Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 6. srpanj 2017.

Salzburg u okusu svojih žličnjaka i mozartkugli

Baš je taj Salzburg grad bombon, ustvrdio je nehajno kolega Vlado Šestan, svjetski putnik koji zna. Neka je i nazvan Salz + burg prema izdašnim rudnicima soli u okolici, veličinom četvrti austrijski grad sa 150.000 stanovnika, koji u godini posjeti 2,8 milijuna turista, za svoj bi simbol prije uzeo slavan Mozartov bombon, okruglicu od slojeva marcipana od pistacije, nougata i tamne čokolade, koju je 1890. kreirao za svoj konditoraj Paul Fürst. Znam da biste se umjesto tekstom možda radije osladili kojom echte salzburger Mozartkugel, raspravljajući je li prava, original plava ili neka od crvenih odnosno Fürstova, Reberova, Mirabellova

Koja je prava? (Fptografija Božica Brkan / Oblizeki)

Koja je prava? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ali tko se osladio, osladio se i imam za vas više od jedne priče-poslastice iz grada koji sam prvi put posjetila prije 22 godine s ekipom Vegetina TV serijala Male tajne velikih majstora kuhinje snimivši nekoliko gastrorazglednica. Obnovila sam sjećanja s mišlju kako su nepravedno u modi putovanja na egzotične i daleke destinacije, a samo nekoliko sati od nas mnoštvo je krasnih mjesta za uvijek novo otkrivanje. Salzburg je sigurno jedno od njih.

Mirabell ili ljubav u cvjetnim gredicama

Roland Ploezeneder u Parku Mirabell (Fptografija Božica Brkan / Oblizeki)

Roland Ploezeneder u Parku Mirabell (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako ste prvi put u Rimu sjevera, kako ga zovu, upoznavanje ćete zacijelo početi abecedom –tvrđavom Hohensalzburg, baroknim starim gradom, te Mozartovom rodnom kućom. I za starije i za mlađe, zaljubljene svakako, nezaobilazna je šetnja vrtovima dvorca Mirabell. Za ljubljenu Salome koja mu je rodila čak petnaestoro djece podigao ih je nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau. Među cvjetnim gredicama uređenima na francuski u fotosešnu zatekli mladence Kineze u crvenom.

Mladenci Turci na fotosešnu na jezeru Leopoldskron ispred istoimenoga dvorca u kojem je sniman mjuzikl Moje pjesme moji snovi (Fptografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mladenci Turci na fotosešnu na jezeru Leopoldskron ispred istoimenoga dvorca u kojem je sniman mjuzikl Moje pjesme moji snovi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mladence Turke u ne baš klasičnoj bijelo-crnoj kombinaciji zatekli smo kako  svoju vječnu ljubav fotografiraju na jezeru Leopoldskron s istoimenim dvorcem u pozadini. To je jedno od mjesta gdje je sniman film Moje pjesme moje snovi, a Julie Andrews trčkarala sa sedmoro djece kapetana von Trappa pjevajući i nama omiljene Do-re-mi i Runolist. Usput, Austrijanci taj svoj rijetki zaštićeni planinski cvijet runolist, Edelweis furaju posvuda i u svim inačicama od lončanica u izlozima, detalja na narodnom ruhu, nazivu Cooking School, baš kao što furaju modernizirane inačice dindrlica i lederhoza, od kelnera do posjetitelja rock-koncerta!

Pozornica svijeta

Ekipa hrvatskih blogera na Untersbergu (Fotografija Oblizeki)

Ekipa hrvatskih novinara i blogera na Untersbergu (Fotografija Oblizeki)

 

Zanimljivo je da smo na spomenuto jezero stigli na kotačima, ali amfibijom, koja nas je u razgled povezla najprije ploveći rijekom Salzach, koja je također ime dobila jer se njome do 19. stoljeća transportirala sol. Grad je lijep iz svih perspektiva, pogotovo krajem lipnja i početkom srpnja 2017. kad i lipe još cvatu, neovisno o upornoj kiši tijekom sva četiri dana boravka. Uostalom, čak i na kabanici o sebi govori kao o pozornici svijeta, Stage of the World.

