Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 1. listopad 2018.

Šareni ljetni orzoto ili ječmena kaša s povrćem kao glavno jelo ili kao prilog

U siječnu 2017. objavila sam priču o fantastičnom orzotu s kuhanim sušenim buncekom na način chefa Marka Živaljića, prisjetivši se usput i ječmenih kaša, uglavnom takvih pripremljenih na način rižota, kako su sjajna orzota i kasota pripremali moji omiljeni kuhari Robert Slezak i Tomislav Kožić. Pripremio ga je, baš polako ga kuhajući poput risotta, prigodno uz donjostubičko predstavljanje neke od mojih knjiga u svome Majsecovu mlinu i to od ječmene kaše, dimljenoga sušenog bunceka, svinjske masti, poriluka, buče pečenice ili butternut tikve, svježe crvene paprike, tikvice te maslaca i ribanog svježeg hrena ili sira grana padano. Bilo je to baš fino i relativno lagano jelo za večeru, a kuhar se iskazao majstorstvom.

Ljetos nam je za objed kao prilog uz meso – piletinu i puretinu na više načina – uz povrtne popećke i salate – ali može biti i samostalan vegeobjed – poslužio srodnika onome dojmjivom zimskog orzotu – šareni ljetni orzoto.

Završavanje orzota spajanjem kuhane ječmene kaše i dinstana povrća (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Završavanje orzota spajanjem kuhane ječmene kaše i dinstana povrća (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kada nije siguran u točno vrijeme posluživanja, ako nema rezervaciju, ječmenu kašu skuha odvojeno, a posebno izdinsta lijepo narezan luk, poriluk, tikvice, papriku (crvenu, žutu i zelenu), patlidžan, gljive… Uopće, savjetuje, upotrijebite što imate, ovisno o sezoni, ili što posebno volite. I u omjerima kako imate i kako volite. Pripremate li orzoto doma, preporučuje, jer će tako biti ukusniji, da narezano povrće malo prodinstate na masnoći, pa mu dodate ječmenu kašu i pomalo je podlijevate vodom ili juhom kao da pripremate klasičan risotto. Dakako, na kraju začinite začinima po želji – on začinjava uglavnom solju i paprom – te mu dodate i maslac.

Šareni orzoto kao dio poslužena jela (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Šareni orzoto kao dio poslužena jela, lijevo (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kao što uz rižoto poslužite parmezan ili neki drugi tvrdi sir, chef Marko uza svoj orzoto poslužuje tvrdi sir iz Veronike Jura, ne zato što je i najjeftiniji, a izvrsnim mu se pokazao i dobar domaći zagorski sir, osobito domaći tvrdi kozji sir.

Jedna od kombinacija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Jedna od kombinacija (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još zanimljiva ideja. Chef Marko u proljeće svome orzotu dodaje i mladu paprat. Gospodin Drempetić otkrio mu je, govori, odličan sklad boja i okusa – nekoliko slatkih, pitomih, a može i divljih, jagoda i ječmenu kašu od mlade paprati, pomalo gorke. Markov je stari specijalitet inače rižoto od žabljih kraka i to još od vremena kada je kuhao u Biogradu na moru, a žabe su, dakako, bile s Vranskoga jezera.

Objavljeno 1. listopada 2018.
Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:


http://oblizeki.com/orzoto-s-kuhanim-susenim-buncekom-na-nacin-chefa-marka-zivaljica-fantastican-1993

http://oblizeki.com/vrganji-u-krem-i-zagorskoj-juhi-chefa-marka-zivaljica-22582

http://oblizeki.com/ricet-grakasa-jesmik-ili-batuda-%E2%80%93-novi-specijalitet-iz-staroga-siromaskog-lonca-5244

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/zagorski-hrskavi-kasoto-chefa-marka-futivica-18233

http://oblizeki.com/chef-tomislav-kozic-i-akademia-opisuju-i-posluzuju-zagorsku-kuhinju-na-francuski-5656

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.