Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 14. srpanj 2011.

Sataraš je panonska šalša

Ni u velikome 23-tomnome Akademijinu (još JAZU!) Rječniku Hrvatskoga ili srpskoga jezika ne postoji sataraš, ali ima jedino satara (tom 14. objavljen 1955. godine, str. 692.), na koju se zacijelo oslanja.

Satara, ponegdje i satura, potječe od tursko-perzijske riječi satir, istoznačnice za sjekiru je kojom se sjecka meso, ponegdje je, ali mnogo rjeđe, i kratka vojnička sablja koja se mjesto bajuneta na pušku natiče.

Sataraš je izvedenica od toga, povrtno jelo od sitno sjeckana povrća, ponajprije rajčice, paprike i luka. Kao i šalša odnosno salsa, koje kao ni sataraša nema ni u prestižnoj enciklopediji Larousse gastronimique, iako manje popularan od nje, danas prihvaća i različite druge sastojke, primjerice tikvice, mrkvu itd.

Kao i dalmatinska šalša, i ovaj panonski povrtni umak, prilog (uz meso, posebice uz mladu piletinu te uz roštilj, zatim pečeni i pire krumpir, različitu tjesteninu, rižu, drugo povrće, primjerice pohane patlidžane, uz poprženi kruh…)  odnosno osvježavajuće ljetno jelo, posebice u mađarskim inačicama, može biti i žestoko, čak i poprilično žestoko.

Jednostavno starinsko seljačko panonsko povrtno jelo (Snimio Igor Sitar / Acu

Jednostavno starinsko seljačko panonsko povrtno jelo (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Sataraš možete držati više dana u hladnjaku, posebice ako ste ga vakuumirali, primjerice Zepterovim sustavom vacsy. Možete ga podijeliti i u porcije te ga zamrznuti. Napunite li još vrućim satarašem vruće staklenke ili ih stavite u pećnicu da se površina stvrdne, pa zalijete uljem i zatvorite, kao zimnica može trajati i do šest mjeseci. Samo ga prigrijte, a ako volite, možete mu i tek tada dodati i prodinstani luk.

Bakin sataraš

Sataraš možete poslužiti i u profinjenijim modernim kombinacijama, primjerice s roštiljem (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Sataraš možete poslužiti i u profinjenijim modernim kombinacijama, primjerice s roštiljem (Snimio Igor Sitar / Acumen)

Sastojci

  • 1000 g rajčice
  • 1000 g paprike zelene, crvene i žute
  • ulje
  • sol

Priprema

Dinstajte oguljenu rajčicu i očišćenu papriku da omekšaju i zgusnu se. Po potrebi posolite. Poslužite uz meso, posebice s roštilja, pire od krumpira, pečeni krumpir itd.

Nije naodmet

U nekim varijantama satarašu je ravnopravni dio luk, dakle u jednakim omjerima ili po želji. U novije se vrijeme dodaju i drugi začini, primjerice češnjak, vlasac, papar, vegeta, vlasad, čak i tipični sredozemni začini – majčina dušica i bosiljak.

Sljubljivanje

Uz jela sa satarašem možete poslužiti lagana bijela ljetna vina poput malvazije i graševine, a ako sataraš nije izrazito kiseo, tada i škrlet i slična kontinentalna vina, ovisno o glavnome sastojku cijeloga jela.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Sataraš je panonska šalša […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.