Spoj povijesti i prirode u Burgu Hohenwerfen (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Spoj povijesti i prirode u Burgu Hohenwerfen (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Najomiljeniji je poklonicima glazbe, poglavito klasične. Mozart i njegov duh pratili su nas posvuda: na koncertu sakralne glazbe u crkvi u kojoj je veliki skladatelj rado svirao nedaleko svog doma, na svečanoj pjevanoj misi u katedrali u čast zlatnog jubileja triju visokih crkvenih dostojanstvenika, s uličnim sviračima pa čak ni amfibija nije mogla bez Male noćne muzike. Održavaju se i brojni drugi kazališni festivali i izložbe, primjerice u Muzeju suvremene umjetnosti, jednoga od vidikovaca gradske panorame.

A s druge strane bine lutkarskog mjuzikla

Rijetka prestava - iza pozornice Marionettetheatera (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Rijetka prestava – iza pozornice Marionettetheatera Maria i von Trapp u pokretu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Osobito me je oduševila lutkarska umjetnost majstora Marionettentheatra, UNESCO-ve nematerijalne baštine, koji je ne samo izveo The Sound of Music, predstavu na engleskom prema predlošku slavnoga filmskog mjuzikla. Koliko je krasna iz gledališta, toliko je zanimljiva i iz backstagea gdje nam je zorno predstavljeno zašto treba pet godina učenja vještine za pokretanje lutke na koncu i dvije godine postavljanja lutaka za samo jedan lik, primjerice Marie Reiner ili kapetana Georga von Trappa. No, koliko su muzikalni u Salzburgu pokazuju i time što, recimo, u opereti Sezona u Salzburgu pjevaju čak i o svojim slavnim salcburškim žličnjacima, Salzburger Nockerl,. Kako bismo ih onda mi propustili naučiti raditi u Školi kuhanja Edelweis, izdubenoj u živome kamenu?

Slatki završetak škole kuhanja: predavač Johann Bauer, Aleksandra Ignatoski i Tihana Veljačić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slatki završetak škole kuhanja: predavač Johann Bauer i polaznice blogerice Aleksandra Ignatoski i Tihana Veljačić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da smo onda davno snimili i pivsku juhu podsjetio me posjet najvećoj austrijskoj pivovari Stiegel, osnovanoj u godini otkrića Amerike. Jedni su uživali u muzeju, a drugi u restoranu i degustirajući pivo, od nefiltriranoga Paracelsusa – vidjela sam da ga ima u ponudi i kod nas – do najmlađih i mladačkih trendovskih svojevrsnih craft Max Glaner’s. Zapazila sam da imaju Tag der offenen Flaschen XXL, tjedan otvorenih boca, piva dakako, upravo dok Zagreb otvara boce vina. Stiegl sam primijetila i kao velikoga sponzora, sve do Salzburg Carda, kartice koja posjetiteljima iz cijeloga svijeta omogućuje brojne povlastice (javni prijevoz, muzejske i druge karte itd.). Bilo bi tu mnogo nadahnuća za primjerice Zagrebačku ili koju drugu od hrvatskih pivovara, pa makar da prošire Pivanu ili poput povremenih izložaba otvore svoj muzej.

Kome sve Red Bull daje krila?

U Hangaru 7 za svakoga poneštp (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U Hangaru 7 za svakoga ponešto (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Slično je i s drugim slavnim pićem, Red Bullom, koji mnogo čemu daje krila, a bilo mlađi ili stariji mogu se osobito prepustiti mašti u veličanstvenom Hangaru 7, koji je suvlasnik kompanije i branda Dietrich Mateschitz, najbogatiji Austrijanac, podigao odmah do zračne luke nazvane – kako  bi drugačije!? – Wolfgang Amadeus Mozart te smjestio u njega sva ona luda Red Bull vozila, krasne restorane, viseći ured, studio svoje TV Servus, a uz drugo i Titov avion. Konačno nisam osjećala ni gorčinu ni tugu što obični smrtnici svijetom hodaju za svojim slavnim uzorima, kojekakvim zvijezdama, u igri i u potrazi ne samo gdje je živio Mozart, gdje je sniman film ili TV serijal, gdje su odsjeli onomad Dalaj Lama, a gdje Tom Cruse i Cameron Diaz. Ako ljude veseli…

