Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Gastroizlet 4. srpanj 2019.

Rudarska greblica na 34. Danima rudarske greblice

Rude pokraj Samobora odnosno Kulturno-umjetničko društvo Oštrc  6. i 7. srpnja 2019. slave već 34. Dane rudarske greblice u čast jednostavne, a proslavljene rudarske greblice, zaštićene kao nematerijalno dobro RH i nacionalnom oznakom zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla.

Oblik greblice (Fotografija Turistička zajednica Grada Samobora)

Ako je još niste imali priliku kušati, ako tražite osvježenje od vrućina, uputite se do Rudnika svete Barbare, koji je sam po sebi doživljaj, gdje će u subotu od 15 do 18 sati na gastrosusretima više ekipa pripremati kotlić, a u 21 sat  sviraju etno punk sastav Ogenj i rokeri Adrenalica. U nedjelju od 14,30 starta Dječja greblica, a od 17 do 18 sati možete na ocjenjivanje donijeti svoju rudarsku greblicu isključivo sa sirom i orasima, a proglašenje pobjednika slijedi u 20 sati, dok će od 17,30 na rukometnom igralištu u središtu Ruda nastupati folkloraši. Pripremljeno je i niz popratnih događaja, uz drugo i nastup međunarodnih folklornih skupina te radionica u Gradskoj knjižnici Samobor Volim greblicu više nego pizzu!

Ove se godine mogu natjecati samo greblice sa sirom i orasima (Fotografija Turistička zajednica Grada Samobora)

Rudarska greblica slani je kolač nazvan prema drvenom pomagalu koji se nekad rabio u seoskim krušnim pećima. U Rudama se priprema od 19. stoljeće kada je mještanima Ruda, zaposlenima u rudnicima bakra, željeza i gipsa, često bila jedina okrepa tijekom cjelodnevnoga napornoga rada. Greblica je tenki kolač nadjeven svježim kravljim sirom kojem se dodaju i orasi, špinat, blitva ili žuta mrkva. Naziv kolača potječe od drvenoga pomagala koje se nekad koristilo u seoskim krušnim pećima.

Jednostavno rudarsko jelo zaštićeno i vrednovano i kao dio europskoga stola (Fotografija Turistička zajednica Grada Samobora)

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Zahvaljujući Udruzi Rudarska greblica potkraj 2017. kolač je stekao nacionalnu zaštitu oznakom zemljopisnog podrijetla kao prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji. U postupku je zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Objavljeno 4. srpnja 2019.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Greblica, tenka gibanica rudarska

Rudarska greblica – pita s pupkom

Tradicijska jela i kolači važni za kulturnu baštinu i ekonomiju

I kotlovina slavila rudarsku greblicu

Rudarska greblica – 30. put

Samoborski, najpoznatiji hrvatski kotlet

Torta Marija dio Samoborskoga slatkog nokturna

Terijet uz masna blagdanska i svadbena jela

Samobor je gostoljubiva i ukusna varoš

Copanjek – plešivička tenka gibanica od svježega kravljeg sira i zelenjaa

Loparka ili prigorska perica najbolja među tenkim gibanicama

Putica i ostale zagorske slane slastice za uz vino

Vankuši, vanjkuši, jastuki, jastuci – nama graničarima Moslavcima ne za pod glavu nego na nepca

Ponakliči ili pociglanjki – kalnički štrukli ili vankuši nekad pečeni nakle, na tlu krušne peći

Na trećem KotloVINA Showu u Jatrebarskom na tronu kotlovina Vinskih kraljica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.