je inače povijesni izvor obiteljskoga ugostiteljstva u obitelji Kezele, zajedno s divljači s diganim knedlima kuhanim na pari, patkom pečenom na ražnju s mlincima (onim istim!), heljdinom kašim i crvenim zeljem, pa teletinom ispod peke s krasnim povrćem puricom ispod peke, piletinom pohanom u sjemenkama s, ako se ne varam, dobrim starinskim rizibizijem a ne mondiš rižotima, pa faširancima s pire krumpirom, pa šaranom s rašlji s krumpir-salatom, pa kojekakvim roštiljem i vegetarijanskim jelima, pa na drugom stolu s brat bratu desetak vrsta salata.

Dobrilina izmišljancija s mladim koprivinim vršcima

Još bolja nego što izgleda (fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još bolja nego što izgleda (fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci (za 1 manji protvan)

 • oko 250 g pečenih mlinaca
  300 g svježga kravljeg sira
  150 g vršaka kopriva
  2 jaja
  2 dl kiselog vrhnja
  8 dl mlijeka
  1 dl mineralne vode

Priprema

Izmiješajte u kremu sir, jaja i vrhnje te mlijeko. Stavite u posudu za pečenje red pečenih mlinaca, zalijte ih nadjevom po kojem rasporedite dio vršaka kopriva. Prekrijte mlincima. Zatim složite slijedeći red, pa kremu i redajte red po red mlinaca i kreme te vršaka koprive dok ne potrošite sve sastojke. Zatim po vrhu rasporedite lijepe vrškove kopriva. Pred kraj pečenja prelijte još sa 1 dl mineralne vode kako bi jelo bilo rahlije.

Dobrila Kezele u jednom od dijelova obiteljske zbirke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobrila Kezele u jednom od dijelova obiteljske zbirke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije naodmet

Jedući smo lamentirali bi li jelo bilo bolje da su koprive bile blanširane te da ih je bilo više. Po mojemu, bilo je sve taman.

Dobrila i Drago pred starom kućom u koju smjestiše mlin i priču o njemu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dobrila i Drago pred starom kućom u koju smjestiše mlin i priču o njemu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sljubljivanje

Dakako da smo lamentirali o piću uz izmišljanciju s koprivama. Pili smo odličan mladi škrlet Kezeleovih.

Na kraju i kuharice ogladne (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na kraju i kuharice ogladne (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 19. travnja 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/kotlovinski-sesir-poziva-na-selski-turizam-kezele-17564

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/zeleni-koprivini-rezanci-gospode-mirjane-iz-koprivnice-15057

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-2-tratincica-belis-perennis-l-1518

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-5-kopriva-1599

http://oblizeki.com/slasti-samonikloga-bilja-u-proljece-7-cicak-lat-arctium-lappa-l-1657

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.