Posjetitelji iz Hrvatske i Salzburg (Fotografija Oblizeki)

Posjetitelji iz Hrvatske i Salzburg (Fotografija Oblizeki)

Ljubazni domaćini iz salcburške gradske turističke zajednice samo su nas, ovisno o vremenskoj prognozi, skretali u neki drugi od brojnih stvarno vrlo raznovrsnih programa. Umjesto bicikliranja ili igara na vodi, npr. obišli smo sam dvorac Hellbrunn, nesvakidašnju ljetnu rezidenciju salzburških biskupa podignutu u 17. stoljeću. Kiša nije omela ni posjet Burgu Hohenwerfen gdje najviše oduševljava let sokola, orlova i drugih različitih ptica lovaca, grabljivica od kojih neke imaju raspon krila i više od dva metre

Voda sa sjevera Alpa

Amfibija kreće i vraća se vodom, rijekom Salzach, a između toga grad obilazi na kotačima (Fotografija Oblizeki)

Amfibija kreće i vraća se vodom, rijekom Salzach, a između toga grad obilazi na kotačima (Fotografija Oblizeki)

Oduševljava me nadahnuto povezivanje sadržaja odnosno vođenje teme kroz različite medije: alpsku tundru doživjeli smo uživo na Untersbergu, na 1853 m, planinskom masivu koji Austrija dijeli s Njemačkom, čije sam vrhove davno upoznala s bavarske strane, iz Allgäua, a sada popevši se učas žičarom i hvatala daljinu sve do znanca mi jezera Salzkammerguta. Ta, sjeverna strana Alpa borovim češerima nadahnula je proizvodnju likera zierbena, pa smo morali nazdraviti. Uz šnaps i pivo, Saclburžani se vrlo ponose i što glavnina njihove odlične vode potječe također iz tih visokih Alpa, posvuda vam je rado nude besplatno. Morala sam se prisjetiti nas i tobože naše vode s porukom.

Destinacija dobre bečke, srednjeeuropske kuhinje

U kafiću Tomaselli možete odabrati između desetaka slastica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U kafiću Tomaselli možete odabrati između desetaka slastica (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Austrija je većini Hrvata ponajprije destinacija za dobru skijaču. Kako meni svaka zemlja odiše ponajprije svojim mirisima, bojama i okusima, Austrija je meni zemlja bliskih, a uvijek skladnih jela koja s njome dijelimo od K. und K. u kuhinji zvanoj srednjeuropskom odnosno bečkom. Preporučila bih svakome tko se želi podsjetiti na tu našu davninu da se upusti, i to ne nužno po regijama, u istraživanje do ugodne dosade uređene zemlje (u kojoj ni psi nisu nervozni a bakutaneri uz kavu lijepome jutru nazdravljaju i šampanjcem!), a i stola koji nudi standardno ukusne i izdašne porcije te, čak i nama, pristojne cijene.

U Stieglu, u restoranu uz najveću austrijsku pivnicu nude i pivska jela, kombinaciju globalne i austrijske kuhinje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U Stieglu, u restoranu uz najveću austrijsku pivnicu nude i pivska jela, kombinaciju globalne i austrijske kuhinje (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na tome stolu – osvjedočila sam se izravno u gradskim i restoranima u okolici: Fürbergs, Gablerbräu, Stiegls Brauwelt, Hagenauerstuben (u Mozartovoj rodnoj kući), Zum Guten Hirten i Pflegebrücke – uz danas neizbježne globalizacijske specijalitete poput američkih BBQ rebaraca i pilećih krila, nalazite posvuda raskošne porcije ukusnoga, ni jednom preprženoga bečkoga (hoćete od teletine, svinjetine, puretine…?) ili salcburškoga odreska (punjen slaninom, sirom, lukom i gljivama) ili običnoga Cordon bleua, tafelšpica odnosno mesa od telećih špicrebara kuhanih s raznovrsnim povrćem. Ako niste, svakako kušajte klasične austrijske starinske bistre juhe s okruglicama od griza, jetrenima, rezancima…

