Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 28. listopad 2017.

Sedmi Zagorski Chef Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec

Tomislav Šimunić iz Hotela Matija Gubec iz Stubičkih Toplica pobjednik je 7. Zagorskoga Chefa, priredbe koju odmilice zovu i Chtefom, održanoga upravo u njegovu hotelu u utorak, 24. listopada 2017. Za hotel koji se nastoji vratiti vlastitoj boljoj prošlosti i njegove sadašnje i potencijalne goste – odlična vijest. Pripremio je glavno jelo Purica na paše i desert Orahova fantazija.

Na pobjedničkom postolju pridružili su mu se drugoplasirana, jedina djevojka na natjecanju, Nikolina Kranjčec iz Bluesun Hotela Kaj iz Marije Bistrice, koja najavljuje kako bi mogla postati i prva Zagorska chefica, to prije što je iz hotela u kojem radi dosad najviše najbolje plasiranih na ovome natjecanju, te trećeplasirani Jakov Mirt iz Termi Jezerčica.

Pobjednik je pripremao pobjedničko jelo i flambiranjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednik je pripremao pobjedničko jelo i flambiranjem (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tako su ocijenili kuhari Tomislav Špiček, Slavko Večerić i Dražen Đurišević ocjenjujući izgled, miris, okus preciznost kuharskih tehnika, obrada, maštovitost u kreiranju, tematska sljedivost i harmoničnost jela.

Sedam bregova, sedam rijeka, sedam gradova, sedam kuhara

U znoju lica svog i u pari: chef Mislav Božić, jedan od natjecatelja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U znoju lica svog i u pari: chef Mislav Božić, jedan od natjecatelja (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na natjecanju u pripremi glavnoga jela i deserta ove godine sa zadanom temom zagorskoga purana i oraha sudjelovali su i i Mislav Božić, Hotel & Restoran Villa Magdalena; Mirko Ljubić, Restoran Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice; Matteo Klasić, Restoran Dunav, Sveti Križ Začretje i Zdravko Semenski, Pivnica i restoran Punkt.

Župan Željko Kolar, a niti urednica Oblizeka Božica Brkan, nisu propustili fotografirati se s pobjednicama Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Župan Željko Kolar, a niti urednica Oblizeka Božica Brkan, nisu propustili fotografirati se s pobjednicama Babičinih kolača (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Po tradiciji, ogledalo se baš sedam kuhara slijedom marketinške Bajke na dlanu sa zagorskih sedam brda, sedam rijeka i sedam gradova. Priredbu su pratila predstavljanja gastropriredbi Babičini kolači i Štruklijada te degustacije i brojnih zagorskih prozivoda poput meda, vina i bučina ulja OPG Mladena Cesarca koje se na nedavnom 7. ocjenjivanju bučina ulja sjeverozapadne Hrvatske dvostruko pozlatilo.

Kao na slici starih majstora - ocjenjivački sud slijeva nadesno Slavko Večerić, Tomislav Špiček i Dražen Đurišević (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kao na slici starih majstora – ocjenjivački sud slijeva nadesno Slavko Večerić, Tomislav Špiček i Dražen Đurišević (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako snimajući kuhare i jela te prikupljajući novinski materijal za Oblizeke, jednoga od medijskog pokrovitelja Zagorskoga chefa, nisam uspjela kušati doslovce ni jedno od ukupno 14 jela, mogu se jedino uzdati u sud ocjenjivača i izjavu predsjednika stručnoga ocjenjivačkog suda Tomislava Špičeka kako je, kako mi je rekao, zadovoljan idejama i osobito izvedbom jela (namirnice dobro obrađene, začinjene…) te kako bi ih jedino valjalo doraditi, ponajprije oduzeti previše, bilo prekobrojne namirnice i ponegdje praviše različitih vrsta začina, katkad nekarakterističnih za zagorski kraj.

Zagorski puran tri od sedam tema

Zagorski puran na tanjuru i - procjetaov (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zagorski puran na tanjuru i – procjetao (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Čitajući recepte prije nego što sam vidjela izvedbe, stekla sam dojam kako se, djelomice i stoga jer se ponavljaju zadane namirnice (puran već treći put!) ne računajući već same nazive jela i slastica, ponavljaju neke već viđene ideje, primjerice puretina – Zagorci bi rekli puranina – nadijeva mlincima. K tome još i pureća prsa, pogotovo kad nisu od zagorskoga purana, a koja su poslovično dojadila Bogu i ljudima. Ocjenjivački je sud pokazao kako sam vrlo omiljen batak ne mora značiti i višu ocjenju. Prava pitanja u pravom kontekstu katkad ispadnu i zbunjujuća rešetanja.

Ana ??? s kuharima i kuharicom na natjecanju za 7. Zagorskog Chefa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Utvrđivanje gradiva: voditeljica projekta Ana Pavić iz Krapinsko-zagorske županije s kuharima i kuharicom na natjecanju za 7. Zagorskog Chefa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također me silno zanima koliko će se jela s natjecanja Krapinsko-zagorske županije, a osobito pobjedničko, moći stvarno naručiti u restoranima. Smisleno bi bilo, čini mi se, da se do 8. Zagorskog chefa i novoga pobjednika pobjedničko jelo može jesti posvuda po Zagorju.

