Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 8. studeni 2016.

Riža na kvasinu s Brača

galovicdrago_01naslovnaMeđu pjesnicima koji su čitali svoje tekstove, ali i kuhali odabrano jelo iz svoje nacionalne kuhinje, na Galovićevoj jeseni na večeri Od srca srcu – GaLOVEić, Male tajne velikih majstora u koprivničkome Štaglju uz književnike iz Afganistana, Poljske, Slovačke, Slovenije i, dakako, Hrvatske bio je i Drago Štambuk.

Uz pomoć kuhara Podravkine promocije kulinarstva Dražena Đuriševića i Zlatka Sedlanića opasao je pregaču i upustio se u avanturu kojoj baš i nije sklon. Iako bih od njega očekivala da predstavi neko egzotično jelo iz ne samo trenutačno gastronomski svjetski vodećih zemalja u kojima je živio i služio, kao i u svakidašnjem se životu opredijeli za vrlo jednostavno jelo sa svoga Brača, gotovo tipično mediteransko, kakva si inače i priprema kad sam kuha. Opisuje: kuhano povrće, malo maslinova ulja, svježi kravlji sir…

Pjesnik Štampuk daje izjavu novinarima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pjesnik Štampuk daje izjavu novinarima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavna su bračka jela vitalac od iznutrica mlade janjadi koja još siše i slastica hrapoćuša i zaštićena kao nematerijalna baština. Ponosan je i na njih, ali je isto tako poželio zaštititi i koncept zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što i dosad, u trećem je pokušaju, dosad još nije uspio.

Drago Štambuk je pjesnik sa više od 50 objavljenih knjiga, zastupljen u svim važnim antologijama i mnogo prevođen, liječnik specijalist izuzetne međunarodne karijere te diplomat koji je Hrvatsku predstavljao u Velikoj Britaniji, Indiji i Šri Lanki, Egiptu i brojnim arapskim zemljama, Japanu i Republici Koreji, Brazilu, Kolumbiji i Venezueli.

U kuhinji i pred kamerama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

U kuhinji i pred kamerama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Drago Štambuk je i utemeljitelj svehrvatske jezično-pjesničke smotre Croatia rediviva na kojoj u svojim Selcima od 1991. kroz jezične dionice (ča-kaj-što) primjenjuje, u praksi, ideju koineizacije hrvatskoga jezika. Autor je i, već 30 godina, promicatelj upravo spomenutog koncepta zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što.

Da je namjerio, prije bi vjerojatno zaštitito neki od petnaestak starih bračkih govora, što čakavskih a što štokavskih. Sam piše na standardu i čakavici, a okupljene u Štaglju počastio je znamenitim tako moćnim Crnim valom.

I omiljenim jelom svoje majkerižom na kvasinu. Izdiktirala mu ga je sestra Nives. To jednostavno, siromaško jelo, kaže, izuzetno osvježava i osobito ga preporučuju starijim i slabijim osobama. Od ljetnoga je jelo postalo jelo cijele godine. Preporučujemo i kolega Štambuk i ja da ga kušate.

Riža na kvasinu na selački, Riža na kiselo (Drago Štambuk, Selca na Braču)

Jednostavno a zanimljivo staro bračko jelo vrlo je moderno (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavno a zanimljivo staro bračko jelo vrlo je moderno (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

5 žlica maslinova ulja
1-2 kapule
4 češnja češnjaka
peršin
240 – 250 g pelata rajčice
sol
1 kocku goveđa juhe
8 – 10 žlica jabučnog octa ili vinske kvasine
300 – 400 g riže

Priprema

Ugrijte 5 žlica maslinova ulja, pa u njemu zažutite 4 češnja nasjeckana češnjaka, nasjeckanu kapulu i nasjeckani peršin. Kad se zažuti, dodajte pelate, malo soli, jabučnog ili vinskog octa, kocku goveđe juhe. Kad se ponovno lagano zažuti, dodajte opranu rižu i pirjajte je u suho češće dolijevajući toplu vodu dok se riža ne skuha.

Božica Brkan predstavlja Dragu Štambuka koprivničkoj publici Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Brkan predstavlja u dvostrukoj ulozi Dragu Štambuka koprivničkoj publici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 8. studeni 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

Pjesnici pero i računalo zamijenili kuhačom

Umjesto kave 4. studenoga 2016.: Musolini za Galovića

http://www.bozicabrkan.com/hrapocusa-vitalac-i-zlatna-formula-ca-kaj-sto/

http://www.sbs.com.au/food/recipes/afghan-lamb-pilaf-kabuli-pulao

http://frosch.blogspot.hr/2013/12/rolada-slaska-rinderrouladen.html

http://www.recepty.sk/recepty/18958-hus-s-jablckami-na-cervenom-vine.html

http://www.recepty.sk/recepty/17889-pecena-plnena-kacica.html

http://oblizeki.com/reprint-velike-gradanske-kuharice-zlatke-sudete-iz-1922-16105

http://oblizeki.com/okus-renesanse-u-podravskoj-kleti-13895

http://oblizeki.com/srneca-pisanica-jatagan-proslavila-hotel-picok-u-durdevcu-13837

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/bigos-poljska-svecanost-od-kiselog-zelja-i-za-bozicni-i-za-novogodisnji-i-za-svaki-svecani-stol-8143

http://oblizeki.com/varenik-drevna-delicija-s-otoka-braca-7692

http://oblizeki.com/gusti-skoja-nedovoljno-otkriveno-blago-braca-18609

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.