Kombinacija tradicije i modernoga u izdašnim porcijama i prihvatljivim cijenama

Bečki tafelšpic dovoljno je star i ukusan da bi ponovno bio u trendu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Bečki tafelšpic dovoljno je star i ukusan da bi ponovno bio u trendu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ne biste vjerovali, ali sam ovaj put u Salzburgu ponovno otkrila tendovske krem juhe srodne onoj pivskoj, posluženoj u posudi od kruha, ovaj put od mrkve s đumbirom te od češnjaka, ali i austrijsku juhu od luka, koja se razlikuje od meni omiljene francuske, a jednako je tako fina da ću o dvojbi koja prevaguje stvarno morati napisati i poseban tekst. Oduševila me jezerska riba Seibel, ali neću griješiti prevodeći koja je to naša i prispodobljujući je li salmonizirana pastrva što li, ali ću priznati da sam, unatoč tome što sam bila daleko od slavnih bečkih slastičarnica, najviše zgriješila slasticama.

Turistička gastrouspomena: iskustvo pripreme Salzburger Nockerl (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Turistička gastrouspomena: iskustvo pripreme Salzburger Nockerl (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I  Salzburg poput Beča ima slavni hotel Sacher, ali slavnu tortu imenjakinju zahericu neki kafei nude u duetu s melanžom ili krasnim talijanskim kavama, čajevima. Doduše, sjednete li na espresso u Tomaselli recimo, odmah će vam na plati ponuditi poizbor brat-bratu jedno petnaestak-dvadesetak različitih slatkih klasika od esterhazice do makove ili Mozarttorte. I štrudli su se pred nama savijali nadjeveni klasikom – jabukama s grožđicama ili sirom ili marelicama ili rabarbarom – a  k tome uglavnom u nekom dobrom društvu, na primjer preljevom ili sladoledom od vanilije.

Mozart na svakom koraku, u svim osjetilima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mozart na svakom koraku, u svim osjetilima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Trebam li reći da smo ponovno – opetovano! – otkrivali i carski drobljenac odnosno kajzeršmarn, Kaiserschmarn – koji nikako nije šmarn nego bogovski oblizek i nikako samo za doručak kao nekad jer provjereno prija u svako doba dana – u društvu sa šljivošem, a gdje džemom od šljiva ili pak ribizla? Po žlicu toga ribizlovog kiselkastoslatkog klasika poslužilo je i kao dosad neviđen mi dodatak, nadjev ili postolje, crveno srce salcburških žličnjaka, Salzburger Nockerl  što smo ih pekli u društvu s Apfelstrudel u školi kuhanja za turiste. Dakako da me je to ponukalo da provjerim ima li i u nas i koliko takvih zgodancija za turiste i kakve naše klasike kuhaju. Ne mogu odoljeti, a da ne kompariram te žličnjake od snijega s našim agramerskim šnenoklama odnosno dalmoškim paradižetom.

 

Objavljeno 6. srpnja 2017.


Uskoro na Oblizekima:

Kuharska radionica sa salzburškim žličnjacima i savijačom od jabuka
Topfenstrudel nije obična savijača od svježega sira
Savijača od rabarbare
Šnenokle i paradižet
Tafelšpic
Austrijski žličnjaci za bistru juhu
Nove krem juhe
Juha od luka – francuska ili austrijska?

 

Preporučujem na Oblizekima objavljene srodne teme:

Kuharska radionica Edelweiss sa salzburškim žličnjacima i savijačom od jabuka

Žličnjaci od snijega – salcburške nokle nisu naši šnenokle i paradižet

 

http://oblizeki.com/zagrebacki-odrezak-klasik-uvijek-u-modi-20111

http://oblizeki.com/sacher-u-torti-i-u-kockama-ali-ne-mora-nuzno-pisati-%E2%80%9Csacher%E2%80%9D-4662

http://oblizeki.com/carski-drobljenac-recept-421

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/zlahtno-vrbnicko-sampanjsko-pivo-16590

http://oblizeki.com/u-crumbleu-drobljenac-i-mrvljenac-15989

http://oblizeki.com/jabuke-mirisu-iz-babicine-savijace-10774

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.