Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 9. siječanj 2018.

Salenjaki – starinski zimski kolač blagdana i svadbi

Salenjaki su nekada redovito pripremani u zimskim mjesecima odnosno u vrijeme kolinja kada se u stara vremena jedino i moglo doći do svježeg sala. Salo se, opisuje etnolog Tibor Martan, prije uporabe žlemalo tj. čistilo od opne i drugih žilica. Taj su posao obavljale  žene struganjem sala većim nožem na drvenoj dasci.

Tako pripremljeno salo trebalo je dobro izmijesiti. Ponekad se salo mijesilo s manjom količinom pšeničnog brašna. Salenjaki su redovito priređivani za kolinje, crkvene blagdane i svadbe. Prema tradiciji u Madžarevu, salenjaki su trebali biti srcoliki, a nadijevali su se domaćim šljivovim pekmezom ili smjesom usitnjenih oraha, šećera i vrela mlijeka. Pečene salenjake običavalo se posipati šećerom.

Nanošenje sala po tijestu (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Nanošenje sala po tijestu (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Višekratko preklapanje tijesta premazanoga salom (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Višekratko preklapanje tijesta premazanoga salom (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Narezivanje inadijevanje gotova tijesta (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Pripravni za pečenje (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Pripravni za pečenje (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Zanimljivo je spomenuti, dopunja etnolog Tibor Martan, i kako se nekada salo koristilo za zimsko hranjenje ptice naročito velike sjenice. Pojava sjenica u blizini kuća smatrana je nagovještajem zime tj. niskih temperatura i snijega. Salo se sjenicama ostavljalo na granama voćaka ili grmlja.

Salenjaki Marije (Mariške) Turković iz Madžareva, Zagorje

Posluženi, pošećereni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Posluženi, pošećereni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

 • 600 g brašna
 • 500 g sala
 • 2 jaja
 • 1 kvasac
 • 1 vanilin šećer
 • malo soli
 • malo šećera
 • malo limunove korice

Nadjev

 • 250 g oraha
 • 150 g šećera
 • 4 dl vrućeg mlijeka
Pečeni, nepošećereni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Pečeni, nepošećereni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Priprema

Od navedenih suhih sastojaka zamijesite tijesto mlakim mlijekom. Zatim ga razvaljjte na debljinu 1 cm. Salo podijelite na tri jednaka dijela. Razvaljano tijesto premaže  jednim dijelom sala. Tijesto tada preklopite i ostavite stajati 30 min. Tijesto ponovno razvaljajte i premažite salom. Postupak ponovite još jednom i ostavite da tijesto odstoji 30 min. Tijesto tada razvaljajte na 0,5 cm debljine i režite ga na kvadratiće. U sredinu kvadratića stavite nadjev. Kvadratić tada preklopite na trokut, a rubove blago pritisnite rukama da nadjev ne izađe pri pečenju. Gornja dva vrha trokuta zatim povucite prstima prema gore kako bi salenjak poprimio srcoliki izgled. Oblikovane salenjake ostavite da odstoje oko 20  min, a zatim ih ispecite.

Nije naodmet

Umjesto orasima, salenjake možete nadjenuti domaćim pekmezom od šljiva.

Moslavački salenjaci, drugačiji

I salenjaci mogu biti - drugačiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I salenjaci mogu biti – drugačiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)


Toliko sam puta različitim povodima, jer oni su ponos slastičarki-amaterki i na Kriškim oblizekima i na Babičinim kolačima recimo, pisala o salenjacima, salenjakima, da sam mislila – nikad više. Pogotovo otkad se vrlo jednostavno nabavlja odlično lisnato tijesto. Samo nadjeveno običnom marmeladom – odličan je kolač. K tome zamrznuto, lisnato je tijesto još jednostavnije uvijek pri ruci. A kakvih tek gotovih kroasana za pečenje i već pečenih ima! Pa s pekmezom od marelica!

Međutim, nisam mogla odoljeti već fotografijama iz doma Martanovih, iz Zagorja, čiji se salenjaci ni malo ne razlikuju od onih iz drugih krajeva, osim što su odasvud sitniji negoli iz Slavonije, recimo. S izuzetkom onih koje je nekad pekla moja prijateljica podrijetlom iz Starih Perkovaca Tea Klaić – nenadjevene, četvrtaste, visoke, rezane vrućim nožem.

Možda je jedina razlika nadjev i šećer, kristal ili štaub, kojim ih posipaju, kako gdje, zatim oblici kojim ih još sirove narezuju, pa oblikuju te, kao u slučaju recepta koji mi je u prosincu poslala Maca Šporčić iz Repušnice kraj Kutine, bez kvasca. Kušala sam ih na Danima močvara upravo u njezinu selu prije točno godinu dana. Gospođa Maca ispripovijedila mi je kako njezinih salenjaka ispada puno, a kako nisu s kvascem vrlo su lagani. Obično očišćeno i na sitnu šajbu samljeveno salo zamrzne po 500 g kako bi mogla pripremati svoje vrlo fine i nesvakidašnje salenjake. Recept je dobila od kolegice Marice Čarapar s kojo je radila u kutinskom katastru, a ona ga je pak dobila od svoje tete, tako da ima najmanje 70-80 godina.

Salenjaci bez kvasca Mace Šporčić iz Repušnice, Moslavina

Macini, repušnički bez kvasca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Macini, repušnički bez kvasca (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 • SastojciTijesto500 g sala
  700 g glatkoga brašna
  1 jaje
  malo soli
  2 žlice kiselog vrhnja
  3-5 dl mineralne vode

Priprema

500 g sala pomiješajte sa 200 g glatkoga brašna i podijelite to u 3 kuglice kako biste salo lakše razmazali po tijestu. Zatim umijesite 500 g glatkoga brašna s jajetom, malo soli,

kiselim vrhnjem i mineralnom vodom po potrebi da biste dobili mekano tijeste. Razvaljajte ga, a po njemu razvaljajte 1 kuglicu tijesta sa salo. Ponovite triput tako da svaki put odstoji 30 min. Na kraju tijesto razvaljajte tanje, režite pačetvorine i oblike po prema želji, nadijevajte ih prema želji pekmezom od šljiva, orasima, makom… i pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 °C oko 30 min da porumene. Pečene uvaljajte u sitan šećer.

Objavljeno 9. siječnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Kruha i masti, molim!

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/slavonski-cvarci-galovic-zagreb-116

http://oblizeki.com/cvanciger-ili-tradcionalne-cesnjovke-tlacenica-cvarci-kulen-krvavice-i-bijeli-spek-%E2%80%93-podbradnjak-8084

http://oblizeki.com/zagorske-slastice-s-cvarcima-i-cvirkima-6373

http://oblizeki.com/recept-pogacice-sa-cvarcima-132

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.