Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Odjeci 9. siječanj 2013.

Rösti se na švicarskom njemačkom piše röschti

Pročitavši na Oblizekima članak Popečci od krumpira oduševit će vas kao placke, češki bramboraky, švicarski rösti i hercegovački titkuš mr. sc. Josip Kraljičković poslao mi je zanimljivo e-pisamce.

Ukratko, u srpnju 2011. gospodin Kraljičković bio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, a u Švicarskoj, u Zürichu boravio je kao agrarni ekonomist na kongresu europskih agrarnih ekonomista.

Otišao je i u Bern je u posjet kolegici Švicarki, koju je upoznao u Londonu. Pokazala mu grad, obišli su okolicu Berna, posjetili neka poljoprivredna gospodarstva te bili na večeri. i fotografijama nam je posvjedočio kako se u bogatoj Švicarskoj racionalno putuje, za dvoje je dovoljan – motocikl. A i kako se večera.

Josip Kraljičković s prijateljicom švicarskom u stručnom agronomskom obilasku motorom

Josip Kraljičković s prijateljicom Švicarkom u stručnom agronomskom obilasku motorom

Kako se u hranu i to ne samo u poljoprivrednu proizvodnju, agromarketing nego i u hranu uopće poprilično razumije, prisilila sam ga – teško žabu u vodu natjerati – da se za moje potrebe izjasni svežderom, jer voli  “meso (sve vrste), ribe (sve vrste), plodove mora, grah varivo, zelje varivo, varivo s kobasicom, pečena rebrica, pečeni krumpir, žgance, žgance s vrhnjem, jetrica s makarunima, sir i vrhnje, sir, grožđe, jagode, štrukle, palačinke, čokoladne torte i kolače, čokoladu… Živjeli!”.

Seoski krajolik iz okolice Berna (Snimio Josip Kraljičković)

Seoski krajolik iz okolice Berna (Snimio Josip Kraljičković)

Dugo smo godina surađivali pri nastajanju robnih marki Zagrebačke županije, pogotovo robne marke Jela Zagrebačke županije, u ocjenjivanjima kulena, samoborske salame, vina, jagoda, jabuka itd., tako me je upoznao i s izvornim jelima vezanim uz svoju obitelj i rodni kraj odnosno njegov rodni posavski Palanjek, uz Savu, i pismo ću, s njegovim dopuštenjem, rado podijeliti i s drugim čitateljima Oblizeka:

Iz središta Berna (Snimio Josip Kraljičković)

Iz središta Berna (Snimio Josip Kraljičković)

Na večeri, „meni u čast“, užživao sam u jelu koje je ponuđeno kao ššvicarski specijalitet, to su bili rösti s teletinom. Naglasak je bio na rösti. Kolegica je za mene u središtu Berna izabrala restoran i domaći specijalitet. Usput, na švicarskom njemačkom piše se röschti.

Zanimljivo je bilo i to što je to jelo bilo dvostruko skuplje od običnih jela, a račun sam, kao “poseban” gost platio sam. Naravno, to je sve bilo europski. Račun za moje jelo je bio oko 400 kn. Bilo je vrlo ukusno i ugodno.

Mi smo u mojoj Posavini vrlo često jeli naš “rösti”, naravno, kao prilog uz različite vrste svinjetine.

Röschti s umakom od teletine s bernske večere (Snimio Josip Kraljičković)

Röschti s umakom od teletine s bernske večere (Snimio Josip Kraljičković)

U Palanjku se od svih namirnica nekad najviše jelo krumpira, ne samo temfanog i restanog, koji su kao bili nešto finiji, nego onoga narezanoga na kockice i pečenoga na masti govoto svaki dan. Čak se, pripovijeda Josip Kraljičković, pekao i na čuvanju blaga na Lonjskome polju. Ljeti je izuzetno prijao uz krasni, mirisni zreli paradajz ili pak uz sir s vrhnjem. Katkad bi mu se dodavalo i crvenog luka, a ja sam se prisjetila na zapisao u knjizi “Oblizeki”, kad se krumpiru dodavala paprika, svježa zelena ili crvena mljevenja, ili pak vrhnja. Tako je krumpir svaki dan imao drugačiji okus.

Osobitu je, i djeci u Posavini, kao i nama, nešto sjevernije u Moslavini, bila važna hrskava korica zapečena na dnu. Ona je mogla nastati samo u onim starinskim rajnglama i pojmicama. Prema prigorskome nazvala sam je stružeki, a moj ih Miljenko zove struganci (strugali su se) i posvetila im pjesmu na kekavskom, inače objavljenu u knjigama “Vetrenica, obiteljska arheologija”, “Oblizeki – Moslavina z stolom” (2006.) i u “Kajkavskoj čitanci Božice Brkan” (2012.). Sad pjesmom fruštuk uzvraćam gospodinu i prijatelju Kraljičkoviću.

 

fruštuk

sako jutro

pred posel

kisela kuruzna juva žganci i pečeni krumper

a meni veliju

sinek dej si stružeke postruži

najslajše je z dena

Zagreb, 5. VI. 1985.

Na kraju, prisjećajući se kako su nam glavne namirnice bile kukuruz i krumpir te kako je Marija Terezija krumpir dekretom uvela u Vojnu krajinu – zato je i u lici zaštićen i odatle čuvene ličke pole – moram podsjetiti i kako je baš u ponedjeljak, 5. siječnja 2013. kolegica Tanja Rudež, sjajna pratiteljica znanosti, u Jutarnjem listu pisala o budućnosti prehrane odnosno futurističkome meniju bogatih i siromašnih a ispod naslova 2035. godine jest ćemo meso iz epruvete u jelovniku siromašnih istakla:

 

KRUMPIR:

Jest će se svaki dan u tjednu: čak će i tjestenina biti napravljena od krumpirova brašna. Krumpir je bogat ugljikohidratima, no stručnjaci strahuju da bi isključivo oslanjanje na njega moglo biti pogubno.

 

Objavljeno 9. siječnja 2013.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.