Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 19. prosinac 2022.

Šape, ali još i – punjene pekmezom

Kako se bliži Božić, ma koliko božićni stol bio tradicionalan, gotovo konzervativan, obično se i na njemu stvori nešto novo. S, primjerice, sitnim kolačićima već sam krenula, ali nikako ne  bih mogla zaobići šape, šapice, medvjeđe šape, pracne… Iako sam solinskima pisala još u proljeće 2017., sredinom prosinca 2019. o šapama na Oblizekima razglabam:

Unuci Mirice Drnetić Čaćko poput šapica (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za donji dio životinjske noge, pasje ili mačje, ili odmilja za dječju ili nečiju nožicu mi kajkavci kažemo capa, capica, ali zanimljivo je da sitan obično božićni, blagdanski ili svatovski kolačić uvijek, bez izuzetka, zovemo samo štokavicom – šapa, šapica, medvjeđa šapa. Nisam istraživala – čak ni meni to donedavno nije palo napamet! – ali rekla bih kako je, jer se oslanja na njemački izvornik – u Slavoniji ih i zovu pracnama!

Nezaboravne su mi i dalje šapice, obične prhke od grisa i masti, posve bez oraha, sirotinjske. Međutim, pridodajem ideju Mirice Drnetić Čaćko (1966.)  iz Vrbova, Hraščina, Trgovišće, sa 14. Babičinih kolača. Pročitavši šape s pekmezom, pomislila sam kako je pekmez umiješan u tijesto, ali nije! Šapice su njime napunjene!

Ukusne jesu, jer s takvim materijalom i ne možeš pogriješiti, ali previše pustile. Meni su bile nedovoljno prhke. U njima kao da je spojila prhke zvjezdice s pekmezom ili možda modernije orahe, okrugle prhke polovice slijepljene pekmezom ili čokoladnom kremom i uslijedi iznenađenje gdje iznenađenja već desetljećima nema ili ga jedva može biti.

Šape s pekmezom

Šapice nadjevene pekmezom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci  

  • 3 šalice oštrog brašna
  • 1 mala žlica sode bikarbone ili ½ praška za pecivo
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice mljevenih oraha
  • 1 šalica svinjske masti
  • 1 jaje
  • 2 žlice meda
  • 1 žličica pekmeza, po želji

Priprema  

Sve sastojke osim pekmeza pomiješajte i napravite tijesto te ga ostavite na hladnome da odstoji oko 30 min. U međuvremenu kalupe namažite svinjskom mašću i dobro pobrašnite. Zatim kalupe puniti  tijestom do pola površine kalupa, staviti u sredinu malo pekmeza, pa zatvorite tijestom. Poredajte kalupe na pleh i na 180 °C pecite oko 15 min.

Objavljeno 19. prosinca 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.