Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 29. lipanj 2015.

Rudarska greblica – 30. put

Već tri desetljeća svake godine prve srpanjske subote u Rudama kraj Samobora oživljavaju svoje drevno jelo nekadašnjih rudara, svojih predaka.

Rudarskoj greblici posvetili su 2015. gotovo cijeli prvi tjedan srpnja, a rudarska greblica pridružila se turistički izuzetno cijenjenoj samoborskoj gastronomskoj baštini – saoborskom bermetu i samoborskoj muštardi, samoborskoj salami i samoborskoj češnjovki, samoborskoj kotlovini, samoborskom kotletu i samoborskoj kremšniti, samoborskim krafnama…

Mladi folkloraši KUD-a "Oštrc" iz Ruda sa svojom drevnom slasticom (Fotografija KUD "Otrc")

Mladi folkloraši KUD-a "Oštrc" iz Ruda sa svojom drevnom slasticom (Fotografija KUD "Otrc")

Svoj su vrlo jednostavan kolač od tijesta nadjeven sirom i orasima ili sirom i špinatom, nazvan po drvenome alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći,  Rudari uspjeli uvrstiti i na popis nematerijalne kulturne baštine 2007. godine, pa ove godine okruglu obljetnicu, ustrajni od 1985., obilježavaju u četvrtak, 2. srpnja 2015., i posebnom radionicom – koju imam čast voditi – posvećenom upravo kolačima odnosno malim jelima s te liste.

Jedna od rudarskih greblica još u protvanu (Fotografija KUD "Otrc")

Jedna od rudarskih greblica još u protvanu (Fotografija KUD "Otrc")

Predstavit će se s pripremom, osim rudarske greblice (Pekarnica Nikl iz Ruda), i poljički soparnik (Društvo Poljičana “Sveti Jure” iz Omiša), bregovska pita iz Koprivničkih Brega (Udruga prijatelja kulture “Vlado Dolenec” iz Koprivničkih Brega), dok Slovenci iz Senova (Delovno kulturno društvo “Svoboda”) stižu s prosjačom. Senovska prosjača i rudarska greblica, i jedno i drugo jela rudara, sada zatvoreih rudnika, predstavile su se praćene pjesmom i plesom prošle subote, 27. lipnja 2015. i na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića.

Gosti Ruda, slovenski rudari iz Senova, na središnjem zagrebačkom trgu pokazuju neke od rudarskih običaja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gosti Ruda, slovenski rudari iz Senova, oduševili su turiste na središnjem zagrebačkom trgu predstavljajući neke od rudarskih običaja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na radionici će se smislom i načinom zaštite gastronomske kulturne baštine baviti ozbiljnije i predstavnici ministarstava kulture te poljoprivrede. Bit će predstavljena iskustva i mogućnosti baštinskoga blaga sa stola. Što nam ono znači?

Greblica iz peći Pekarnice Nikl iz Ruda (Fotografija KUD "Oštrc")

Greblica iz peći Pekarnice Nikl iz Ruda (Fotografija KUD "Oštrc")

Cijeli je predstojeći vikend u Rudama posvećen rudarskoj greblici, U subotu priredba počinje Dječjom greblicom i nastavlja se koncertom Lidije Bajuk Greblica pri rudniku – podsjećam: djelomice obnovljen, obilazi se po promotivnoj cijeni – i nastavlja se u nedjelju folklornim susretima i koncertima. Zanimljiva je i prije toga, već u utorak, i radionica u Dječjem vrtiću i dječjem odjelu Gradske knjiženice Samobor Volim greblicu više nego pizzu!

Volim greblicu više nego Pizzu! (Snimio Romeo Ibrišević / Oblizeki)

Primjer kako na mlađe s ljubavlju prenositi vlastitu baštinu: Volim greblicu više nego Pizzu! (Snimio Romeo Ibrišević / Oblizeki)

Također u subotu održavaju se gastrovinski susreti s pripremom kotlovine i greblice sa sljubljivanjem pripadajućega vina te u nedjelju izborom najbolje greblice od sira i oraha. Poželite li, možete se i sami natjecati, a greblice se primaju od 17 do 18 sati na rukometnome igralištu, dok je proglašenje pobjednice oko 20 sati.

Promotor rudarske baštine i potomak nekadašnjih rudara iz Ruda, tajnik KUD-a "Oštrc" (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki) Josip Lebegner

Promotor rudarske baštine i potomak nekadašnjih rudara iz Ruda, tajnik KUD-a "Oštrc" Josip Lebegner (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako se očekuje povećan broj gostiju, kako mi kaže Josip Lebegner, tajnik KUD-a “Oštrc” iz Ruda, predanoga organizatora, nitko neće ostati zakinut: najavljuje se da će se ovoga tjedna u Rudama ispeći oko 500 protvana greblice!

Ako ne možete do Ruda ili barem do neke od pekarnica koje je peku, objavljujem i rudarski recept majke Josipa Lebegnera.

Rudarska greblica

Rudarska greblica s dva nadjeva (Snimio Mario Hlača / Oblizeki)

Rudarska greblica s dva nadjeva (Snimio Mario Hlača / Oblizeki)Tijesto

 • 350 g brašna
  2 dl vrhnja
  3 žlice ulja
  ½ dl mlakog mlijeka (dodavati po potrebi da tijesto postane dovoljno meko)
  1 ravna žlica soli
  1 žumance
  ½ žličice germe

Nadjev

 • 1 srednje vleiki kravlji sir
 • 1 cijelo jaje
 • 1 bjelance preostalo od tiejsta
 • 50 g mljevenih oraha (umjesto oraha moguse ddati špinat ili blitva)
 • malo soli

Priprema

Umijesite tijesto i ostavite ga da odstoji 30 min, pa ga razvaljajte u dvostruku veličinu protvana 60 cm x 40 cm. Na polovicu tijesta stavite nadjev, preklopite ga drugom polovicom, a rubove savijte prema gore kako nadjev ne bi iscurio van. Površtinu greblice nabodite prije i u toku pečenja. Stavite kolač u protvan namašćen svinjskom mašću i u pećnicu zagrijanu na 200 °C 20-25 min. Pečenu greblicu još vruću premažite maslacem ili margarinom.

Nije naodmet

Umjesto orasima, rudarsku greblicu možete nadjenuti sirom i špinatom odnosno blitvom s malo metvice, naribane žute mrkve, zatim koprivom, lišćem mladoga luka ili samo sirom. Sir mora biti dobro ocijeđen, a povrće prodinstano na kiselom vrhnju ili ulju. Površtinu greblice nabodite prije i u toku pečenja. Greblica je najbolja vruća, ali se može jesti i hladna.

Objavljeno 29. lipnja 2015.

Preporučujem na Oblizekim srodne teme:

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/plesivicka-vinska-cesta-%E2%80%93-raskosna-i-osebujna-vina-s-osuncanih-amfiteatara-6926

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/ponaklici-ili-pociglanjki-%E2%80%93-kalnicki-strukli-ili-vankusi-nekad-peceni-nakle-na-tlu-krusne-peci-10686

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.