Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 1. veljača 2011.

Šaran pečen na rašljama iz Moslavine i Posavine zaplivao cijelom nizinskom Hrvatskom

Šarana na rašljama

Šarana na rašljama (Fotografija Miljenko Brezak)

Budućnost na rubu močvare tradicionalna je manifestacija kojom Ogranak Matice Hrvatske Kutina svake godine u nekome od moslavačkih sela s ruba Lonjskoga polja, jednoga od najvažnijih močvarnih staništa u Hrvatskoj, obilježava Svjetski dan močvarnih staništa, 2. veljače.

Koliko Moslavci žive sa svojim poljem, gdje ljeti napasaju stoku, ponajprije konje i krave a ponekad i svinje, dok se u druga godišnja doba nerijetko od njegovih velikih voda moraju braniti, pokazuje i to što po zamisli idejnoga začenika Budućnosti, uz kulturne priredbe, stručno-znanstvena predavanja i slično, ne uzmanjka ni tipične hrane a ništa nema bez šarana na rašljama.

Šaran na ražnju sve je popularniji, a u posljednje je vrijeme popularniji i od odojka ili janjca na ražnju

Autorica Oblizeka Božica Brkan snima šaranski prizor u Repušnici (Fotografija Miljenko Brezak)

Na radost seljana s ruba Lonjskoga polja od Osekova i Potoka do Donje Gračenice i Repušnice, a još više nas koji nazdravljamo šaranu s rašlji, čekamo vremena kada se tim jedinstvenom moslavačkim i posavskim, a sad već i jelom cijele nizinske Hrvatske, neće samo počastiti gosti besplatno nego kad će ga moći redovito naći i u kakvu prigodnome restoranu ili domaćinstvu, kada će se moći odabrati ne samo šaran uzgojen u ribnjaku nego i šaran iz Lonjskoga polja ili koje od ovdašnjih rijeka.

Nestrpljivo očekivanje (Fotografija Miljenko Brezak)

Nestrpljivo očekivanje (Fotografija Miljenko Brezak)

Iako je šaran posljednjih godina postao gotovo zadan na masovnim priredbama na otvorenome, poput prije fiša ili janjeta ili odojka na ražnju, pripremaju ga na različite načine. Neki s crvenom paprikom, a neki i natrljana češnjakom ili čak i održena na suhome odnosno starinskome mokrom pacu, kojem se uz sol i češnjak dodaje i ocat, pa se prije pečenja osuši.

Niska ribe uz snažnu vatru ogromne klade... (Fotografija Miljenko Brezak)

Niska ribe uz snažnu vatru ogromne klade... (Fotografija Miljenko Brezak)

Članovi Ribolovne udruge “Hanja” iz Repušnice, sela koje je ne samo kutinsko predgrađe nego za koju godinu i glavni ulaz u Lonjsko polje s moslavačke strane, ove su se godine potrudili napraviti veliku vatru da se u kratko vrijeme može ispeći mnoštvo šarana.

Šaran na rašljama

Pečeni šaran u rašljama (Fotografija Miljenko Brezak)

Pečeni šaran u rašljama (Fotografija Miljenko Brezak)

Sastojci

  • 1 šaran (težak 2,5 – 3 kg)
  • sol

Priprema
Riba (s glavom, da se ne raspadne) teška od po dvije i pol – tri kile razreže se po hrptu, očisti, dobro opere i ocijedi te se otpilike 20 min prije pečenja dobro natrlja solju. Natakne se ne na drvene, ponajprije vrbove ili ljekove rašlje kao nekada, nego na rostfrajne, prave neptunske osti, koje će dobro držati ribu. Peče se oko pola sata, malo s jedne a malo s druge strane.

Posluživanje
Šaran pečen na rašljama jede se samo s kruhom, bijelim, kukuruznim itd. Tako je, uvjeravaju me, najbolji, iako bi se taj šaran mogao poslužiti i uz salatu od graha, krumpira ili rajčice, paprika i luka.

Nije naodmet
Dakako, svi šarana s rašlji obožavaju toploga, gotovo vrućega, ali preporučila bih da ga kušate i hladnoga, jer je sjajan. (Već zamišljam salatu od njega!

Rasijecanje šarama pečena "u rašljama" (Fotografija Miljenko Brezak)

Rasijecanje šarama pečena "u rašljama" (Fotografija Miljenko Brezak)

Priča oko
Preporučujem da kušate i tako pečenoga, ali malo prodimljena ili na zraku prosušenoga šarana. Sve češće koriste šarana koji ima vrlo malo ljuski, jer imaju manje posla, ali mogu samo zamisliti okus manjega, divljega… Mogu zamisliti i drugu ribu pripremljenu na sličan način. Majstori oko vatre tvrde da su za rašlje najbolji, izuzetni šarani uzgojeni u ribnjacima, jer se, prilično tusti, sami podmazuju pri pečenju pa su na kraju, jer se masnoća ocijedi pri pečenju, sočni, ali gotovo posni. Kakav post!

Tu stvarno vrijedi ona prastara: tko se dima ne nadimi, taj se vatre ne nagrije! Pogotovo ako vas ribiči «Hanje» velikodušno počaste još i izložbom starih ribičkih alata te – ribičkim pričama.

Sljubljivanje
Dakako, u Moslavini ne propustite sa šaranom na rašljama sljubiti dobar i svjež, ne previše snažan autohtoni moslavački škrlet.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Gradonačenik Žmegač je također pohvalio ideju i pregnuća kutinske Matice Hrvatske, jer je Budućnost na rubu močvare postala moslavačka prepoznatljivost. Naime, službeni ulaz bit će u slue, jer se time potiče i turistička ponuda odnosno korist lokalnome stanovništvu, kojem je, po riječima predsjednika Mjesnog odbora Repušnice Ivana Bedića, Lonjsko polje  uvijek značilo život, a znači i budućnost. Sada je vide u poljoprivredi, posebice ekološkoj – stočarstvu, pčelarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, suvenirima, lovstvu… Odmah su se gostima, izletnicima u Lonjsko polje, predstavili i vrlo gostoljubivima ponudivši na budućem službenom ulazu u Lonjsko polje, uz sve ostalo, i vožnju konjskom zapregom te tradicionalnoga moslavačkoga šarana pečenoga na rašljama.     […]

  2. […] Stoga je Danijela Crnjak Andri sa svojim učenicima predstavila zaokruženu cjelinu kako se u Moslavini priprema riba, dakako slatkovodna, ali uzgojena a ne riječna. A da to ne bude samo najpopularniji šaran u rašljama. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.