Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 26. kolovoz 2019.

Savijača od grožđa zagorske babice Slavice Vlahović

Kada biste birali, što biste od slastica učinili s grožđem? Jednostavno pojeli grozd s trsa? Ja bih da ne moram mislili na glikemijski indeks. Stavili biste ga u osvježavajuću voćnu salatu? Dobro i to bih. Ispekli od njega džem, pa ga tek onda upotrijebili? Nije ni to loše. Ili bobe osušili pa ga ponudili s drugim sušenim voćem ili njime s nekim kombinacijama, primjerice sa sirom, nadjenuli savijače, pite, torte…? To se najčešće čini. Ako ga se ne preradi u vino, lozu ili bermet, prošek… Ipak, po mojem se grožđe uopće nedovoljno koristi u gastronomiji.

Bijelo i crno, ali nije izabela jer je nitko ne prodaje! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svojevremeno sam u serijalu malih kuharica, mjesečnom dodatku kuharica Večernjem listu, za temu odabrala i Jesenski rog obilja, predstavivši i manje poznate teme od grožđa poput krapinske juhe od grožđa iz stare građanske kuhinje, podravski kotlet s trsja kreiran za Podravku, vinogradarsku savijaču te zimnicu od grožđa: kompot od grožđa, sok od grožđa, džem od grožđa, grožđe u rakiji… Oblizeki su objavili i zanimljivo slikanjem jesenskim voćem i grožđem te finim stvarima od njega na način chefa Mislava Božića.

Slavica Vlahović sa svojim izložbenim stolom na 13. Babičinim kolačima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nekad se svježe grožđe pokušavalo sačuvati na odrezanoj lozi, obješeno pod svog klijeti odnosno vinskoga podruma. Kako posljednjih godina svježe grožđe možemo kupiti cijele godine i pogotovo ima divnih zobatica, čak i bez neugodnih i neuskusnih sjemenki/koštica, prenosim meni zanimljiv recept s 13. Babičinih kolača  s izložbenoga stola Slavice Vlahović, pa nije stoga čudno što je i zagorska savijača, štrudl, pripremljena s osobito u brajdama na okućnici raširenom vrlo aromatičnom izabelom. Čim dozori, uvijte je u savijaču. Dakako, ako nemate izabelu, upotrijebite sortu koju imati i osobito je, pa nam javite rezultat. Posebno ću predstaviti nekoliko kolača pripremljenih sa sušenim grožđem.

Savijača od grožđa (Slavica Vlahović)

Savijača s izabelom iz pežnice Slavice Vlahović (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijesto

  • 250 g brašna
  • 1,5 dl vode zakiseljene s malo octa
  • malo soli
  • jedna žlica ulja

Nadjev

  • 1 kg grožđa (izabela)
  • šećera po ukusu
  • mrvice za posipanje
  • ulje za premazivanje

 

Priprema

Tijesto za savijaču dobro izradite i pustite da na toplome odstoji 10 min. Nakon toga ga tanko razvucite i poprskajte uljem. Po tijestu razbacajte grožđe, pospite ga šećerom i mrvicama. Uvijte u savijaču i stavite u namašćeni pleh. Savijaču pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C da porumeni.

Objavljeno 26. kolovoza 2019.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.