Sretan susret suradnika nakon više od 10 godina: Pobjednik Tomislav Šimunić i medijska porkoviteljica Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sretan susret suradnika nakon više od 10 godina u zvjezdanoj prašini: pobjednik Tomislav Šimunić i medijska pokroviteljica Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Također bi bilo korisno i kada bi kuhari mogli međusobno kušati jela, a osobito kada bi im se mogli pridružiti i kuhari koji se ne natječu i koji od najboljih, osobito najmlađe generacije, imaju i što naučiti. Gosti Zagorja mogli bi se također uzdati kako će, osim standardnoga zagroskog, k tome i zaštićenog purana, moći kušati i različite nove, ali ne manje fine izvedenice.

Tko je najnoviji najbolji Zagorski chef?

Prva pobjednička izjava za medije: Tomislav Šimunić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prva pobjednička izjava za medije: Tomislav Šimunić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tomislav Šimunić rođen je 1974. u Zagrebu, školuje se u Oroslavju, a 1988. upisuje srednju ugostiteljsku školu u Zaboku, smjer kuhar. Profesora Ivan Majsec potiče ga da sudjeluje na gastronatjecanju te eksponatom polupečeni goveđi roostbeaf na proljetni način osvaja zlatnu medalju.  Prvi mu je posao bio u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, gdje radi dvije godine, pa otuda počinje njegovo stjecanje znanja iz kuharstva :.1995. prelazi u rehabilitacijski centar u Stubičkim Toplicama; 1996. u zagrebački hotel International kao prvi kuhar; 2001. prelazi u hotel Sheraton kao prvi kuhar; 2003. odlazi u hotel Palace u Zagrebu gdje sudjeluje u radu i stvaranju gotovih prehrambenih proizvoda za široku potrošnju na čelu s Ivicom Štrumlom; 2003. na natjecanju Zlatna maslina u Puntu na otoku Krku osvaja prvo mjesto i Zlatnu maslinu, a dvije godine sudjeluje na Velesajamskom kupu kuhara te na Štruklijadi u hotelu Phoenix u Sesvetama sa zapaženim rezultatima; 2005. u Restoranu Stara vura na zagrebačkom Gornjem gradu postaje šef kuhinje; 2006. godine prelazi u hotel Phoenix u Sesvetama; 2008. ponovno se vraća u Zagorje kao voditelj kuhinje u Hotelu i dvorcu Gjalski u Zaboku odakle nakon zatvaranja hotela odlazi ponovno u Zagreb gdje radi po manjim hotelima i restoranima da bi se 2014 ponovno vratio u svoje rodne Stubake, u hotel Matija Gubec gdje uspješno vodi kuhinju.

Pobjednički menu Tomislava Šimunića, Hotel Matija Gubec Stubičke Toplice

Glavno jelo: Pura na paše

Starinsko zagorsko jelo na nov, ovaj puta pobjednički način (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Starinsko zagorsko jelo na nov, ovaj puta pobjednički način (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci (za 4 osobe)

600 g purećih prsa
300 g domaćih mlinaca
sol
papar
150 g cikle

100 g domaće masti
100 g maslaca
400 g koprive
1 dl vrhnja za kuhanje

Priprema

Tradicionalno zagorsko jelo spojio sam u jednu cjelinu podsjetivši da su se purice hranile koprivom i posluživale s mlincima i salatom od cikle te ih prezentirao na malo drugačiji način.

Desert: Orahova fantazija

Zamaman (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zamaman (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

Parfe

 

1 biskvit od oraha
3 žutanjka
5 dl mlijeka
50 g želatine
1 vanilin šećer
3 dl šlaga
200 g čokolade
0,5 dl ruma
100 g mljevenih oraha

Oraščići

150 g glatkoga brašna
200 g oraha
1 prašak za pecivo
100 g šećera u prahu
150 g margarina

Priprema

Biskvit izrežit eu želeni oblik, a od preostalih sastojaka načinite parfe kremu te punite kalupe u koji ste stavili biskvit. Oblikujte oraščie i njima ukrasite parfe te ddatno urkasite čokoladom.

Vice Zaroska chefica Nikolina opisuje svoje jelo ocjenjivačkome sudu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Vice Zagorska chefica Nikolina Kranjčec, jedina natjecateljica, opisuje svoje jelo ocjenjivačkome sudu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 28. listopada 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Tko će biti 7. Zagorski chef?

 

Najbolje ocijenjena bučina ulja s OPG-a Cesarec Mladen iz Oroslavja

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/kokos-hrvatica-iz-zagorskoga-trnaca-raritetna-inspirativna-i-ukusna-18489

http://oblizeki.com/gastronauti-u-zagorskoj-jesenskoj-bajci-1596

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/zagorski-chef-ili-moze-li-i-zagorska-patka-uzletjeti-poput-zagorskog-purana-7748

http://oblizeki.com/7-babicini-kolaci-13-travnja-2013-u-klanjcu-9647

http://oblizeki.com/najbolji-zagorski-strukli-na-struklijadi-i-trezi-put-su-oni-restorana-rody-13216

http://oblizeki.com/6-struklijada-u-mariji-bistrici-13176

http://oblizeki.com/bagremov-med-zagorskih-brega-tako-djevicanski-11901

http://oblizeki.com/aronija-bez-dodataka-nije-fina-ali-je-takva-najzdravija-11955

http://oblizeki.com/meso-zagorskih-brega-oznacuje-zagorskoga-purana-zasticenoga-zemljopisnog-podrijetla-5371

http://oblizeki.com/zagorski-mlinci-sa-zagorskim-puranom-ali-sve-cesce-i-sa-%E2%80%93-spinatom-12055

http://oblizeki.com/zagorski-domaci-mlinci-iz-jertovackog-mlina-obitelji-goricki-7064

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.