Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 12. srpanj 2015.

Roška je najljepša koza 4. Festivala sira u Svetvinčentu

Zadruga “Dva roda” predstavila na kušanje i kupnju sireve dvadesetak proizvođača te već 16. put odabrala najkoze. Čast je to istarskoj hraniteljici, ali i poticaj kvalitetnijim pasminama i vrstama sireva. U mnoštvu ljetnih festivala, sajmova i izložaba vezanih uz hranu, ovaj istarski u Svetvinčentu jedinstven je.

Kaštel Svetvinčenta u petak i subotu, 10. i 11. srpnja 2015. bio je ponovno čudesnom scenografijom 4. međunarodnoga Festivala sira, koji organizira Zadruga «Dva roga» podruprta Općinom i Turističkom zajednicom Svetvinčenat te Lokalnom akcijskom grupom «Južna Istra» uz pokrovitelja Istarske županije.

Krajolik i okusi (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Krajolik i okusi (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Gostima su omogućili kušanje i kupnju sira i drugih mliječnih proizvoda čak dvadesetak proizvođača: 11 iz Istre, a ostali iz šire regije te čak tri iz Slovenije. S razlogom markat na Pjaci zovu «markatom istrijanskega dela».

Slama kao ugođaj staje (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Slama kao ugođaj staje (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Izuzetno je zanimljivo što oni koji vole sir na ovome sajmu imaju priliku izravno upoznati i koze koje zanjega daju mlijeko. U Žlinji zad Kaštela za već 16. Najkozu sa svojim najboljim grlima došlo je desetak istarskih kozara sa 25 koza i pet jaraca.

Koji odabrati? (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Koji odabrati? (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Stručni ocjenjivački sud žiriju bili su (Alfredo Jadrejčić iz Agencije za ruralni razvoj Istre, Boris Orlić iz Udruge uzgajivača istarskog tovara, Elvis Percan iz Zadruge Dva roga, istarski pisac i pjesnik Drago Orlić, Alfi Kabiljo, skladatelj i kompozitor, Jadranka Nišević, radiovoditeljica, Draženka Moll, vijećnica TZ Svetvinčenat i počasna Švicarska konzulica i Oliver Arman, istarski vinar) titulu za najizvorniju kozu dodijelio je vlasniku Davidu Trentu, za najsimpatičniju kozu proglašena je Luna vlasnice Mire Gardoš, koza s najvećim cicami je vlasnika Doriana Kvarantotta, mister prč (jarac) je Frenki u vlasništvu  je Milenka Sandrića. Titulu Miss Najkoze osvojila je koza Roška vlasnika Roberta Farbisa iz Kringe, a druga pratilja joj je koza Bibi vlasnika Milenka Sandrića, dok je prva pratilja u vlasništvu Jana Kanjira. Posebna nagrada za najbolju  kolekciju koza pripala je vlasniku Senu Murtiću.

Miss Najkoza Roška sa svojim gazdom Robertom Farbisom iz Kringe (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Miss Najkoza Roška sa svojim gazdom Robertom Farbisom iz Kringe (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

U čast koze djeca su se natjecala u slikanju i pisanju pjesama i sastavaka o kozi, koja je kao hraniteljica postala simbolom Istre i njezin znak na hrvatskome grbu. Istra je uzorna u poticnju proivodnje i zaštiti svojih pasmina i sireva.

 

Ponos i dika Istre: nagrađene koze s vlasnicima (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Ponos i dika Istre: nagrađene koze s vlasnicima (Fotografija Festival sira u Svetvinčentu)

Objavljeno 12. srpnja 2015.

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/sir-s-vrhnjem-11650

http://oblizeki.com/cesta-sira-prva-u-hrvatskoj-doziva-vas-skripavcem-i-drugim-krasnim-sirevima-6562

http://oblizeki.com/novi-uskrsni-stol-s-abc-sirom-i-pik-sunkama-14382

http://oblizeki.com/skripavac-licki-sir-koji-skripi-na-zubima-6672

http://oblizeki.com/nije-svaka-torta-od-sira-cheesecake-11191

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.