Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Zaštita 1. travanj 2016.

Rudarska greblica po europsku zaštitu zemljopisnoga podrijetla!

greblica_01naslovnaNisam, nažalost, mogla prisustvovati Osnivačkoj skupštini Udruge Rudarska greblica u Osnovnoj školi Rude 30. ožujka 2016., ali snažno podupirem nastojanja maštovitih i vrijednih Rudara da zaštite dio svoje seoske baštine, naizgled maleno rudara odavno zatvorenoga rudnika po kojem je selo dobilo i ime, ali jelo puno potencijala. To prije što ga nakon prošlogodišnje 30. priredbe nazvane po tome jelu, osim u kućama pokraj Samobora stalno priprema i nekoliko pekarnica među kojima je zacijelo najpoznatija ona obitelj Nikl.

Kako za Oblizeke izvješćuje Jelena Nikl, tajnica Udruge, za predsjednika Udruge Rudarska greblica izabran je Andrejas Nikl, za potpredsjednika Josip Lebegner, maštoviti aktivist i organizator različitih priredaba i događaja koji su rudarsku greblicu već uvrstili na popis nacionalne nematerijalne baštine, a europarlamentarac Davor Stier obećao je pomoć na europskoj razini i u zaštiti i u promociji Rudarske greblice.

Andrejas Nikl koji u obiteljskoj pekarnici peče Rudarsku Greblicu i Josip Lebegner koji joj je uspio izboriti status nematerijalne baštine te Dabor Stier od kojega greblica mnogo očekuje na europskoj razini (Fotografija Udruga Ridarska greblica)

Andrejas Nikl, koji u obiteljskoj pekarnici peče Rudarsku greblicu, i Josip Lebegner, koji joj je uspio izboriti status nematerijalne baštine, te Dabor Stier, od kojega greblica mnogo očekuje na europskoj razini (Fotografija Udruga Rudarska greblica)

Osnivanjem Udruge Rudarska greblica pokrenuta je inicijativa zaštite greblice, odnosno dobivanje zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) registrirane na europskoj razini. Dobivanje te oznake značit će da će se rudarska greblica moći proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača odnosno receptura kao i način pripreme bit će također standardizirani i zaštićeni.

Rudarska greblica (Fotografija Udruga Rudarska greblica)

Rudarska greblica (Fotografija Udruga Rudarska greblica)

Udruga si je također za cilj postavila unaprijeđenje proizvodnje Rudarske greblice kroz razvoj proizvodnih kapaciteta, brendirati i promovirati Rudarsku greblicu te je uključiti u gastronomsku i turističku ponudu samoborskog kraja, grada Zagreba i Zagrebačke županije. Kao važan aspekt promocije greblice, Udruga će se aktivno baviti i organizacijom kulturno-zabavnih manifestacija i edukativnih radionica posvećenih promociji Rudarske greblice.

Kako trenutno čak i na razini Zagrebačke županije ne postoji niti jedan n ataj način zaštićen prehrambeni proizvod, Rudari smatraju kako je pokretanje inicijative i osnivanje Udruge s ciljem zaštite rudarske greblice, zaista veliki korak za mjesto Rude, Grad Samobor i šire.

Predsjednik Udruge Andrejas Nikl istaknuo kako je zaštita rudarske greblice imperativ, jer ona je dio rudarske kulture i tradicije te velika vrijednost za Rude kako danas, tako i za buduće naraštaje. Dakle, od kulture do poduzetništva.

Osnivači Udruge: Kulturno-umjetničko društvo Oštrc - Josip Lebegner, Pekarnica Nikl - Andrejas Nikl, OPG Vitko – Jelena Vitko, Osnovna škola Rude – Božica Grgečić, OPG Davor Sirovica – Davor Sirovica, Seljačko domaćinstvo Oslaković - Jasmina Oslaković, TZ grada Samobora – Martina Paladina, Davor Ivo Stier, Jelena Nikl, Marijana Lehpamer, Martina Skendrović Babojelić, Mirjana Guliš i Silvija Turk (Fotografija Udruga Rudarska greblica)

Osnivači Udruge: Kulturno-umjetničko društvo Oštrc – Josip Lebegner, Pekarnica Nikl – Andrejas Nikl, OPG Vitko – Jelena Vitko, Osnovna škola Rude – Božica Grgečić, OPG Davor Sirovica – Davor Sirovica, Seljačko domaćinstvo Oslaković – Jasmina Oslaković, TZ grada Samobora – Martina Paladina, Davor Ivo Stier, Jelena Nikl, Marijana Lehpamer, Martina Skendrović Babojelić, Mirjana Guliš i Silvija Turk (Fotografija Udruga Rudarska greblica)

Udruga namjerava u Rudama organizirati informativno i motivacijsko predavanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede kako bi sve mještane i poduzetnike detaljno upoznala s procesom zaštite, a nakon predavanja održat će se i izvanredna Skupština Udruge na kojoj će se donijeti i plan rada te financijski plan za 2016. godinu.

Objavljeno 1. travnja 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-30-put-15277

Žuta mrkva u zlevanki i rudarskoj greblici Freslovih

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-pita-s-pupkom-15676

Prosjača ili pršjača slovenska pizza, ekonomična i fina

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] Do spoznaje dođete kako imamo mnogo manje nego u ustima stvarno markiranih proizvođača i proizvoda. Već godinama spominje se kako su u postupku i sad se napokon vidi. U katalogu uz 2. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda, s kojim se moglo ne samo ići od štanda do štanda. Primjerice, 32 nose ekomarkicu, a zaštićenih na razini Europske unije je 15 i 25 u postupku zaštite. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.