Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 1. lipanj 2011.

Šareni klipići – varaždinski, dizani, ali ne tradicionalni

Zagledajući na zanimljivu tacnu razvnovrsnih starinskih i modernih kolača, kako ih zovu, uočili smo i zanimljive, vrlo efektne, sočne i fine te međusobno slične dvobojne «ravne kifliće».

Na stolu u Ljubeščici ponudili su nama, svojim gostima na vinskoj veselici, i tradicionalne vrlo slavne i čak i zaštićene dizane varaždinske klipiće, ali su iznijeli i te šarene klipiće. Nisam, priznajem, nikako mogla odgonetnuti čime su nadjeveni. Pokazat će se – fini jesu kao su nadjeveni, ali – uopće nemaju nadjeva.

Tako smo upoznali Varaždinku Katarinu Sakač, diplomiranu inženjerku tekstilne tehnologije i ekonomisticu, koja je višedesetljetnim radom mirovinu zaradila u Varteksu, a sada uživa u vinogradu u Kapeli, u ljubeškome susjedstvu, gdje joj obitelj uzgaja vinovu lozu, a ona uživa od voća pekući pekmez i puno raznovrsnih, posebice dizanih kolača – orahnjača, makovnjaka, s rogačem… – te domaći kruh od kukuruzna i bijeloga pšeničnog brašna. Šarmantna i ljubazna gospođa Katarina kaže:

Recept za ove klipiće dobila sam od kćerkine svekrve i od žena koje ih peku za svadbe. Vrlo su ne samo fini nego i izdašni, dakle puno ih izađe, ali unatoč tome nerijetko mijesimo po tri smjese kako bi ih dostajalo za sve.

Šareni klipići

Lijepo složeni daju sjajan kontrasta (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Lijepo složeni daju sjajan kontrasta (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci
Tijesto (za oko 80 klipića)

 • 750 g brašna glatkoga
 • 3 cijela jaja
 • 2,5 dl ulja
 • 2,5 dl mlijeka
 • 1 germa svježa
 • 1 žlica šećera
 • 1 žličica soli

Ostalo

 • 100 g kokosova brašna
 • 2 žlice kakao praha

Za podmazivanje

 • svinjska mast ili ulje

areni klipići crnom stranom okrenutom van... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Šareni klipići crnom stranom okrenutom van... (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Priprema

Izradite od sastojaka dizano tijesto. Podijelite ga po pola. U jedan dio dodajte kokosovo brašno, a u drugo kakao prah te svaki odvojeno izradite. Zatim svaki podijelite u 10 jednakih okruglica i ostavite ih da odstoje oko 30 min. Mogu biti na toplijem, ali nije nužno. Zatim na jednu svijetlu stavite jednu tamnu lopticu ili obrnuto i valjkom razvaljajte u lijepi krug da tijesto bude tanje od 0,5 cm. Nožem podijelite krug u 8 jednakih dijelova. Svaki dio još malo razvaljajte i uvijajući od vanjske strane prema unutrašnjoj odnosno od šire prema tanjoj, oblikujte klipiće. Jednima vanjsku stranu ostavite tamhu, a drugima svijetu. Ponovite to sa svim kuglama. Oblikovane klipiće slažite na samo lagano svinjskom mašći ili uljem premazanu tepsiju, osim ako je teflonska, i ostavite da još oko 20 min da se dižu. Ne morate ostaviti veći razmak, jer nema bojazni da se uzrasti toliko da će se slijepiti. Šarene klipiće pecita na 200 °C oko 10 min. Pečene, još vruće klipiće provucite kroz pripremljeni sirup i složite da se osuše. Zatim ih lijepo složite za posluživanje kombinirajući tamne i svijetle.

... i tamnome stranom okrenutom unutra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

... i tamnome stranom okrenutom unutra (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sirup

Sastojci

 • 2 dl vode
 • 250 g brašna oštrog
 • 1 vanilin šećer

Priprema
Prokuhajte brašno i šećer umućen i ovi tek da je toplo i da se malo zgusne.

Nije naodmet
Gospođa Katarina tvrdi kako joj je najboljim pokazalo Zvijezda suncokretovo ulje od kojega se šareni klipići najljepše listaju. Također, uvijek rabi suhi kvasac. Kako često peče dizano, i kruh i kolače, kupuje pakiranje od 500 g. Žličica joj je plastična žličica za jednokratnu uporabu. Međutim, dodaje, suhi kvasac priprema kao svjež tako da ga pomiješa u malo toploga mlijeka s malo glatkoga brašna i malo šećera i ostavi da uzraste tek da se, kaže, ispuha.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] to, klipiće, često i umjesto kifla, peku domaće na različite načine, po različitim recepturama, posute kimom… Na kraju premazani jajetom i posuti kimom (Snimio Igor Sitar / Blue studio / […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.