Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 12. siječanj 2012.

S hrskavim «zlatnim graškom» svaka je juha dobrodošlica i raskoš za svečanost

Klasične starinske bistre, a i druge krepke juhe u starim su kuharicama zauzimale poveće poglavlje, a uz njega je, ne manje važan, išao dodatak o svemu što se može poslužiti u juhi ili uz nju. Rezanci, žličnjaci, kašica, pržene kockice kruha, rezane palačinke, riža…

Samo od jaja i brašna ili s različitim dodacima, ovisno o tome je li juha mesna, povrtna ili riblja. Dio toga danas se, ako ne primjerice u dehidratiziranoj juhi, može kupiti gotovo, pa su me tako i omiljene mi zlate okroglice ljubljanskoga Žita prevedene kao zlatne okroglice i uopće katastrofalno prevedene na hrvatski i okolne jezike – a umiješene od, citiram, pšeničnog polubijelog brašna, hidrogenizirane biljne masti, kvasca, sirutke u prahu, jaja u prahu i kuhinjske soli – ponukale da im malo zagledam u povijest.

Čudim se što ih ne pakira niti jedan od domaćih proizvođača, iako se radi o očito izdašnom dodatku, koji se u posebnim zdjelicama može poslužiti uz juhu doslovce i u najsvečanijim trenucima. Lijepo izgledaju i u posve «praznoj» procijeđenoj bistroj juhi čak i bez uobičajenih listića peršina i(li) kuhane odnosno ribane mrkvice, komadića mesa, po kojega zrna graška. Ova tjestenina prikrit će čak i prirodu kakve tzv. lažne juhe, koju improvizirate primjerice od vegete.

Zanimljivo je da se “zlatne kroglice” nude i u boji odnosno “pisane”, obojene odnosno žute. zelene, narančaste… Kao da su obojene mrkvom, rajčicom i špinatom. To im nije, koliko mogu porcijeniti, nije utjecalo na okus, ali su u tanjuru slikovite, kao da je juha obojena povrćem za juhu.

Šareni "zlatni grašak" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Šareni "zlatni grašak" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ni u kuharicama ni na internetu osim klasičnih kuhanih lijevanaca odnosno kapanaca, kako ih radije zovem, nisam uspjela pronaći recepturu izuzevši tjestenine koja bi se mogla usporediti primjerice s bavarskim špeclima (Spätzl) – pogotovo jer ih možete pržiti uz pomoć cjediljke krupnijih okâ ili cjediljke za kuhanje špecla – koji se ne ukuhavaju u juhu nego se pripremaju na različite načine kao kuhana jajčana klasična tjestenina.

Žitove zlatne okruglice nisu kuhana nego su u vrućoj masnoći pržena tjestenina i to ne kao kockice žemlje ili prepečenca u vrlo malo nego u dubokoj masnoći kako bi se mogle okretati da bi postale zlaćane i hrskave. Dakako, važno je da ih dobro ocijedite na papirnatu ubrusu. Poslužuju se hladne uz vrelu juhu, a svatko si dodaje koliko želi. Netko, uz to, voli raskvašene, nabubrene, a netko još hrskave.

Zlatni grašak na način ljubljanskoga žita (Snimila Božica Brkan)

Zlatni grašak na način ljubljanskoga žita (Snimila Božica Brkan)

Žito savjetuje, a savjet koristi i da okruglice ispržene doma:

Upotreba: Zlatne okruglice su delikatesni dodatak za sve vrste juha. Zlatne okruglice nemojte kuhati, nego ih dodajte u vruću juhu poslije posluživanja. Vrećica s preostalim sadržajem treba biti dobro zatvorena. Proizvod  čuvajte na suhom i hladnom.

 

Leimerov zlatni grašak groszek ptysiowy, smaženy hrašek, pražene šerličky do poevok, levesgyongy – levesbetet, jušne kroglice, jušne okruglice, perle coapte pentru supa, krutoni... (Snimila Božica Brkan)

Leimerov zlatni grašak groszek ptysiowy, smaženy hrašek, pražene šerličky do poevok, levesgyongy – levesbetet, jušne kroglice, jušne okruglice, perle coapte pentru supa, krutoni... (Snimila Božica Brkan)

Na našem tržištu ima još sličnih dodataka za juhu, primjerice Leimerova, njemačkoga. On je izrazito tvrd, od drugačijega tijesta. No, za ambiciozne u kuhinji prenosim recepture svoje velike gastroučiteljice i suradnice Ivanke Biluš, autorice najnakladnijih jugoslavenskih i hrvatskih kuharica od sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas. Moje lijevance odnosno kapance, koje ne poznaju čak ni hrvatski rječnici, ona naziva stručno, kao što ga zovu na njemačkome govornom području, zlatnim graškom.

Zlatni grašak u juhi i poslužen uz juhu (Snimila Božica Brkan)

Zlatni grašak u juhi i poslužen uz juhu (Snimila Božica Brkan)

Zlatni grašak – pareno tijesto

Sastojci (za 8 osoba)

 • 2,5 dl vode
  50 g maslaca
  malo soli
  150 g glatkoga brašna
  4 cijela jaja

Priprema

Zakuhajte 2,5 dl vode sa 50 g maslaca i malo soli. Kad zavrije, dodajte 150 g glatkoga brašna i miješajući kuhaj 5-10 min. Skinite s vatre i jedno po jednu umiješajte 4 cijela jaja. Kroz cjediljku krupnijih rupica spuštaj u ulje graške i isprži ih polagano ih okrećući da pozlate. Vadite ih šupljačom na papritnati ubrus da se ocijede. Spremite ih dobro zatvorene da ne navuku vlagu.

Nije naodmet

Kuhano pareno tijesto obično se štrca u slastice, eklere ili u princeze odnosno različite hrpice, peče u pećnici te nadijeva slanim ili slatkim nadjevima, primjerice francuskom salatom, sirnima namazom, nadjevom za kremšnite (princeskrafne) itd.

Nabubrili u juhi (Snimila Božica Brkan)

Nabubrili u juhi (Snimila Božica Brkan)

Zlatni grašak – lijevano tijesto, palačinken tijesto

Sastojci

 • 90 g glatkoga brašna
  1 jaje
  4 žlice mlijeka
  malo soli

Priprema

Umiješajte brašno, mlijeko, sol i žumance u jednoličnu masu, pa dodajte snijeg od bjelanca da tijesto bude malo tvrđe nego ono za palačinke. Lijevajte ga preko cjediljke krupnijih rupica u vruće ulje te pržite okrećući kako se «grašak» ne bi prepržio.

Nije naodmet

Majstorica Ivanka savjetuje da žumance odvojite od bjelanaca, a bjelanca da istucite u snijeg kako bi zlatni grašak bio rahliji i žilaviji.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.