Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Enciklopedija špeceraja, Gastroizlet 17. studeni 2021.

Salata iz njujorške Waldorf Astorije iz 1896. godine!

Kad treba nabrojiti deset, ma i samo pet tipičnih jela s američkoga stola, teško da bi se usuglasile i dvije top-liste. Možda o purici za Dan zahvalnosti? Prošpartate li internetom, naći ćete svega i svačega iz svih 50 država, ovisno o tome koliko zvijezde i pruge otkrivaju svoje doseljenike iz različitih zemalja, da li primjerice iz Francuske, Njemačke, Engleske ili Meksika, zatim uzgoj lokalnih namirnica i životinja, pa tekuće nutricionističke trendove itd. Možda bi se svijet složio samo oko industrijskih franšiza Coca Cole i McDonald’sa, na primjer? Samo New York, recimo, zaista nudi stara i nova gastročudesa pristigla iz cijeloga svijeta, a ne bih smjela i da hoću preskočiti čuvenu waldorsku salatu, kad je već ne propušta niti jedan od gastrowebova. Čak ni hipsterskih! Uostalom, nisam je kanila ni kušati, ali mi se pružila prilika da mi je u ponoć dostave baš hipstersku, odličnu, u – sendviču!

Originalna njujorška u -sendviču! (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

A nismo čak ni odsjeli u hotelu otmjenom poput The Waldorf Astorie, u kojem je mâitre d’hotel Oscar Tschirky waldorsfku salatu osmislio 1896. (!)  za dobrotvorni bal u čast St. Mary’s Hospital od Children, Dječje bolnice sv. Marije. Otuda je iste godine završila i u The Cook Book by Oscar of the Waldorf. Danas je waldorsfska salata američki klasik. Kamo bismo dospjeli da mi tako pomno njegujemo svoja klasična jela!?

Fina waldorska salata kao samostalno malo jelo (Foto Božica Brkan / Oblizeki)

Podaci waldorfsku salatu isprva opisuju kao profinjenu povrtno-voćnu salatu od jabuka, celera korjenaša, oraha i grožđa začinjenu preljevom na bazi majoneze i limuna. Od dvadesetih godina 20. stoljeća, a pogotovo u novije vrijeme, kada salate postaju i samostalan obrok, spominju u njoj i puretinu ili pečenu piletu ili, u eksluzivnijoj varijanti, meso jastoga, te preljev od jogurta; od povrća raznobojne salate, celerovu stapku, cvjetaču; od voća umjesto limuna naranču i druge citruse, umjesto oraha badem i druge orašaste plodove te čak suho voće. Upravo zato što dopušta različite sastojke, sirove i blanširane, varijante, zasitne i lagašne, u svakom slučaju vrlo kreativne izvedbe, s omjerima kakve kome srce želi; zato što se neprestano razvija primjereno vremenu, pilagođena ukusu i džepu, ona je evergreen. Prisjetila sam je se pretražujući fotke s našega putovanja života u New York u proljeće 2019. ( da konačno napišem i taj prijekoronski, hipsterski gastroputopis! i naišavši na ponoćnu waldorfsku u sendviču, pripremila sam jednostavnu od kiselkastih jabuka, celera korjenaša, cvjetače (sirove!), grožđa crnoga i bijeloga i oraha (ne pekana, našega) te ostataka pečene puretine s dresingom od jogurta i majoneze, samo sa solju i paprom te limunovim sokom.

Objavljeno 17. studenoga 2021.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.